Hirdetés


Moksa Cseppek

Moksa Cseppek

Természetes fogyás lemodások nélkül.

 

3 Testőr kapszula

Fogyjon a 3 testőr kapszulával

 

Hidrogén ital


Hidrogén ital a Flavin7-től.

Névnap

Ma 2020. szeptember 26., szombat, Jusztina napja van. Holnap Adalbert napja lesz.

www.vitaminbank.hu

Ha tetszik az oldal, kérlek helyezd el oldalad forrásában az alábbi kódot. Természetesen nem kötelező. Így fog kinézni: Vitamin

BelépésTúró

Az étkezési túró

Ma már lehetetlen megmondani, hol és mikor fedezték fel, hogy étkezési célra felhasználható a különböző állatok tejéből származó túró és az ezernyi féle sajt. A túró a sajtok éretlen alapanyaga, tulajdonképpen sav vagy oltóenzim (kimozin) hatására a tejből kicsapódott tejfehérje. Legismertebb képviselői a tehéntúró, a juhtúró és a gomolyatúró. A tehéntúró fehér, enyhén savanykás, jellegzetes ízű, zsírtartalmától függően zsíros, félzsíros és sovány (1. táblázat). A gomolya darabos, gyakran tejszínt is tartalmazó, nedves túróféleség, amely tehéngomolyát és juhgomolyát egyaránt tartalmaz, így enyhébb a juhgomolya íze. Általában csomagolva árulják. A juhtúró nagyon erős, csípős szagú és ízű, sárgásfehér színű termék, melynek fogyasztását sokan elutasítják. Az igazi juhtúró a Szlovákia területén készülő Brindza. A fejlődő élelmiszeriparnak köszönhetően kapható kész körözött, édes, sós, gyümölcsös, csokoládés ízesítésű túrókrém, tejfölös túró, sokféle ízesítésű túróhab és nem utolsó sorban a nagy kedvenc a túrórudi, amelyet Hungaricumként jegyeznek.

1. táblázat: A túrófélék jellemző tápanyagtartalma
Megnevezés     Energia
(kcal/100 g)     Fehérje
(g/100 g)     Zsír
(g/100 g)
Tehéntúró, zsíros     201     17,9     12,2
Tehéntúró, félzsíros     147     16,2     7,0
Tehéntúró, sovány     78     14,1     0,5
Tehéntúró-gomolya, zsíros     283     18,2     21,1


(szerk.: Dr. Bíró Gy., Dr. Lindner K.: Tápanyagtáblázat, 1995, Budapest, Medicina Könyvkiadó) A túró a legtöbb országban ismert. Sokáig, amíg nem jutott hús mindennap az asztalra mintegy húspótlóként fogyasztották az őseink. A különböző nemzeti konyhákban is széleskörű a felhasználása. A mai napig a konyhatechnológia összes területén jelen van. Felhasználhatjuk a kisétkezések ételeihez (pl. körözött, a túrókrémek igen változatos családja, stb.), italaihoz (pl. túróturmix, stb.), de ugyanúgy szükség lehet rá a köretek, feltétek, felfújtak, pudingok, pástétomok, saláták, desszertek elkészítéséhez is. Felhasználásának kizárólag képzeletünk szab határt. Változatosan alkalmazhatjuk a diétás konyhatechnológiában is. Szerencsére kevés betegség esetén tiltjuk fogyasztását. Ilyenek például a fehérjeszegény étrenddel járó vesebetegségek, a májcoma, egyes anyagcserebetegségek (phenylketonuria, galactoseamia), a tejfehérjeallergia. Mint a tejtermékekkel kapcsolatban mindig, most is meg kell említenünk a csontritkulást, hiszen a túró is kitűnő kalciumforrás, amelyből a kalcium felszívódása ideális (2. táblázat). Fontos azonban megjegyezni, hogy foszfortartalma magasabb, mint a tejé (180-200 mg/ 100g)

2. táblázat: A túrófélék kalciumtartalma
Megnevezés     Kalcium (mg/100 g)
Tehéntúró, zsíros     63
Tehéntúró, félzsíros     80
Tehéntúró, sovány     90
Juhtúró     400


(szerk.: Dr. Bíró Gy., Dr. Lindner K.: Tápanyagtáblázat, 1995, Budapest, Medicina Könyvkiadó) Fontos szerepet tölt be továbbá a túró a kompenzált stádiumban lévő májbetegek étrendjében, hiszen a máj regenerálódásához szükséges aminosavakat megfelelő arányban tartalmazza, így ennek az étrendnek alappillére a sovány vagy a félzsíros tehéntúró. A laktózintoleranciával együtt élő emberek egyéni tűrőképességüknek megfelelően fogyaszthatják a túrót, amely laktóztartalma a tej tejcukortartalmánál alacsonyabb. A forgalomban lévő sovány tehéntúró bátran felhasználható a fogyókúrázók étrendjében (túróval töltött sült alma, túróval rakott karfiol, sárgarépa túróval, sajttölcsérek körözöttel, petrezselymes túrókrém, túróval töltött paradicsom, stb.) is. Félzsíros típusa még felhasználható az energiaszegény étrendben, de alapvetően a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás része (túrós muszaka, sztrapacska, korpás túrógombóc, túrós kukorica krémleves, kapros-túrós palacsinta, túrós galuska, puliszka, stb.). Nem hagyhatjuk figyelmen kívül zsíros típusát, illetve a juhtúrót sem, hiszen egy leromlott állapotú, lesoványodott, idős ember feltáplálásához kitűnő alapanyag (túró krémleves, vargabéles, stíriai metélt, túrópuding, túrófelfújt, túrótorta, túrós pite, túrós vagdaltkosár, túró krokett, stb.).
Pálfi Erzsébet

 

Támogass minket

 


G.G. AdminVitamin
Copyright © - Minden jog fenntartva. VitaminBank.hu 2007 - 2019.
Artemisinin – Egynyári üröm kivonat