Nagyobb a kockázata a rák kialakulásának a cukorbetegeket, a férfiaknál a bél- és a hasnyálmirigy-, a nőknél a mellrák veszélye fokozottabb – mutatták ki amerikai szakemberek.
A Diabetes Care című folyóiratban közölt tanulmány 400 ezer felnőtt telefonos megkeresésén alapult. Kiderült, a cukorbeteg férfiaknál százból 16-nál, a nőknél 17-nél alakult ki rák. Egészséges felnőtteknél ez az arányszám 7, illetve 10.

A rák és a diabétesz közötti erős összefüggés nem lep meg minket – mondta Chaoyang Li, az amerikai járványügyi központ (CDC) epidemiológusa. Megjegyezte, más kutatások szintén találtak kapcsolatot, noha nincs bizonyíték arra, hogy az egyik betegség okozója lenne a másiknak. A CDC rámutatott, az amerikai felnőttek 9 százaléka cukorbeteg.
Számba véve kort, rasszt, dohányzási- és italozási szokásokat, a kutatók arra jutottak, a cukorbajosoknál tíz százalékkal nagyobb a rák kialakulásának veszélye.
A férfiaknál leginkább a hasnyálmirigyrák fenyeget, de nagyobb az esélye a vastag-, a végbél-, a húgyhólyag-, a vese- és a prosztataráknak is. A nőknél az emlőrák, a leukémia és a méhrák kockázata fokozottabb.
Míg a cukorbaj nélkül élő férfiaknál tízezerből csak két esetben alakul ki hasnyálmirigyrák, addig a diabéteszeseknél 16 ez az arányszám. Nőknél ezerből egy a vérrákosok száma, cukorbetegeknél viszont három – fedte fel a hangsúlyozottan csak pillanatfelvételt jelentő kutatás.
Forrás: index.hu – MTI – 2011. május 13., péntek 12:59.