Csontjaink egészsége szorosan kapcsolódik táplálkozásunk egészségéhez. Pozitívan és negatívan egyaránt hathatunk arra, elkerül vagy elér-e bennünket az oszteoporózis, milyen erősek lesznek csontjaink, könnyebben vagy nehezebben törnek-e el.

Sokan már biztosan legyintenek is: “Á, dehogy! Az én csontjaim olyan erősek, még sosem törtek el, miért is kellene aggódnom? Majd figyelek később, amikor jobban ráérek, most még nincs semmi baj.” Jópáran ezzel pecsételik meg egy életre csontjaik egészségét, és küszködnek idősebb korukban sorozatos repedésekkel, törésekkel. De akkor már késő…

Arról ne feledkezzünk meg, hogy a csontritkulás mögött megbújhat családi öröklődés is, de a régi mondás továbbra is helytálló marad: “amit megeszel, azzá leszel”. Tegyünk hát aktívan az oszteporózis ellen!

Kalcium, a csontépítő ásványi anyagA kalcium szerepéről a csontok felépítésében, mindennapi életében más cikkünkben már beszámoltunk. Szervezetünk igénye viszont nem olyan egzaktul meghatározható, mint amennyire szerepét tisztázták. Egy biztos: eleget nem fogyasztunk belőle. Amíg számítások szerint egy felnőttnek napi legalább 1000 mg kalciumra lenne szüksége, addig a felmérések azt mutatják, hogy 5-600 mg-nál több alig kerül naponta a szervezetbe. Márpedig ez kevés, nagyon kevés. Tesszük mindezt annak ellenére, hogy élelmiszereink közül sok olyat találunk, amelyek gazdag kalciumforrások: egy liternyi tej fedezné a napi szükségletünket.

Ha valaki áldott állapotba kerül, gyakran hallja azt, hogy a leendő gyermeke “tőle veszi el” a kalciumot, miatta romlik el szükségszerűen a foga. Ez igaz is – addig, hogy természetesen a fejlődő kis élet honnan juthatna hozzá apró csontjainak kalciumához, mint arról a helyről, ahonnan a többi tápanyagot is beszerzi: az édesanya vérkeringéséből. Márpedig a várandós édesanyák sokszor nem veszik figyelembe, hogy az ő napi szükségletük nem 600, nem 1000, hanem legalább 1500 mg kalcium lenne naponta. Ezzel a mennyiséggel tudják biztosítani a csöppség csontjainak fejlődését, és hatékonyan előzhetik meg a csontritkulás kezdetét.

A hűséges segítő…Régebben, az iparosodó Angliában születő kisgyermekek szülei egyszer csak egyre nagyobb számban tapasztalták, hogy csemetéik csontjai elkezdtek görbülni, és a legkisebb erőbehatásra is pálcikaként törtek el. Ebben az időben ott még elég sok tej, vaj és sajt fogyott, tehát ebben nem lehetett volna gond. Hosszas kutatások után, sok-sok év alatt derült fény a rejtélyre: az üzemek füstjei eltakarták, megszűrték az éltető napfényt, amely ugye D-vitamint képez a bőrben. Ennek hiányában a kalcium sem tudott hasznosulni, beépülni a csontokba – és ezzel máris megérkeztünk az azóta is angolkór néven ismert betegséghez. Csukamájolaj adásával (ez a leggazdagabb D-vitaminforrás) sikerült eltüntetni a betegséget, hogy aztán a második világháború alatt bukkanjon fel újra – ekkor viszont már azért, mert a lakosság nem jutott tejtermékhez és vajhoz, hanem csak az akkoriban felfedezett margarinhoz.

A D-vitamin szerepét azóta pontosan tisztázták, miként napi szükségletét is sikerült meghatározni. Naponta 400, idősebb korban 6-800 NE (nemzetközi egység) az, amire szervezetünknek elengedhetetlenül szüksége van. Hogy miből is szerezhetjük meg? Tejből, tejtermékekből (ma már a margarinokból is hozzájuthatunk), de sok van a tojássárgájában, a belsőségekben és a tengeri halakban is.

…és az örök ellenlábasMiért lett mára oly gyakori a csontritkulás? Miért hallunk róla egyre többet, miért tapasztalják magukon oly sokan a kellemetlen tüneteit? Valószínűleg a végleges válasz még pár évet várat magára, de vannak olyan tényezők, amelyek közelebb visznek a megoldáshoz. Ezek közül az első az, hogy az orvostudomány vívmányainak köszönhetően egyre többen érik meg azt a kort, amikor a csontritkulás fellép. A második viszont az, hogy az élelmiszeriparnak köszönhetően mára foszforfogyasztásunk a korábbi sokszorosát érte el. Joggal kérdezhetik viszont: a foszfor nem a csontok egyik építőeleme? De sajnos csak egy bizonyos mennyiségig hasznos. Afölött gátolja a kalcium felszívódását és beépülését a csontokba. Vigyázzunk hát, mit teszünk kalciumdús ételünk mellé! Egy doboz joghurt nagyon gazdag kalciumban, de utána egy pohár kóla az egészet romba dönti. Ideális esetben étrendünk 1:1 arányban tartalmaz kalciumot és foszfort, mi viszont hajlamosak vagyunk 1:2,5 arányt megvalósítani, köszönhetően az élelmiszeripar igyekezetének. A szénsavas üdítők, a konzervek, a tartósított pékáruk, a felvágottak mind-mind potenciális csontellenségek.

Terített asztal mellettMost nézzük egy kicsit a mindennapok oldalát, cseréljük a kémcsövet serpenyőre, a mikroszkópot pedig bevásárlólistára! Melyek is azok az élelmiszerek, amelyek hasznosak számunkra?

Jó kalciumforrások a tej és a tejtermékek – egyliternyi tejben 1200 mg kalcium található, amely teljes napi szükségletünket képes fedezni -, tehát a tej, a túró, a sajtfélék fogyasztása jótékony hatással lehet csontjainkra. Sok zöldség is tartalmaz kalciumot, bár meg kell jegyezni, hogy rosszabbul hasznosíthatót, mint a tejtermékek: a brokkoli, a káposzta, a mogyoróban, csonthéjasok jelentős források lehetnek.

Sosem lehet elég korán kezdeni…Jogos tehát a kérdés: mikor kell elkezdeni tudatosan, “csontvédő” módon táplálkozni, melyik az az életkor, amikor már figyelni kell ételeink, élelmiszereink kalciumtartalmát? Legtöbbünk úgy gondolná, hogy amikor elérkezik abba a korba, amelyben már veszélyeztetett lehet, érdemes lesz majd átgondoltabban táplálkozni. Valójában már csontjaink kifejlődésénél gondolnunk kell(ene) idősebb korunkra, és már a gyermekkorban annyi kalciumot fogyasztani, amennyi a zavartalan csontfejlődéshez kell.

Harc, együtt a kilókkalA túlsúly okozta problémákról mindenki hallott már, az a tény, miszerint az enyhe túlsúly néha hasznos is lehet, kevesebbek előtt ismert. A csontritkulásnál előnyt jelenthet bizonyos mennyiségű eltérés a normál testsúlytól, hiszen fizikai ingert jelent a csontoknak, bizonyos mértékben elősegíti a felépítő folyamatokat. Nem szabad viszont erre hivatkozással az elhízás útjára lépni, mivel az egészséges, helyesen összeállított táplálkozás és a másik fontos fizikai inger, a mozgás sokkal hatékonyabban védik meg csontjainkat. Érdemesebb tehát inkább ezt az utat követni.

Amit ajánlhatunk, és amit nemAz Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) a következőket ajánlja a csontritkulás megelőzésére: bőséges fehérjebevitel mellett növelni kell a kalciumban gazdag ételek (a kisebb zsírtartalmú tejtermékek) fogyasztását; az étrend sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazzon; rendszeresen (naponta) mozogni és sportolni kell; rendszeres kalcium és D-vitamin pótlás; egészségesebb életmód – kerüljük a túlzott kávé- és alkoholfogyasztást, valamint fel kell hagyni a dohányzással.

A tej és tejtermékek egészség-károsító hatásai
“Vajon a tejet nem egy kémiai, biológiai és baktériumi koktélnak kellene-e hívni?”
Dr. Robert M. Kradjian, orvos

Ez lenne a feketeleves?
Az egyik legerosebb tévhit
Ki ne hallotta volna nap mint nap hogy “a tej egészséges” vagy “tápanyagokban gazdag”, “a gyermekek számára fontos” stb… Sajnos az alábbiak szerint pont az ellenkezoje az igaz. Kérem, fordítson egy kis idot erre a cikkre. Mindig az váltja ki a legnagyobb megdöbbenést és kételyt, amit nem a többség hangoztat vagy csinál. Az alábbi tények nagyon befeketítik a tejet. Ha a fenti reklám szövegek igazak volnának, akkor könnyu lenne igazolni a valódiságukat. Vegyük csak sorra ezeket a vizsgálati eredményeket!

Meghökkento adatok
Ha a tej és tejtermékek valóban egészségesek, akkor minél rend-szeresebben fogyasztva belolük, az egészség annál kicsattanóbbá kellene hogy váljon. De a felmérések hidegzuhanyként hatnak és ennek az ellenkezojét mutatják. Dr. Robert M. Kradjian orvos a honlapján kifejti hogy a szakirodalom például 1988 és 1993 között 2700 tanulmányban foglalkozott a tejjel a “gyógyászat” címszó alatt. Ebbol o személyesen közel 500-at vizsgált meg. Ezt írta: “Hogyan foglalhatnám össze ezeket a cikkeket? Még a borzalmas minosítésnél is rosszabbak egy picivel. Eloször is, egy szerző sem beszélt a tehéntejrol mint egy mellékhatás nélküli kiváló ételrol és mint ‘teljes értéku étel’-rol, mint ahogy azt az ipar elhitette velünk. A kiadott riportok fo fókuszában ezek voltak: bélgörcs, bélfertőzés, belso vérzés, vérszegénység, allergiás reakciók csecsemoknél és gyerekeknél, valamint fertozések mint például salmonella. Még baljóslatúbb a szarvasmarha fehérvéruség vírusától való félelem, vagy a BIV (bovine immunodeficency virus) nevu szarvasmarha AIDS-szeru virusától, valamint a gyermek cukorbetegség eloidézésével való kapcsolatától. A tejben levo vérrel és fehér (genny) sejtekkel, valamint a benne levo kémiai anyagok, permetek egész sorával is foglalkoztak. Gyermekeknél ezek a problémák merültek fel: allergia, fül- és mandula fertozés, ágybavizelés, az asztma súlyosbodása, bélvérzés, görcsök, és 1-es típusú cukorbetegség. A felnotteknél a problémák inkább a szívbántalmak és ízületi gyulladás, allergiák, homloküreg gyulladás, és a sokkal komolyabb fehérvéruség, meg a lymphoma-ban és rákban való közremuködése.”

A tehéntej hatása a cukorbetegség eloidézésében
Finnország vezet az egy fore eső tejfogyasztásban és ott a legnagyobb arányú az inzulin függő cukorbetegek száma is. (forrás: New England Journal of Medicine – 1992. július 30.) Finn, olasz, amerikai, japán, kínai tudósok kimutatták hogy a tehéntejben levo fehérjék a szervezetet antitestek képzésére serkentik, amik a hasnyálmirigy inzulin-termelo béta sejtjeit tévedésbol megtámadják és lerombolják, mert azok nagyon hasonlítanak bizonyos tej fehérjékre. Ezek a béta sejtek termelik az inzulint. Minél fiatalabb korban éri a testet ez a hatás, annál maradandóbb az elváltozás és annál nagyobb az esélye az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának azoknál, akik genetikailag gyengébbek. (Ennél a cikknél felhasznált összes forrásmunkát itt találja meg.)

Tejben sok a kalcium = erős csontok?
Ez a tévhit a legerosebb. Sajnos nem igaz! A tapasztalatok pontosan az ellenkezojét mutatják. Csak összehasonlításul az emberi tejben van a legkevesebb fehérje és 4-szer kevesebb kalcium van mint a tehéntejben, azaz a csecsemoknek csak ennyi kell. Az angliai dr. Hegsted kimutatása szerint azokban az országokban messze nagyobb arányú a csontritkulásos esetek száma ahol igen jelentos a tejtermékek fogyasztása. Ha valaki ezt genetikai okokra fogva eltussolná, akkor az országokon belüli, vagy ugyanazon népcsoportok más-más országból származó eredményei is ezt támasztották alá (pl kínai – hong kongi adatok stb). Egy 1994-es ausztrál felmérés szerint a tejtermékeket rendszeresen fogyasztó idosek körében kb kétszer annyian szenvedtek medence csonttörést mint akik nem fogyasztottak tejtermékeket. Egy még jelentosebb Harvard tanulmány 12 éven át 77’761 not vizsgált meg: azoknál akik napi 3-szor ittak tejet nagyobb arányú volt a csontritkulás és több csonttörést is szenvedtek. Az okok kettos eredetuek. A tejben levo kalcium a szervezet számára egyrészt hasznosíthatatlan környezetben van. Másrészt az állati eredetu felesleges fehérje-mennyiség megnöveli a szervezet kalcium iránti szükségletét hogy semlegesítse a savas fehérjék lebontott részeit, ezáltal felemészti a csontokat. Egy életen át tartó, többnyire állati eredetu fehérjére (pl. tejtermékek, húsok) épülo táplálkozás lassan ‘felfalja’ a csontokat. Ezzel szemben a növényi eredetu fehérjére építo táplálkozásnál jelentosen erosebb lesz a csontrendszer keménysége. Azaz az elso és legfontosabb étkezési lépés: visszafogni vagy megszüntetni az állati eredetu fehérjéket tartalmazó ételek fogyasztását, amik többek között a szívpanaszokat, magas vérnyomást okozhatnak és hozzájárulhatnak a rák keletkezéséhez is. Tehát az a mondás hogy a tej hasznos mint fehérje forrás, így nem igaz. Éppen emiatt (is) káros. William B. Grant, Ph.D. az Alternative Medicine Review-ban kifejti hogy a kis zsírtaltalmú tej (ami még így is jelentos mennyiségu fehérjét tartalmaz), is ártalmas, mert egyrészt a lecsökkentett méretu molekulák könnyebben bejutnak a vérkeringésbe, másrészt pedig az ilyen tejnek negyon kevés a B vitamin tartalma. Minden ilyen fehérje lebontásánál, a B vitamin hiánya miatt, hozzájárul a homocysteine felhalmozódásához, ami a szívpanaszokhoz vezet. Dr. Julian Whitaker orvos, aki a világ egyik legolvasottabb egészségügyi hírrovatait (“Health & Healing”) szerkeszti, ezt írta: “…Ha azt akarod hogy eros csontjaid legyenek, akkor ne igyál tejet… Az a kijelentés hogy a tej egészséges számodra, egy összehordott badarság. Míg a gyümölcsök, zöldségek és a teljes orlésu magok dokumentáltan lecsökkentik a szívroham, a magas vérnyomás és a rák esélyét, a széles körben hangoztatott tejtermékek egészséges hatása legjobb esetben is erosen megkérdojelezheto. Valójában a tejtermékek egyértelmuen összefüggésbe hozhatók a csontritkulással, szívpanaszokkal, elhízással, rákkal, allergiákkal és a cukorbetegséggel. A tejtermékek mindennek mondhatók, csak egészségesnek nem.”

Váladék-termelodés, légúti nehézségek, allergia, bélgörcs
Dr Norman W. Walker szerint nagyon könnyu felismerni a legnagyobb tejfogyasztókat: ok azok akik legtöbbet szenvednek a megnövekedett nyálkatermelodés miatt, pl. ‘folyó orr’, sok krákogás, nehezebb légzés. A tej allergiái bizonyos gyermekeknél jelentkeznek a leghevesebben: szinusz problémák, asztma súlyosbodása, hasmenés, vas hiány (a tehéntej sokkal kevesebb vasat tartalmaz mint az emberi tej) okozta vérszegénység és eros bélvérzés, fáradtság, viselkedés-zavarok formájában. A hat éven aluliak krónikus fül fertozésének kb 40 %-át a tej allergiái okozzák dr. Julian Whitaker orvos szerint.

Tüdorák, vastagbél-rák, petefészek-rák
A tej maga nem okoz rákot, de elősegíti olyan környezet megjelenését a szervezetben, ami a rákos sejtek kialakulásának kedvez. Yasuo Kagawa, japán biokémikus 1978.-ban egy tanulmányban a következo megdöbbento adatokat közölte: Míg 1950 és 1975 között Japánban az egy fore eso tej és tejtermékek fogyasztása 38%-al nott, addig a szívrohamok száma 35%-al nott, a mellrákos esetek száma 77%-al emelkedett, a vastagbél rák is 77%-al nott, a tüdorákos megbetegedések száma pedig 300%-al növekedett. Természetesen minden nem írható csak a tej számlájára, de az adatok valóban megdöbbentoek. 1989. április 15.-én a Nemzetközi Rák Magazin beszámolt a Roswell Parkban 569 tejfogyasztó és 569 kontrol egyén vizsgálatáról. A tanulmány szerint kétszeres volt a tüdorák, 3,1-szeres volt a petefészek-rák, 2,49-szeres a prosztata-rák megjelenésének az esélye a tejfogyasztóknál. Norvégiában 1422 személyt vizsgáltak 11 és fél éven át. Azok körében akik naponta 2 vagy több pohár tejet ittak 3,5 szeresen több volt a nyirokszervi rákos megbetegedések száma, amit az okozhat hogy bizonyos állati fehérjék emésztésénél antigén (ellenanyagképző) fehérje-töredékek keresztül jutnak a bélrendszer nyálka-membránjain.

A tejcukor (laktóz) érzékenység, allergia
Az emberi test 4-5 éves korig termel tejcukrot lebontó enzimeket, majd erosen beszünteti az ilyen enzimek termelését. Ki az az épeszu emlos, aki még ezután is “szopni” akar? Az állatvilágban ez ismeretlen, csak az emberek fogyasztanak késobb is tejet, ráadásul egy más fajét. A sötét, vagy fekete boru emberek rendkívül túlérzékenyek a tejcukorra. Legkevésbé a fehérboruek érzékenyek, persze egyénenként különbözoen. Feltevések szerint az emberiség kb fele túlérzékeny a tejcukorra, akiknél ez hasmenést, eros gáztermelést, hasi görcsöket válthat ki.

Baktériumok
Ezek egész garmadája, veszélyesebbnél veszélyesebb fajtái kerülhetnek, vagy szaporodhatnak el a tejben. Csak néhány a legtöbb bajt okozók közül: salmonella, E. coli, staphylococcus, TBC, BLV (“bovine leukemia virus”) a szarvasmarha fehérvéruség vírusa (ez az amerikai tehenek 3/4-ében benne van), a sejtfal nélküli paraTB (vagy másnéven MAP “Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis”) vírus, ami a legújabb tanulmányok szerint a “gyógyíthatatlan” (emberi) Crohn-kór okozója (az USA-ban tömegesen fertoz), stb. A két leghírhedtebb tehénbetegség a BIV (“bovine immunodeficiency virus”) ez a “gyógyíthatatlan tehén AIDS”, meg a BSE (“bovine spongiform encephalopathy”), ezek terjedését máig is vizsgálják. Ez utóbbi vírus okozta a “kerge-kórt”. Az egyetlen dolog ami a vírusok és az ember között van az a pasztörizáció (15 másodpercig 72 °C) . Sajnos ez nem nyújt tökéletes védelmet. India az egyetlen nagy tejfogyasztó ország, ahol a Crohn-kór ismeretlen, mert ok forralják a tejet. De az alább említett IGF-I-re a forralás sem jelent teljes védelmet. Angliában a boltok polcairól vett tejek akár 25%-ában is találtak paraTB vírust szezontól függoen, Irországban 19%-ában. Azaz a pasztörizáció bizonyíthatóan nem ad kello védelmet! A tudósokat rendkívül megdöbbentette egy kanadai, majd egy orosz riport, akik eloször mutatták ki az emberi testben a BIV (a “szarvasmarha AIDS”) ellen formálódott antitestecskéket. (A kutatók számos fertozo betegség jelenlétét úgy tudják csak kimutatni, hogy a szervezet bizonyos antitesteket hozott létre ellenük, tehát jelen vannak már.) Elképeszto még rágondolni is, hogy ez a vírus már leküzdötte a fajok közötti lépcsot.

Mellrák, prosztata-rák
Ha eddig a tej még nem lett volna elég rossz, Monsanto, a kémiai mammutcég és az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenorző Hivatal még inkább azzá tette, mert ez utóbbi engedélyezte a szintetikus rBST (“recombinant bovine somatotropin”, ami másnéven az rBGH, “recombinant bovine growth hormone”) nevu genetikailag létrehozott tehén hormont, ami kb 10-25%-al megnöveli a tej termelodését. Az ezzel kezelt tehenek teje 2 – 10 szeresen több IGF-I hormont (“insulin-like growth factor-I”) is tartalmaz. Ez a növekedési hormon a sors szeszélyébol teljesen megegyezik az emberiével. Az IGF-I ugyan nem okoz rákot, de mint nemkívánatos adalékanyag kimutathatóan elosegíti a rákos daganatok növekedését. A legújabb kutatási eredmények szerint a legnagyobb IGF-I koncentrációval rendelkezo noknél 7-szeresen megnövekszik a mellrák esélye, a férfiaknál meg 4-szeresen a prosztata-rák esélye, továbbá megnövekszik a vastagbél-rák esélye is mert az IGF-I egy része képes behatolni a bélbe, ugyanis a tej kazein jelenléte meggátolja a teljes emészthetoségüket. A baj nem jár egyedül, a tehenek egészsége szintén megviseli a kapott szintetikus hormonokat, togy-fertozést okozva. A gazdák kénytelenek antibiotikumokat adni a jószágoknak, ami szintén belekerül a tejbe. Robert Cohen a könyvében neveket említve, dokumentumokkal is igazolja, hogy Monsanto milyen mértékben hamisított meg mérési eredményeket az rBGH egészségre kifejtett hatásairól, félrevezetve számos tudóst és a nyilvánosságot. Két FOX tévés riporter (Steve Wilson, Jane Akre) nyíltsága miatt elveszítette állását Floridában, mert Monsanto nyomására a FOX tv menesztette állásaikból. A riporterek a szarvasmarha növekedési hormon sötét oldalát tervezték bemutatni. E két riporter pert indított a tévéállomás ellen és meg is nyerték azt 2000. augusztus 18.-án. Egy év múlva Goldman Környezetvédelmi díjat is nyertek azért az erofeszítésükért, amit az rBGH egészségre való hatásainak nyilvánosságra tárásában fejtettek ki.

Mivel lehet helyettesíteni a tejet?
Például kókusztejjel, ami meg a propagandával ellentétben nem káros, sot nagyon is egészséges. Szóba jöhet még a rizs-tej is. De semmiképpen sem szója-tejjel, mert az is rendkívül káros. (Kérem olvassa el a szójáról szóló cikkemet is!) Dr. Norman W. Walker szerint az újszülött csecsemoknél nyilvánvalóan csakis anyatejjel kell helyettesíteni. Ha ez semmiképpen sem megoldható, akkor egy hónapos korig adva a kecsketej ajánlatos, mert ez hasonlít még úgy-ahogy, de mégis legjobban az anyatejhez. 4 hetes kortól a tápital 1/4-e sárgarépa kicentrifugázott leve legyen és 3/4-e pedig kecsketej. Idovel a sárgarépalé mennyiségét fokoza-tosan növelni kell. Csecsemoknek abszolút tilos szója italt adni.

Hogyan lehet a csontokat kalciummal feltölteni?
Súlyosabb esetben egy fél pohár friss citromlébe alaposan megmosott, feltöretlen nyers tojást rakva, egy-két napig hagyva a hutoben, csak ügyeljen a kis mennyiségre, mert nagyon tömény. (A Twist.hu egykori cikke alapján – “ez az egyetlen hasznaveheto” gyors kalciumkiegészíto.)

Egyébként 5 lépésen keresztül:
1. – Fogyasszon csakis növényi eredetu kalcium-dús ételeket, ilyenek pl. zöld leveles növények, saláta-félék, (sótlan) mandula, szezám-magok vagy a belole készült “tahini”, dióbél, mogyorók (de kivéve a földi mogyorót), szárított füge, mazsola, spárgakel (brokkoli), hüvelyes termések (borsó, bab stb), narancs, szolo, karfiol, káposzta, retek, barna (hántolatlan) rizs, fott burgonya, paradicsom, bogyók, alma, eper stb. Mint látja, széles a választék.
2. – Rendszeres mozgás kell, de az ne legyen leterhelo él-sport.
3. – A kalcium megtartásához a szervezetnek szüksége van D vitaminra, ami egy kis napon való tartózkodásból képzodik. Ha ez nem kivitelezheto, akkor tengeri halakkal, vagy D vitamint tartalmazó (lehetoleg organikus) gyógykivonatokkal kell pótolni.
4. – Minél kevesebb sót fogyasszon, mert az megnöveli a kalcium veszteséget, a vesék felingerlésén keresztül. A vesék tisztán tartása végett kerülje a kávét, üdítoitalokat és fogyasszon elegendo mennyiségu tiszta vizet, gyümölcs-, zöldségleveket.
5. – Ne dohányozzon! A dohányzás 40%-al nagyobb rizikót is jelenthet a csontritkuláshoz.

Végszó
Rod Chiodini foglalta össze mindezt frappánsan: “Amit észre kell hogy vegyünk az az a tény hogy a gyógyászatban sok politika van. Nem azon múlik valami is hogy tudod-e azt igazolni, hanem hogy a gyógyászati szakma el akarja-e azt fogadni, vagy sem.” A tej mentségére talán csak azt lehet mondani hogy a kazein kivonatából eros ragasztót lehet készíteni.* A tehéntejjel nem érdemes hazárdírozni, minden kis mennyisége ártalmas. Egy biztos, ezzel az információval felfegyverkezve saját magunk dönthetjük el, hogy ki akarjuk-e tenni magunkat ennek a sorozat veszélynek, vagy sem. Én már döntöttem, most Önön van a sor. * E sorok írása óta értesültem egy másik hasznos, tejbol is kivonható származékról, aminek a neve: laktoferrin. Bár a laktoferrines kutatások igen bíztatóak, de a tejfogyasztás rizikói túlságosan nagyok a benne levő hasznos laktoferrinhez képest, és ez utóbbit inkább kivonat formájában javaslom fogyasztásra, amit csak kis hokezeléssel, fagyasztás nélkül állítottak elő, serkentoszerek-, antibiotikumok nélkül és legelon nevelt tehenek szöcstejébol kivonva, mert a tehéntejben csak nagyon kis mennyiség van. Erről többet is olvashat az immunrendszer cikkben, a 2.22-es immunerosíto szer alatt.