A koffeinfogyasztás negatívan befolyásolhatja a várva várt gyermekáldást, ami megmagyarázza, hogy egyes nőknek olykor miért kell több idő a teherbeesésre. Bár a kísérleteket egereken végezték el, az eredmények hozzájárulhatnak az emberben végbemenő folyamatok megértéséhez – mondta Sean Ward, a Nevadai Egyetem munkatársa.
A terhesség érdekében a petesejtnek el kell találnia a petevezetéken át a méhbe. Az út megtételében parányi csillószőrök és a petevezeték falának izomösszehúzódásai segítik. Ward és kollégái a petevezeték izomzatának működését vizsgálták nőstény egereknél, és megállapították, hogy a koffein gátolja a vezeték falának összehúzódását koordináló sejteket.
A kutatók azt is megfigyelték, hogy az izmok nagyobb szerepet töltenek be a petesejt továbbjuttatásában, mint a mozgó csillószőrök. Amennyiben az izmok mozgása leáll, a petesejt nem képes folytatni útját.
Wardék megfigyelései nem csak a teherbeeséssel küszködő nőkön segíthetnek. A petevezeték működésének pontos ismerete a kutatók szerint a medencetájék gyulladásai, nemi úton terjedő egyes betegségek vagy a méhen kívüli terhességek kialakulása szempontjából is lényeges lehet.
Forrás: index.hu – MTI – 2011. május 28., szombat 10:29.