Amit a homeopátiáról tudni kell

Homeopátia és az öngyógyítás
A homeopátia önálló gyógyítási rendszer, európai gyökerű tudományág. Napjainkra az egészségügyi ellátó rendszerbe integrálódott. Nyugaton ma már minden orvosnak illik ismerni a kezelés alapelveit, hiszen a betegek többsége az úgynevezett allopátiás gyógyszer helyett szívesebben vesz igénybe homeopátiás kezelést. A homeopátiás gyógymód szemlélete szerint a szervezetben az összes életműködést az életerő irányítja, s az ember addig egészséges, amíg ez az életerő egyensúlyban van. A tünetek a belső zavar jelei, ezért nem szabad allopátiás gyógyszerekkel elnyomni ezeket.

A homeopátiás szerek az életerőre kívánnak hatni:
egy adott tünettel szemben fel kell erősíteni a szervezetet, amely általában tudja, hogy mi a teendője, a homeopátiás gyógyítás engedi a folyamatot lejátszódni, azt nem akasztja meg. Ez az alapvető különbség az allopátiás gyógyszerek hatásával szemben. A brit királyi család homeopátiával gyógyíttatja magát. A világ legnagyobb homeopátiás gyógyszertára a londoni királyi kórházban található. Itt a londoni gyógyszertárban megtalálható minden olyan homeopátiás szer, amely a gyógyszervizsgálatokon már túljutott, de a törzskönyvezése még nem fejeződött be. Pillanatnyilag ezek száma kb. 4200. E hatalmas gyógyszerkincsből egyedileg választják ki (az alapvető hasonlósági szakág alapján) a beteg számára a legmegfelelőbb szert.

A homeopátia miden irányzatában alapvető
regulációs terápia: tehát a kifáradt, blokkolódott öngyógyító folyamatok aktiválására való törekvés, holisztikus gyógymód: mert valódi terápiás sikerre csak akkor számíthatunk, ha a beteg testi, lelki, szellemi tüneteit egyaránt figyelembe vesszük a homeopátiás szer kiválasztásánál és sikeres terápia esetén mindhárom szinten kedvező folyamatok indulnak el (nem a betegség, hanem a beteg áll a figyelem középpontjában)

A homeopátiás szer a beteg számára nagyon speciális úton kerül kiválasztásra.
Első lépés a homeopátiás anamnézis felvétele, ami egyenlő a tünetek felmérésével. meg kell figyelni: a beteg viselkedését, megjelenését, kedélyállapotát, szellemi beállítódását, szorongását, aggodalmát, személyes körülményeit, érzelmi reakcióit. a cél: megérteni a betegség természetét, és a beteget, aki kifejlesztette magában a betegséget. Ez azért fontos, hogy a beteg individuális kezelésben részesüljön, az anamnézis során nyert adatok feldolgozásából és értékeléséből. A betegségképnek és a kiválasztott szer gyógyszerképének a lehető legnagyobb fedésben kell lennie – ebben a megfelelő szer megtalálásában a homeopátiás szerek tünetjegyzékei a REPERTÓRIUM-ok (könyv, vagy CD formában) nyújtanak nagy segítséget. Akut betegségek (döntőek a helyi és testi tünetek) gyógyítása során figyelembe kell venni a beteg pszichés és mentális állapotában bekövetkező változásokat is. Jó eredmény érhető el tüneti szerekkel, amelyeket alacsony, vagy közepes potenciában, napi többszöri dózisban alkalmazzuk. Megfelelő, jó szer bevételét követően az akut betegség gyorsan, könnyen gyógyul, maradvány tünetek nélkül, és nem követi hosszú lábadozási időszak.

Krónikus betegségek gyógyítása során alkati szerek érhetők el jó eredmények. A megfelelő szer kiválasztásánál előtérbe kerülnek:
-a betegséget kiváltó okok,
-a pszichés és mentális tünetek,
-az egyéni és családi anamnézis adatai.

Az alkati szereket közepes, vagy magas potenciában egyszeri adagban, esetleg azt ritkán ismételve használhatjuk eredményesen. Tüneti szerekkel csak tünetmentesítés érhető el. A krónikus betegségek gyógyulási iránya a “HERING szabályt” követi, mely szerint a tünetek fentről lefelé, belülről kifelé, fontostól a kevésbé fontosig múlnak el. Fordított sorrendben szűnnek meg, mint ahogy megjelentek. A gyógyulás idejét befolyásolja, hogy a betegség milyen régóta áll fenn. Általánosan elfogadott az a nézet, hogy annyi hónapot vesz igénybe a gyógyulás, ahány éve tart az adott betegség. A legjobb a reakció akkor, ha energetikai szinten és a beteg kreativitásában, pszichés és mentális állapotában is történik pozitív változás. A testi tünetek javulása néha csak ezt követi. Természetesen a homeopata orvos is megvizsgálja fizikálisan a beteget, és szükség esetén igénybe veszi a jelenlegi diagnosztikus lehetőségek széles tárházát is. Elsősorban akut testi tünetek gyógyításánál – de krónikus testi problémák kezelése esetén is – kiterjedten használják világszerte a bevált indikációk szerinti homeopátiás gyógyszerválasztást. Bizonyos nem túl súlyos problémáknál: kisebb sérülések, nátha, köhögés, hasmenés, lámpaláz – ez a módszer lehetővé teszi, hogy laikusok is alkalmazzák a homeopátiás szereket és bevonhassák azokat az otthoni gyógyítás szertárába, az úgynevezett házipatikába. Természetesen, mint minden “öngyógyító” módszernél, például a talpmasszázs, fényterápia, sonoterápia, biorezonancia, öngyógyító sport (például jóga), fitoterápiás szerek alkalmazása nagyon fontos, hogy a rendelkezésre álló lehetőségek határait senki ne lépje át. Európában, Amerikában már jól működik ez a rendszer. A homeopátiás szerek alacsony, közepes potenciában a gyógyszertárakban recept nélkül hozzáférhetők. Akut betegségek kezelésénél a fő törekvési irányzat, hogy “teljes értékűvé” tegyük a helyi tüneteket a megfelelő homeopátiás szer megválasztásához.

Feladatok:
ETIOLÓGIA keresése, amelynek célja megtalálni a betegséget kiváltó okot. “Valamely folyamat kiváltó okának megismerése a kezelés mércéje” (Köhler) panaszok LOKALIZÁCIÓ-ja (pontosságának) megismerésével a klinikai diagnózis területére lépünk. Fontos a testtáj oldalsága: jobb-bal; elől-hátul, amelyeknek a fájdalmak sugárzása tekintetében van jelentősége, ÉRZÉSEK jellegének kiderítése során például a fájdalom jellemzésére rá kell kérdezni, mert az lehet égő, szúró, lüktető, MODALITÁS meghatározása, azaz milyen tényezők rontják, vagy javítják a tüneteket. Például figyelembe veendő a hideg – meleg hatása, a nyugalom – mozgás hatása, a napszak amikor a tünetek jelentkeznek, vagy erősödnek dél – este stb. A leghatékonyabb homeopátiás szer megválasztásához a 4 paraméter közül legalább 3-at össze kell gyűjteni, majd a tünetek rangsorolásával a REPERTÓRIUM-ban gyógyszert lehet választani a beteg számára. A homeopátia klasszikus, komplementer gyógymód, azaz a betegség természetétől függően, a beteg érdekei szerint alkalmazható önállóan, vagy a hagyományos medicina más módszereivel kiegészítve azok hatásosságát támogatja. A homeopátia határa ott van, ahol a felerősíteni szánt öngyógyító mechanizmusok kimerültek, vagy ahol irreverzibilis anatómiai károsodások következtek be.

A homeopátia határai:
az anamnézis nem mindig ad megfelelő információt, mert a beteg nem figyelte meg magát kellőképpen, valami hatástalanítja a szert, mert például a beteg nem tartja be a bevételi és gyógyszertárolási szabályokat, a műtéti beavatkozás, vagy intenzív ellátás szükségességét nem helyettesítheti.

A sikertelenségnek magyarázata kereshető:
-a betegben,
-a homeopátiában,
-és a homeopata orvosban is.

A homeopátia előnyei
-A jól megválasztott szer alkalmas akut betegségek és problémák gyógyítására, nemcsak tünetmentesítésre.
-Funkcionális zavarok kellő időben történő homeopátiás kezelésével megakadályozható a szervi elváltozások kialakulása.
-Regulációs terápia: tehát nem tünetelnyomó módszer.
-Minden egyes terápia egyben megelőzés is, mivel edzi a szervezetet, így felkészíti a következő betegségek sikeresebb kivédésére az immunrendszer erősítésével.
-Holisztikus, soha nem a betegséget, mindig a beteget kezeli.
-Az anamnézis során a beteg lehetőséget kap arra, hogy kibeszélhesse magát, erre a betegek többségének nagy igénye van; a homeopata orvos és a beteg között őszinte bizalmi kapcsolat alakul ki.
-Individuális, egyénre szabott, a beteg aktív résztvevője a gyógyulásnak.
-A kezelés során nem alakul ki allergia, gyógyszermegszokás, gyógyszerfüggőség, megvonási tünet.
-A homeopátia szabályainak betartásával a kezelés mellékhatásmentes, de néha, mint ahogyan azt más természetgyógyászati módszereknél is láthatjuk, előfordul, hogy a tünetek a javulást megelőzően felerősödnek, vagy a régebbi panaszok rövid időre kiújulnak, hogy aztán végleg elmúljanak.
-Alkalmazása kellemes, kisgyermekeket, csecsemőket, állatokat is kezelnek ezzel a módszerrel.
-Gyógyszerek tekintetében olcsó, még nálunk is, ahol az OEP nem támogatja – más országokkal ellentétben.
-Rendkívül fontos kiemelni, hogy a homeopátiás gyógyítás eredményessége – tudományos bizonyítással igazolható. A homeopata orvosok 200 éves tapasztalata és sikeressége önmagában meggyőző lehet, de a mai igényességhez ez kevés. Külön is bizonyítást igényel.

1. Hat-e a homeopátiás szer? 2. Hogyan fejti ki hatását?
Mindkét kérdésre megnyugtató válasz adható. Vizsgálatokkal igazolták (melyek még ma is folynak): állatokon, növényeken, szövetkultúrákon és embereken végzett, placebo kontrollal szembeállított, randomizált klinikai kettős-vak próbák ismételten igazolták a homeopátiás szerek hatásosságát. Eredményeket a Lancet; British Medical Jaumal; Pediatics, a nemzetközileg elismert folyóiratok is közölték. A “hogyan hatnak a homeopátiás szerek” kérdésre a vizsgálatok eddigi eredményei a hatás – rezgés jellegére utalnak. A homeopátiás szerek hatására az oldatok rezonancia – frekvenciája specifikusan és tartósan megváltozik; a víz, mint folyadékkristály “emlékezik”. A homeopátiás szerek saját frekvencia-spektrumai információként tárolódnak a folyadék-kristály szerkezetben, majd a terápia során rezonanciába lépnek a beteg sejtek, szövetek, szervek, illetve az egész szervezet saját frekvenciájával. A homeopátia informatikai (ez nem ugyan az, mint a matematikai) úton gyógyít, feltárja a természetben előforduló anyagok rezonanciákban kifejeződő gyógyerejét. Így érthetjük meg, miért nem gyengül, csak szelídül és mégis erősödik a potenciálás következtében a homeopátiás szerek hatása. Így maradhatnak hatékonyak, miközben kémiai hatóanyag már alig van, vagy egyáltalán nem is található bennük. A potenciálás lépései (hígítás + rázás) során a kiinduló anyag rezgésinformációja egyre mélyebben vésődik bele a vivőanyagba.

Öngyógyítás, homeopátiás öngyógyszerelés
Akut panaszaival a beteg általában először gyógyszerészhez fordul, aki az alapvető kérdésekre adott válaszok alapján a homeopátiás gyógyszert ajánl. Az alapvető kérdések: 1. Hogyan jelentek meg a tünetek, hirtelen vagy fokozatosan (láz, fájdalom, hangulat)?
2. Hol jelentkeztek, jobb vagy baloldalon?
3. Kisugárzik-e valahová a fájdalom?
4. Termelődik-e valamilyen váladék? Ha igen, milyen a színe, a szaga?
5. Mitől érzi magát jobban vagy rosszabbul? Evés, ivás, vagy mozgás, mozdulatlanság, esetleg egyedüllét, társaság?

Célszerű monokomponensű szert választani, de ha nincs elég információ, a komplexek közül érdemes ajánlani. A későbbiek folyamán a beteg konzultáljon orvosával és a konzultáció eredményéről számoljon be a gyógyszerésznek is. Léteznek olyan betegségek, ahol a homeopátia minden további nélkül alkalmazható. Külön kiemelhető a gyógyszerallergia, egyes gyermekbetegségek, influenza. Krónikus betegségek például fejfájás, izületi bántalmak esetén a beteg minden esetben konzultáljon orvosával. Nagyon fontos a gyógyszerész és a homeopata orvos között a jó kapcsolat kiépítése. A gyógyszerész, ha rendelkezik homeopátiás orvos listával, a betegnek nagy segítségére lehet. Súlyos állapotok estén (sebészeti beavatkozás, antibiotikumos kezelés) elsőként nem szabad homeopátiás szert ajánlani, hanem csak kiegészítő terápiaként célszerű alkalmazni. Az öngyógyszereléshez nagyon fontos a beteg számára a megfelelő ismeretek beszerzése. Angliában már régóta létezik egy átfogó gyakorlati útmutató a homeopátiás szerek otthoni használatáról, tárolásáról. Jelenleg Magyarországon a gyógyszergyárak képviseleteinek tájékoztatói csak részben pótolják ennek hiányát. Az öngyógyítás legfontosabb eszköze lehetne egy homeopátiás orvosok, gyógyszerészek által ajánlott házi patika összeállítása, amely jelenleg borsos ára miatt nem mindenki számára elérhető. Igaz, hogy az allopátiás házipatika ára nagy valószínűséggel meghaladja a homeopátiás házipatika árát. A házi patika legnagyobb előnye, hogy igazán gyors beavatkozásra ad lehetőséget és nem kell a betegnek minden egyes esetben a gyógyszertárba futkosni.

II. Alkati betegségek, ismételt fertőzéses betegségek:
-gyermekgyógyászat
-krónikus bőrbetegségek
-krónikus reumásbetegségek
-húgyhólyag gyulladás
-krónikus hüvelyi gyulladás
-vastagbél gyulladás
-allergiás betegségek
-migrén
-akne, herpesz, bőrégés


III. Stresszel összefüggő betegségek:
-pszichológiai problémák, depresszió
-poszttraumás stressz
-viselkedési zavarok


IV. Traumák, sérülések
-szülést megelőzően + azt követően
-műtét előtt + után
-törés, zúzódás, horzsolás

Felhasznált irodalom:
Köhler: Homeopátia tankönyv I-II.
Vithoulkas: Homeopátia, új korszak a gyógyításban
Kürti – Molnár – Zimonyi.: Gyógyítás a családban homeopátiával