Számos más jó tulajdonsága mellett spanyol kutatók szerint a szőlő és a belőle készült vörösbor véd a napégés ellen is. Egy friss statisztika szerint a huszonéves nők többsége szerint szebb a napbarnította bőr a fehérnél. A megkérdezettek általában azt is tudták, hogy az erős napozás jelentősen fokozza a későbbi  bőrdaganatok kockázatát, sőt 50 százalékuk ismer is olyasvalakit, aki ebben a betegségben szenved.

Marta Cascante, a Barcelonai Egyetem biokémikusa és munkacsoportja igazolta, hogy a szőlőben lévő flavonoidok csökkenthetik a napsütés okozta károsodás kockázatát. A napsütés ultraibolya sugárzása nemcsak a bőr leégését idézi elő, de testünk kültakarójának egyes rétegeit fokozottan öregíti és fontos szerepet játszik a bőr rosszindulatú daganatainak előidézésében.

Az UV-sugárzás a bőrben reaktív oxigéngyököket tesz aktívvá, melyek ott nagy zsírmolekulákat oxidálnak, és ez a folyamat enzimeket (jNK, p38MAPK) ingerel, melyek a kutatók szerint a sejtek halálát okozzák. A vízparton napozók nem is tudják, milyen bonyolult biokémiai folyamatok indulnak el a bőrükben.

A spanyol munkacsoport tagjai a szőlőből és borból olyan kémiai anyagokat (polifenolok) vontak ki, melyek csökkentik az oxigéngyökök megjelenését. Ennek eredményeként az UV-sugárzás következményei laboratóriumi körülmények a bőrsejtekben lassabban és kisebb mértékben keletkeznek.

A kutatók szerint a szőlőben található védő anyagokat várhatóan nagyobb mennyiségben használja a gyógyszeripar és a kozmetika, a további vizsgálatok pedig segítik ennek a biokémiai folyamatnak a megértését.
Forrás: MTI – 2011. augusztus 12., péntek 12:35