Hirdets


Moksha Cseppek

Moksha Cseppek

Termszetes fogys lemodsok nlkl.

 

3 Test?r kapszula

Fogyjon a 3 test?r kapszulval

 

Hidrogn ital


Hidrogn ital a Flavin7-t?l.

Nvnap

Ma 2017. március 23., csütörtök, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

www.vitaminbank.hu

Ha tetszik az oldal, krlek helyezd el oldalad forrsban az albbi kdot. Termszetesen nem ktelez?. gy fog kinzni: Vitamin

Belps



Vaj

Vaj s vajksztmnyek
A vaj az egyik legrgebben ismert tejtermknk, mely a tej zsrjt tartalmazza. Rgi szakcsknyvekben mint sokoldalan felhasznlhat, a jltet jelkpez? nyersanyagot emltik. Az utbbi 20-30 vben azonban megtlse nem volt kedvez?, felel?ss tettk a vr koleszterinszintjnek emelkedsrt, s ezrt gyakran szm?ztk mg az egszsges emberek trendjb?l is, mint nemkvnatos lelmiszert. Ennek ksznhet?en a vajfogyaszts Magyarorszgon (3 kg/f?/v) nem ri el az eurpai tlagot, pedig termszetes volta, lvezeti rtke, s rtkes sszetev?i miatt mrtkkel fogyasztva javasolhat, s trendnket sznesti. Sokfle mdon felhasznlhat stsre, f?zsre s kzvetlenl fogyasztva ken?zsiradkknt, vagy friss s szrtott f?szernvnyekkel, tojssal, szardnival zestve. Valamennyi telnknek kellemes zt s vonz illatot klcsnz. Viszonylag alacsony h?mrskleten tlhevl (megg), ezrt b? zsrban stsre nem alkalmas.

A VAJ S VAJKSZTMNYEK VLASZTKA
A vaj zsrtartalma alapjn lehet teavaj, vagy min?sgi mrkzott vaj, ami legalbb 80% zsrtartalm, valamint szendvicsvaj 70% zsrtartalommal. A vlasztkot b?vt? vajkrmek zsrtartalma ltalban nem ri el a 40%-ot. Natr s zestett (pl. magyaros, zelleres, mrvnysajtos, tliszalmis, prhagyms stb.) ksztmnyek sznestik a knlatot. A vaj ltalban tbb-kevesebb st tartalmaz, de ma mr kaphat stlan vltozata is.

A VAJ TPLLKOZS-LETTANI RTKELSE

A vaj magas energiartk? ksztmny, ami kzel 80%-os zsrtartalmnak ksznhet?. Kros sovnysg, m?tt, vagy betegsg utni lbadozs, s krnikus veseelgtelensg esetn hozzjrul a tplltsgi llapot javtshoz. Egy zsiradk min?sgt a teltettsge s a zsrsavak hossza hatrozza meg. A tejzsr (az llati eredet? zsiradkokhoz hasonlan) f?leg teltett, kisebb mrtkben egyszeresen teltetlen, s legkisebb mennyisgben tbbszrsen teltetlen zsrsavakat (f?leg linolsavat) tartalmaz. A vaj teltett zsrsavtartalma miatt koleszterinszint-emel? hats lehet, ezrt szv- s keringsi megbetegedsben, s cukorbetegsgben szenved?k szmra inkbb az alacsony zsrtartalm vajkrmek javasolhatk, alkalmanknt legfeljebb 10 g- nyi mennyisgben, s nem mindennapi fogyasztsra. Ezt az is indokolja, hogy a vajban transzzsrsavak is tallhatk, amelyek a tbbszrsen teltetlen zsrsavak kevss egszsges formi, a teltett zsrsavakhoz hasonlan emelik a koleszterinszintet.

A vaj, mint minden llati eredet? zsiradk koleszterint is tartalmaz. Azonban tudni kell, hogy az egszsgmeg?rz? tpllkozs ajnlata szerint napi 300 mg tpllkkal elfogyasztott koleszterinmennyisg javasolhat, ehhez kpest a napi 10 g vaj csak 23 mg koleszterinterhelst jelent, gy nem indokolt az trendb?l kihagyni. Ezt meger?sti, hogy a tejzsrban foszfolipidek (lecitin, kefalin) is tallhatk, melyek emulgel hatsukkal a koleszterint oldatban tartjk, segtik a vr egyenletes zsrszlltst, s cskkentik annak lehet?sgt, hogy a koleszterin az rfalra rakdjon. Csupn a szls?sgesen nagy mennyisg? s tl gyakori vajfogyasztstl kell vakodni. A vaj a zsrsavak hosszsga szerint rvid sznlnc (4 sznatom szm), s kzepes (6-10 sznatom szm) hosszsg (MCT) zsrsavakat is tartalmaz, sszesen kb. 15%- nyi mennyisgben. Rvid sznlnc zsrsavai miatt alacsony olvadspont, knnyen emszthet? zsiradk, ezrt gyomor- s nyomblfeklyes betegeknek javasolhat. A kzepes hosszsg (MCT) zsrsavak jellemz?je, hogy emszt?nedv hinyban, vagy azok cskkent mennyisge, valamint felszvdsi zavarok esetn is hasznosul. E tulajdonsga miatt krnikus hasnylmirigy- s mjgyullads, valamint gyulladsos blbetegsgben szenved?knek s id?seknek is ajnlhat. Egyes irodalmi adatok szerint a fent emltett zsrsavaknak nvekedst el?segt? hatsuk van, ezrt nvsben lv? gyermekek, fiatalok szmra is ajnlott, rtkes lelmiszer. A vaj fontos vitaminforrs, melyben a zsrban oldd vitaminok kzl klnsen az A- s D-vitamin, valamint kisebb mennyisgben az E-vitamin is megtallhat. Az A-vitamin alapvet?en a j ltshoz, s a b?r psghez szksges, emellett hat a szabadgyk-kpzs ellen. A D-vitamin segti a kalciumfelvtelt, s gy a csontok s fogak psghez elengedhetetlen. A vaj e kt fent emltett vitamintartalma a nyri s ?szi hnapokban magasabb, mint egyb id?szakokban. Az E-vitamin az avasodst gtolja, s szintn hat a szabadgyk-kpz?ds ellen.

Fontos megemlteni, hogy a vaj fogyasztsa tejfehrje-allergia esetn tilos, mert nem tudjk tkletesen megtiszttani a tej fehrjefrakcijtl, s nyomokban tartalmazhatja azt. Tejcukor-rzkenysg esetn viszont ajnlhat, panaszt nem okoz. A vajat h?t?ben a csomagolson jelzett ideig lehet eltartani, de fagyasztva akr fl vig is trolhat.

Felhasznlt irodalom:
1. Dr. Szakly Sndor: Tejgazdasgtan, Magyar Tejgazdasgi Ksrleti Intzet, Pcs, 1991
2. Dr. Br Gy. - Dr. Lindner K.: Tpanyagtblzat, Medicina Knyvkiad Rt., Budapest, 1995
3. Gygyt telek, rtalmas telek, Reader's Digest Vlogats, Budapest, 1998.
Veresn Blint Mrta

Vaj vagy margarin?
Rgebben a margarint mg nem ismertk, akkor ms lehet?sge nem volt az embereknek, hogy ezt az z-lmnyt mssal ptolja. Mai modern, felgyorsult vilgunkban, amikor mr nincs id?nk kivenni a vajat a h?t?szekrnyb?l s megvrni mg egy kicsit megpuhul, inkbb vlasztjuk a margarint, melynek ugyanolyan ze van, mint a vajnak, csak nvnyi alap.

Vaj?
A legrgebben ismert tejtermk a vaj, rgen a jltet jelkpezte. Az utbbi hrom vtizedben azonban sszefggsbe hoztk a vr koleszterinszintjnek emelkedsvel, gy jelent?sen cskkent a fogyasztsa. Pedig ez a tpllk jelent?sen javtja a tplltsgi llapotot, gy m?tt, betegsg, kros sovnysg vagy veseelgtelensg javtsra kivl. A vaj 10 grammonknt csak 23 mg koleszterint tartalmaz, gy ez a mennyisg kvetkezmnyek nlkl fogyaszthat. Mikrobiolgiailag igen rtkes tel, de nagyon rzkeny. H?t?szekrnyben legfeljebb hrom napig tarthat el, ezutn tnkremegy. A vaj vitamintartalma a tehn tpllkozstl fgg. Ezrt tprtke nyron s tlen klnbz?. Sznt is a tejet ad llat trendje hatrozza meg, nyron sttebb, mg a tli hnapokban vilgosabb a vaj. Ez a tejb?l kszlt termk kplssel otthon is el?llthat, de erre napjainkban mr nincs szksg, hiszen a vajflknek igen nagy vlasztka tallhat meg az zletekben. Ksztenek cskkentett zsr- s startalm vltozatokat is. A vaj sokflekeppen felhasznlhat, stsre, f?zsre s ken?zsiradkknt egyarnt. Kivl vajkrmeket s tltelkeket kszthetnk bel?le, stemnyekhez destve, sltekhez klnfle f?szerekkel zestve. A friss vaj fagyasztszekrnyben fl vig eltarthat.

Margarin?
Felgyorsult letnkben mr szinte az telekt?l is elvrjuk, hogy minl gyorsabban elkszljenek. gy sokunk szmra igen knyelmes, hogy a h?t?b?l kivett margarin azonnal a kenyrre kenhet?. Ez a nvnyi eredet? vajutnzat a vajjal azonos lvezeti rtk?. Norml vltozatuknak a zsrtartalma is azonos, azonban a margarin koleszterint egyltaln nem tartalmaz. A margarint ipari ton, gy teljesen steril krlmnyek kztt lltjk el?. J kenhet?sgt az olvadspont pontos szablyozsval rik el. Ez a nvnyi eredet? zsiradkoknak s lgy olajoknak ksznhet?. Kln nyri s tli margarint ksztenek, ms-ms olvadsponttal. Kszlnek alacsony kalriatartalm vltozatok is. Tovbbi el?nye, hogy vitamintartalma nvelhet?, attl fgg?en, hogy milyen tpanyagokat tesznek hozz. Min?sgt, sszetev?it s llagt szigor szablyok szerint s rendszeresen ellen?rzik. H?t?ben hossz ideig eltarthat. No de mgis melyik az egszsgesebb? Azoknak, akiknek magas a koleszterinszintjk, rdemes inkbb a margarint vlasztaniuk. Azt azonban ne felejtsk el, hogy a vaj az a vltozat, ami termszetes. Mrpedig a termszetes ltalban egszsgesebb is, mint az iparilag el?lltott vltozatok.
Baracsi Nikolett

 

Celeb fogys....

Peller Mariann fogysa
Peller Mariann fogysa


 Gombos Edina fogysa!

Jks Lszl fogysa
Jks Lszl fogysa!

Pataki Zita fogysa 
Pataki Zita fogysa

bel Anita fogysa

bel Anita fogysa

Tmogass minket

 






G.G. AdminVitaminGoogle PageRank
Copyright © - Minden jog fenntartva. VitaminBank.hu 2007 - 2014. Artemisinin – Egynyári üröm kivonat