Hogy milyen a bőrünk az nagy részt a géneken múlik, de az életmód, a táplálkozás, s természetesen a rákent kozmetikumok is befolyásolhatják az állapotát.

Környezeti hatások:
Akik jóba vannak magukkal, egészségesen élnek, étkeznek, kevés kozmetikummal, csodaszerek nélkül is fiatalabbnak nézhetnek ki önpusztító életet folytató kortársaiknál.
Sok minden árthat a bőrünknek:
– a tartós kimerültség,
– a folyamatos stressz,
– az éjszakázás,
– a helytelen táplálkozás,
– a káros szenvedélyek (dohányzás, alkohol)
– a nem megfelelő kozmetikumok,
– az egész napos smink,
– a tűző napsugarak, ezek valamennyien nyomokat hagyhatnak a bőrön.

A szép, egészséges bőr rendszeres ápolást igényel:
– naponta meg kell tisztítani a szennyeződésektől,
– védeni kell a szélsőséges időjárási hatásoktól, a környezeti ártalmaktól (tűző napfény, szél, hideg, füst, vegyi anyagok),
– óvni kell a kiszáradástól,
– bizonyos kor után a regenerálásáról, táplálásáról sem árt gondoskodni.
Ahhoz, hogy ne vásároljunk össze-vissza, sokszor teljesen felesleges készítményeket, s főleg, hogy a bennük lévő különféle vegyi anyagokkal ne terheljük a bőrt, nem árt tudnunk, hogy egyáltalán milyen kozmetikumra van szükségünk. Egy azonban biztos: minél több kozmetikumot használ valaki, annál inkább megnő az allergia kialakulásának veszélye.

Mi legyen kéznél?
Hogy milyen kozmetikumra van szükségünk az a bőr típusán kívül az életkortól, az időjárástól, s persze az egyéni igényektől is függ. A szappan, a sampon, a fogkrém, a dezodor minden fürdőszoba természetes tartozéka kell, hogy legyen. S mi kell még?

Kisbabáknak:
Popsikenőcs, olaj

Kisgyerekeknek:
Zsíros védőkrém a hideg szél ellen, szükség esetén fényvédőszer Kamaszoknak: arctonik (minimális alkoholtartalommal, vagy alkoholmentes), bőrradír, fertőtlenítő, gyógyító fedő korrektor a pattanásokra, szükség esetén nyugtató gél, vagy hidratálókrém, fényvédőszer.

18-35-40 év között:
Hidratáló krém, testápoló, bőrradír, szükség esetén növényi olaj , fényvédőszer, kézkrém, frissítő pakolás, növényi olaj, (zsíros bőrűek: ld. kamaszok).

35-40-55 év:
Hidratálókrém és olaj, vagy tápláló zsírosabb krém, testápoló, bőrradír, szükség esetén fényvédőszer, A-, E-vitaminos kézkrém.

55 felett:
Liposzómás hidratálókrém, tápláló zsíros krém, vérkeringést fokozó, regeneráló pakolások, bőrradír, testápoló, A-, E- vitaminos kézkrém.

Férfiak:
Borotvahab, arctonik, szükség esetén peeling, nyugtató gél, fényvédőszer.

Mit kell tudni a kozmetikumokról?
Az emberek általában túl sokat várnak a szépségápoló-szerektől, nagyon gyakran hiányzó önfegyelmük pótszereként vásárolják azokat. A gyártók kihasználják e restséget, s mivel a piaci szempontok is az egyre “újabb” és “újabb” termék előállítására késztetik őket, mind többféle kozmetikum fogyasztására ösztönöznek. Aki vigyáz a bőrére nem vásárol össze-vissza, nem dől be a reklámoknak, megfelelően informálódik és a saját érdekei szerint választ a kozmetikumok közül.

Az összetevők listája sok mindent elárul:
A reklámok között egyáltalán nem könnyű eligazodni. Ahhoz, hogy valóban jó terméket vásároljunk, meg kellene tanulnunk értelmezni az összetevőket. De teljesen biztosak a minőséget illetően még akkor sem lehetünk. A kozmetikumok tesztelésekor (ÖkoTest) ugyanis gyakran olyan bőrkárosító anyagokat is kimutatnak, amelyek nem szerepelnek az összetevők listájában.

Nem árt, ha tudjuk:
Tévhit, hogy a jó minőségű krémeknek ára van. A Németországban működő fogyasztóvédelmi szervezet (Öko Test Magasin) rendszeresen közzéteszi vizsgálatainak eredményeit, s bizony nagyon sok esetben a piacvezető cégek agyonreklámozott termékeiről derül ki, hogy nem ütik meg jó minősítést, s a legolcsóbb kozmetikum viszi el a pálmát. Ezért is tanácsos a szépségápolószerek vásárlásánál nem csak az árakat, de az összetevőket is összehasonlítani egymással.

Másik tévhit, hogy annál jobb egy készítmény, minél több összetevőből áll.
A termékek csomagolásán feltüntetett anyagok nagy része ugyanis csupán segédanyag (konzerválószer, emulgálószer, adalékanyag, színezőanyag illat stb) és a leginkább ezek azok a kritikus anyagok, amelyek felelősek lehetnek a különböző kellemetlen mellékhatásokért, az allergiás reakciókért. A nők inkább az illatos és a finom állagú krémeket választják, pedig a tapasztalat szerint a bőr jobban tolerálja az illatmentes, a szintetikus emulgáló- és konzerváló anyagoktól mentes emulziókat. Ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy egy krém igazi értékét legalább 80 százalékban az alapanyagok minősége határozza meg, s a nagyon jó hatóanyag sem érvényesül, ha az alapanyag minősége nem megfelelő. Vásárláskor nézzük meg, hogy milyen anyagok szerepelnek legelől az összetevők felsorolásában.

Sokszor nem a krémen múlik, hogy a várva várt hatás elmarad.
A bőr víztartalmától is függ ugyanis, hogy egy krém mennyire szívódik fel a bőrbe. A bőrünk fonnyadttá válik, akárcsak a növények, ha nem iszunk eleget (2 liter folyadék naponta). Ahhoz, hogy a krém optimálisan felszívódhasson a száraz érzetű legfelső szarurétegeket el kell távolítani (peeling, bőrradír). Amikor is a homlok, orr, ál vonala zsírosabb a többinél vegyes típusú a bőr. Nyilvánvaló, hogy a különböző tulajdonságú területeket nem egyformán kell krémezni. Az érzékeny, allergiára hajlamos bőrű egyéneknek csak a kevés és jól beazonosítható összetevőkből álló készítmények közül tanácsos választani. Ne felejtsük el, hogy a bőr állapota házilagosan, az éléskamrában található szerekkel is javítható, szépíthető.