Hirdetés


Moksha Cseppek

Moksha Cseppek

Természetes fogyás lemodások nélkül.

 

3 Testőr kapszula

Fogyjon a 3 testőr kapszulával

 

Hidrogén ital


Hidrogén ital a Flavin7-től.

Névnap

Ma 2014. augusztus 01., péntek, Boglárka napja van. Holnap Lehel napja lesz.

www.vitaminbank.hu

Ha tetszik az oldal, kérlek helyezd el oldalad forrásában az alábbi kódot. Természetesen nem kötelező. Így fog kinézni: Vitamin

Belépés



Olajok

Búzacsíra olaj
Halolaj
Illóolaj
Masszázsolaj
Napraforgó olaj
Olíva olaj
Repceolaj
Szójaolaj



Búzacsíra olaj
Érdekesség

B-, E- és K-vitaminokban, A- és D-elővitaminban, ásványi anyagokban (kálium, foszfor, magnézium) gazdag, valamint enzimeket és lecitint is tartalmaz. Az A-provitamin a szervezetben a hidegen sajtolt búzacsíraolajjal kapcsolatba kerülve aktív A-vitaminná alakul. Hatóanyagai a táplálkozás élettanilag legértékesebb olajává teszik.

Készítése, előállítása
Az olajat hideg sajtolással állítják elő a csírából.

Jellemzés
Aranybarna színű, jellegzetes, gabonára emlékeztető ízű és illatú olaj.

Energitartalom
884 kcal, 3699 kJ/100 gramm

Eltarthatóság, tárolás
A növényi olajokat tároljuk hideg, fénytől védett helyen, különösen felbontás után, mert amellett, hogy fény és oxigén hatására könnyebben avasodnak, E-vitamin tartalmuk is csökken.

Elkészítés, felhasználás
Elsősorban saláták ízesítésére használjuk.

Halolaj
Az emberiség, történetének a mai idők elötti szakaszaiban a zsiradékokat nagy becsben tartotta. A kémiai és biológiai tudományok ismeretanyaga szegényes és kezdetleges volt, de tapasztalataik alapján elődeink levonták azt a következtetést, hogy ha zsíros ételeket fogyasztottak jobban, többet tudtak teljesíteni. A ma már rendelkezésünkre álló tudományos adatok birtokában pontosan megmagyarázható, hogy miért. Az életvitelükhöz, mivel az sok fizikai munkából állt szükségük volt a zsírokból nyerhető energiára. Az ipari forradalom azonban elindította a gépiesítés folyamatát amely oda vezetett, hogy az emberi fizikai munka egyre inkább visszaszorult a társadalom működtetésében.

Az omega-3 olajok többszörösen telítetlenek, szénláncaikban kettő, vagy több kettős kötés található. Minnél több a kettős kötés, annál "folyékonyabb" az olaj szobahőmérsékleten, vagy mondhatjuk úgy is, hogy alacsonyabb a dermedéspontja. Omega-3 olajokat tartalmaz a tengeri állatok olaja, a friss nem szárított alga, a lenmag és olaja, a repceolaj, a dió és egyes zöld leveles zöldségek is pl. a porcsin. Omega-6 olaj bőségesen található a növényi olajokban, és a belőlük készült élelmiszeripari termékekben, így ezekből nem szenvedünk hiányt.Sőt ellenkezőleg a túlsúlyuk okozhat egészségi problémákat. Az omega-9 olaj forrása az olivaolaj és a repceolaj. Természetesen a hidegen sajtolt extra szűz olajokat használjuk, mivel ezek az olajok mind könnyen oxidálódnak, így csökken a hasznosanyag tartalmuk. Régóta ismert tény, hogy a sok halat és tenger gyümölcseit fogyasztó emberek egészségesebbek és hosszabb életűek, az ezt nem tevő embertársaiknál. Az 1970-es években a grönlandi eszkimók között végzett vizsgálat megmutatta, hogy közöttük hihetetlenül ritka a szívbetegség, a depresszió és több más úgynevezett civilizációs betegség. Annak ellenére, hogy egyoldalúan táplálkoznak, rengeteg zsírt esznek és nehéz körülmények között élnek. Kiderült, hogy az általuk fogyasztott élelem tele van omega-3 olajokkal.

Ezután kezdtek az omega-3 olajra, mint gyógyszerre tekinteni, mivel adagolását követően a következő betegségekben javulás állt be:

-izületi gyulladás
-érelmeszesedés
-magasvérnyomás
-magas koleszterinszint, magas vérzsírszint
-szívbetegségek
-túlsúly
-Alzheimer-kór,feledékenység
-depresszió
-skizofrénia
-II. típúsú cukorbetegség
-asztma
-allergiák és egyéb immunbetegségek
-zöldhályog
-érzékeny bél szindróma
-menopausa utáni tünetegyüttes
-csontritkulás
-száraz bőr, ekcéma

Mindezek a jótékony hatások egyrészt az erek falának letisztulását követő hatékonyabb és akadálytalanabb vérkeringés, másrészt egy hormonszerű vegyületcsoport a prosztaglandinok testünkben történő szintézisének normalizálódásán keresztül jönnek létre. Természetesen ha ezen betegségek kialakulásának okai között nem szerepelt az omega-3 olajok abszolut vagy relatív hiánya, akkor a javulás nem fog bekövetkezni pótlásukat követően. Mi a helyzet az egészséges emberekkel? Az esszenciális zsírsavak optimális arányban történő fogyasztásának szokássá tételével az élettartam, az egészség és a szellemi és testi frisseség egyaránt fokozható, növelhető.

A szakértők szerint ideális lenne átlagosan napi 4-8 gramm omega-3 olaj fogyasztása, ami megtalálható a következő élelmiszerekben:
-6 db dió
-1 teáskanál lenmagliszt vagy lenmagolaj
-20dkg főtt bab
-10dkg bárányhús
-1 evőkanál repceolaj
-10dkg szardínia,hering,tonhal,pisztráng stb.

Ha ezeket nem tudjuk naponta beiktatni az étrendünkbe, használjunk táplálékkiegészítő készítményeket a gyártó útmutatása szerinti adagolásban. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy ezeket az anyagokat és a belőlük épülő biológiailag aktív vegyületeket valamint a sejtfalakat, fokozottan védeni kell az oxidációtól, ezért szükséges több antoxidáns hatású zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanunk ha lehetséges friss nyers formában, ha nem táplálékiegészítőként. Testünk és lelkünk javuló vagy fokozódó egéssége és jó közérzetünk lesz a jutalmunk mindezért a fáradságért és költségért cserébe ami szükséges ahhoz, hogy ezeket a változásokat végrehajtsuk táplálkozásunkban.

Olajkincsek otthonra: a 12 legfontosabb illóolaj
Ha valaki elhatározza, hogy e több évszázados, ám mind a mai napig igen hatékony módszerrel, az aromaterápiával kívánja megorizni egészségét, illetve gyógyítani már meglévo bajait, gyakran tanácstalanul nézi a rendkívül széles, sokoldalú kínálatot.

Aki már kicsit is belekóstolt az aromaterápia tudományába, valószínuleg meglepodve tapasztalta, hogy ugyanazon betegségre egyszerre sokféle olaj alkalmazható. Melyiket is használja? Mindegyik egyformán hatékony? Melyek a legfontosabbak, amelyek jó, ha kéznél vannak? Több mint négyszázféle illóolaj ismert, ezekbol azonban kereskedelmi forgalomban csak kb. 40 kapható. A jól felkészült természetgyógyász 20-30, gondosan kiválasztott, sokoldalúan használható olajat tart készenlétben, aki pedig otthonát kívánja felszerelni a legszükségesebbekkel, tizenkétfélével már kezelheti illetve megelozheti a leggyakoribb betegségeket.

Bazsalikom
Mire használjuk?

Mentális fáradtság, ájulás, csökkent koncentrálóképesség, migrén, hörghurut, megfázás, köhögés, asztma, emésztési rendellenességek, darázsés rovarcsípés. Elsosorban mentális fáradtság esetén használatos.

Veszélyei
Túlzott fogyasztása lehangoltságot okozhat. A havi vérzést is megindíthatja, ezért terhesség idején kerüljük!

Hogyan használjuk?
Koncentrálóképességünk javítására csöppentsünk zsebkendore 4-5 cseppet, s lélegezzük be. 6-8 csepp a reggeli fürdovízben frissít, feltölt energiával. Ha rovarcsípésre használjuk, vattacsomóra cseppentve nyomjuk a csípés helyére. Megfázás, köhögés esetén helyezzünk éjszaka a futotestre nedves, néhány csepp bazsalikommal is átitatott törülközot.

Bergamott
Mire használjuk?

Húgyhólyagés húgycsogyulladás, láz, herpesz, feszültség, stressz, depresszió, étvágytalanság, pattanás, borproblémák. (Pikkelysömör és ekcéma kezelésére is használható.) Kifejezetten hatásos húgyúti fertozések, depresszió ellen és borproblémákra.

Veszélyei
Használata után kerüljük a napozást, szoláriumot, mert borfestékproblémákat okozhat.

Hogyan használjuk?
Hangulatjavításhoz aromalámpába vagy párologtaóba csepegtessünk 4-6 csepp olajat. 6 cseppje a reggeli fürdovízbe téve felfrissít, feldob. Néhány csepp az arctonikba keverve segít a borproblémák, megszuntetésében. Pattanások megszuntetéséhez keverjünk pár cseppet egy tál melegvízbe, mártsunk bele egy összehajtogatott gézlapot, csavarjuk ki, majd helyezzük pár percre borünkre. Naponta többször ismételjük meg a kezelést.

Borókafenyő
Mire használjuk?

Méregtelenítés, vizelethajtás, húgyúti fertozések, menstruációs fájdalmak, ekcéma, pikkelysömör, fekélyek, sebek, cellulitisz, reumatikus fájdalmak, étvágyjavítás, másnaposság. Elsosorban másnaposság ellen, méregtelenítésre és cellulitisz kezelésére használatos.

Veszélyei
Terhesség és veseproblémák esetén kerülendő!


Hogyan használjuk?
6 csepp borókafenyoolaj a fürdovízbe téve segít a szervezet méregtelenítésében és a másnaposság leküzdésében. Ekcéma és cellulitisz kezelésére hígítsunk fel 3 csepp borókafenyoés 3 csepp kamillaolajat hordozóolajban (pl. szolomag vagy napraforgó), és kenjük be a problémás borfelületet.

Borsmenta
Mire használjuk?

Puffadás, hasmenés, emésztési problémák, hányinger, fejfájás, megfázás, influenza, láz, ízületi gyulladás, orrés homloküreggyulladás, asztma, hörghurut, fáradtság. Különösen fejfájásra, megfázásra, influenzára javallott.

Veszélyei
Ne alkalmazzuk közvetlenül lefekvés elott, mert zavarhatja az alvást.


Hogyan használjuk?
Fejfájás esetén tegyünk 56 cseppet egy tál hideg vízbe, majd mártsunk bele egy zsebkendot, csavarjunk ki, és tegyük a homlokunkra. Émelygés, hányinger leküzdésére cseppentsünk néhány cseppet zsebkendore, s tartsuk az orrunk elé. Megfázás és influenza gyógyítására helyezzünk éjszaka a futotestre nedves, néhány csepp borsmentával is átitatott törülközot.

Citrom
Mire használjuk?

Emésztési problémák, májtisztítás, torokfájás, megfázás, influenza, fertotlenítés, orrés homloküreggyulladás, ízületi gyulladás, fogínygyulladás, orrvérzés, magas vérnyomás, szemölcs, tyúkszem. Különösen hatékony pattanásos bor kezelésében, és kiváló frissíto.

Veszélyei
Az érzékenyebb borueknél borirritáció jelentkezhet. Alkalmazása után 8 órán át kerüljük a napozást, szoláriumot.


Hogyan használjuk?
A citromolaj lassítja a bor öregedésének folyamatát. Tegyünk néhány cseppet szokásos arctonikunkba vagy krémünkbe, és alaposan keverjük el. Különös fényt ad hajunknak, ha az öblítovízbe teszünk pár csepp citromolajat, s a haj és a fejbor is egészséges marad. Enyhíti a torokfájást, ha 2 csepp citromés 2 csepp szantálolajat elkeverünk egy pohár langyos vízben, és azzal öblögetünk.

Eukaliptusz
Mire használjuk?

Köhögés, torokfájás, hörghurut, orrés homloküreggyulladás, migrén, húgyúti problémák, húgyhólyaggyulladás, reuma, túleroltetett izmok, borfertozések, herpesz, szúnyogcsípés. Különösen megfázásra, influenzára jó.

Veszélyei
Kerüljük alkalmazását hasonszervi megbetegedésekre szedett gyógyszerek mellett.


Hogyan használjuk?
Megfázás, köhögés, influenza esetén tegyünk 56 cseppet egy forró vízzel megtöltött tálba, és ezzel inhaláljunk. Izomláz vagy reumatikus panaszok hatékonyan csillapíthatók masszázzsal. Tiszta, friss illatot kölcsönöz pl. betegszobában, ha a futotestre helyezett nedves törülközore cseppentünk belole. Kiválóan alkalmas például a székrekedés megszüntetésére az ánizskapor, feketebors, majoránna, gyömbér és rozmaring. Vajon melyik a leghatékonyabb? Az olajok zöme igen sokoldalú, és a felsoroltak közül mindegyik segíthet. A gyakorlott aromaterapeuta hagyja, hogy páciense maga válassza ki a számára legkellemesebb s egyben leghatékonyabb illatot.

Ylangylang
Mire használjuk?

Idegesség, magas vérnyomás, heves szívdobogás, szexuális problémák, depresszió, borbántalmak. Nemi vágyat fokozó, depressziócsökkento hatása a legerosebb. Kellemes közérzetet, nyugodtságot biztosít, relaxáláshoz is használhatjuk.

Veszélyei
Terhesség idején nem alkalmazható.


Hogyan használjuk?
6 csepp a fürdovízbe téve kiváló relaxáló hatású. 3 csepp ylangylang és 3 csepp szantálolaj masszázsolajba keverve fokozza a nemi vágyat. Ha csak ylangylangot használunk a masszázshoz, inkább stresszoldó, vérnyomáscsökkento hatása érvényesül. Borünk egészségesebb, szebb lesz, ha rendszeresen használt borápoló készítményeinkben néhány cseppet alaposan elkeverünk. Nyugtató hatású, ha zsebkendore cseppentve belélegezzük.

Kamilla
Mire használjuk?

Idegesség, álmatlanság, stressz, szorongás, fejfájás, migrén, emésztési és gyomorproblémák, rekedtség, nátha, duzzadt ízületek, gyulladások, ficamok, allergia, ráncok, borproblémák, pattanás, égési sebek, kelések, pikkelysömör, ekcéma, szemproblémák. Különösen jó gyulladásra, gyomorbántalmakra, szemproblémákra (pl. kötohártyagyulladás), fájdalomcsillapításra.

Veszélyei
A terhesség alatt, különösen az elso hónapokban kerüljük!


Hogyan használjuk?
Kötohártyagyulladás esetén egy tál langyos vízbe tegyünk 3-4 csepp olajat, mártsunk bele vattacsomót, majd csavarjuk ki és helyezzük a szemre. Soha ne csöppentsünk az olajból egyenesen a szembe! Meleg borogatás enyhíti a gyomorés hátfájást, pár csepp az esti fürdovízbe téve segíti a jobb alvást.

Levendula
Mire használjuk?

Égési sérülések, rovarcsípés, borfertozések, vágások, sebek, horzsolások, napozás utáni leégés, pattanás, ekcéma, borgyulladás, stressz, fejfájás, álmatlanság, ájulás, magas vérnyomás, görcsök, izomfájdalmak, hányinger, ízületi gyulladás, gyenge immunrendszer, asztma, légzési problémák. Elsosorban stresszre, vágott és égési sérülésekre ajánlható.

Veszélyei
Túlzott használata álmatlanságot, nyugtalanságot okoz.


Hogyan használjuk?
Tegyünk néhány cseppet a párnánkra, mélyebb álmunk lesz. Masszázsolajba keverve csökkenti a stresszt. Égési sérülések, vágások, horzsolások hatékonyan kezelhetok, ha egy tál langyos vízbe 68 cseppet teszünk, s az érintett borfelületet a vízbe mártott vattacsomóval törölgetjük. A tiszta, hígítatlan olajat is alkalmazhatjuk vattacsomóra csepegtetve, vagy a borön 1 cseppjét elkenve. Csillapítja a fájdalmat, a gyulladást és a viszketést, de sebes borfelületen a tömény olaj égeto érzést válthat ki.

Rozmaring
Mire használjuk?

Fejfájás, izomláz, sportsérülések, ficam, ízületi fájdalmak, kimerültség, korpás haj, hajhullás, megfázás, köhögés, rossz vérkeringés, túlzott alkoholfogyasztás, gyomorbántalmak, alacsony vérnyomás, görcsök. Elsosorban sportsérülések, ficamok kezelésére használják, de frissítoként is kiváló.

Veszélyei
Terhesség és epilepszia esetén kerüljük!


Hogyan használjuk?
Masszázsolajba keverve enyhíthetjük a fájó izmok, reumás fájdalmak kínjait, de hideg borogatást is készíthetünk, ha rándulás okozta fájdalmat, duzzadást kell csillapítanunk. Tegyünk 4-6 csepp olajat a hideg vízzel átitatott törülközore, és helyezzük a sérülést szenvedett végtagra. Hajápoló termékekbe keverve eltünteti a korpát.

Szantál
Mire használjuk?

Napszúrás, ekcéma, horzsolások, pattanás, borbetegségek, torokfájás, gégegyulladás, megfázás, húgyúti problémák, száraz és berepedezett bor, stressz, impotencia. Foként borproblémákra, torokfájásra használatos.

Veszélyei
Ha közvetlenül a borfelület kezelésére alkalmazzuk, alaposan keverjük el a hordozóolajban vagy egyéb kozmetikai készítményekben, különben csípheti a bort.

Hogyan használjuk?
Szokásos borápoló készítményeink hatékonyságát növelhetjük, ha pár csepp szantálolajjal gazdagítjuk oket. Ekcéma kezelésére 4 cseppet tegyünk hordozóolajba, s kenjük a beteg felületre. Torokfájás esetén tegyünk 4-6 cseppet egy pohár meleg vízbe, és öblögessünk. Masszázsolajba keverve stresszoldó hatású. Néhány csepp a fürdovízbe téve serkenti a nemi vágyat.

Teafa
Mire használjuk?

Bakteriális, vírusos és gombás fertozések, megfázás, influenza, orrés homloküreggyulladás, húgyúti problémák, fertozésekkel szemben az immunrendszer erosítése, égési sérülés, rovarcsípés, pattanás, szemölcs, hajkorpa. Különösen jó vágási sérülések és nemi fertozések kezelésére.

Veszélyei
Allergiát ritkán okoz, de az eloírt idotartamnál hosszabb ideig tárolt illóolaj gyakrabban kiválthatja.

Hogyan használjuk?

Égési sérülések, rovarcsípések, illetve vágott sebek esetén cseppentsünk egy vattacsomóra és szorítsuk a sérült borre. Megfázás, influenza és köhögés esetén tegyünk pár cseppet inhaláló folyadékba. Ez az olaj belégzésre is kellemes, ugyanakkor rendkívül hatékony a fertozésekkel szemben. Húgyúti fertozések esetén adjunk 6 cseppet a fürdovizünkhöz. Lábgomba kezelésére tegyünk 4 cseppet egy meleg lábfürdobe, majd dörzsöljük be az érintett területet az illóolaj hordozóolajos elegyével.

Masszázsolajok

A Wellness masszázsolajak maximum 10% hidegen sajtolt szezámolajt tartalmaznak, amely minden bőrtípusra ajánlott, de kifejezetten jó az ekcémás, a kiütéses és az idő előtti öregedésre hajlamos bőrre. Élénkítő,bőrnyugtató,gombaölő,gyulladáscsokkentő,regeneráló,zsírégető,lazító és relaxáló hatással rendelkeznek. A visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy a termékünkkel mindenki elégedett, nem okoz bőrproblémákat, masszírozásnál nem tapad, nem hagy a bőrön olajréteget, mert masszázs közben lassan és teljesen felszívódik - és nem utolsó sorban, illata is nagyon jó. Számunkra fontos volt, hogy ez a kiváló minőségű masszázsolaj elérhető áron és többféle kiszerelésben jusson el a felhasználókhoz. Az általunk forrgalmazott termékeket számos egyéni masszőr, gyógyszálló, gyógyfürdő és wellness - központ használja.

Wellness Citromfű-körömvirág masszázsolaj
A citromolajnak frissítő, élénkítő és nyugtató hatása van. Sokan azt tartják róla, hogy segít megőrizni a fiatalságot. A körömvirágot őseink is már úgy ismerték, mint erős fertőtlenítő, gombaölő hatású szert. Használatát ajánljuk frissítőmasszázshoz és mindenféle bőrproblémára. Gyógyszerkönyvi minőségű alapanyagok felhasználásával készült. Nem tartalmaz mesterséges szín,- illat-és állati anyagot.

Wellness Narancs- fahéj masszázsolaj
A narancsolaj visszaadja a száraz vagy a zsíros bőr egyensúlyát. Javítja a testfelszín vérellátását, ezért a narancsbőr (cellulit) gyógyulását is előmozdítja: Növeli a verítékezést így támogatja a mérgező anyagok eltávolítását a tisztátlan vagy lassú anyagcseréjű bőrből. Használatát ajánljuk tisztítókúrák kiegészítésére és jó atmoszféra teremtésére. Nem tartalmaz mesterséges szín,- illat- és állati anyagot.

Wellness Aloé Vera masszázsolaj
Az aloé Vera négyszer olyan gyorsan hatol a bőrbe, mint a víz. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, aminosavakban és enzimekben. Több mint kettőszáz hatóanyagot tartalmaz. Négy fő tulajdonsága van gombaölő, gyulladáscsökkentő, antibiotikus és regeneráló. Gyógyszerkönyvi minőségű alapanyagok felhasználásával készült, minden bőrproblémára ajánlott. Nem tartalmaz szín,- illat - és állati anyagot.

Wellness Méz masszázsolaj
A méz 80 százaléknyi cukron kívül 190 fajta tápanyagot, ásványi anyagot, fehérjéket, aminosavakat, enzimeket, hormonokat, növényi és állati eredetű vitaminokat és egyéb anyagokat tartalmaz. Javasolt a bőr táplálására, méregtelenítésére. Gyógyszerkönyvi minőségű anyagok felhasználásával készült. Nem tartalmaz szín,- illat és állati anyagot.

Wellness Paprika masszázsolaj
A paprikakivonat orvosilag bizonyítottan segít a kötőszövetekben lerakódott zsír oldásában, elszállításában. Különleges zsírégető készítmény, ezáltal fogyasztó hatását emeljük ki. Rendszeres használatával újraépíti az elfáradt, elöregedett bőrt kitisztítja az ereket és a nyirokrendszert. Használatát ajánljuk fogyókúrázóknak és sportolóknak egyaránt. Gyógyszerkönyvi minőségű alapanyagok felhasználásával készült. Nem tartalmaz mesterséges szín,- illat- és állati anyagot.

Wellness Levendula masszázsolaj
A levendulaolaj enyhíti az izomfájdalmakat és az izomgörcsöket, segíti a horzsolások, zúzódások gyógyulását. Megnyugtatja a gyulladásos bőrt. Sokféle gyermekbetegségek kezelésére alkalmas, enyhén és kíméletesen gyógyít. Használatát ajánljuk a bőrproblémák leküzdésére, de a relaxációhoz is nagyon alkalmas. Gyógyszerkönyvi minőségű alapanyagok felhasználásával készülnek. Nem tartalmaz szín,- illat-és állati anyagot. A masszázs során lassan ívódik bele a bőrbe, nem hagy olajréteget a bőrön.

Wellness Borsmenta - rozmaring masszázsolaj
A borsmentaolaj ellazítja a feszült izmokat, enyhíti az izomfájdalmakat, megnyugtatja a napon leégett bőrt. A rozmaringolaj élénkíti a vérkeringést, enyhíti az ízületi gyulladások fájdalmát és duzzanatait, oldja az izomgörcsöket, jót tesz a megrándult ízületeknek és a sebeknek. Használatát ajánljuk fizikoterápiás kezelések időszakában, fizikai munka és testedzés után. Gyógyszerkönyvi minőségű alapanyagok felhasználásával készült. Nem tartalmaz mesterséges szín-, illat- és állati anyagot.

Napraforgó olaj
Érdekesség

A napraforgómagvak átlagon felüli mennyiségben tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírsavakat, lecitint, E- és A-vitamint, globulint, palmitint, stearint.

Fogyasztása
segíthet a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében.

Készítése, előállítása
A napraforgóolajat hideg sajtolással nyerik ki a magokból, majd finomítják.

Jellemzés
Tiszta, csekély karotintartalma miatt halványsárga színű olaj.

Energitartalom
884 kcal, 3699 kJ/100 gramm

Eltarthatóság, tárolás
A finomítás miatt sötét, hűvös helyen több, mint egy évig eltartható.

Elkészítés, felhasználás
Szaga kellemes, sütésre, főzésre használható, iparilag is hasznosítható.

Folyékony arany /Az olíva élettani hatásai/
Bennszülött, ősi kultúrnövény az olajfa a Földközitenger keleti partvidékén, a mediterrán táj elválaszthatatlan kísérője. Napjainkban Olaszországban és Spanyolországban termesztik a legtöbb olajbogyót. Az olívaolaj az olajfa (olea europea l. /oleaceae/) csonthéjas terméséből előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű folyadék, mely nagyon egészséges.

Ősi, misztikus hangulatot árasztanak az olajfa több száz éves példányai; az olívának rengeteg fajtája van. Az olívabogyó színe az érettséggel függ össze: fakózöld héja ősszel fokozatosan megváltozik, éréskor fényes barnára, kékesfeketére vagy feketére színeződik, és megpuhul. Fogyasztás előtt a termést 8-14 napig vízben áztatják, többszöri vízcserével a fanyar ízt adó csersavak eltávolítása céljából, utána pedig sós vízben tartósítják. Az olajfa gyümölcse különleges csemege, íze felséges. Ehetjük önmagában aperitifként, de ételeinkben való felhasználására is számtalan receptlehetőség áll rendelkezésünkre, különös tekintettel a görög ételekre és receptekre. Az olajbogyót előételként különféle fűszerekkel ízesítve is fogyaszthatjuk: fokhagymával, citrommal, csípős paprikával, amelyek növelik jótékony táplálkozásélettani hatását.

Már az ókorban is...
Az olívaolaj felhasználása nagyon régen kezdődött. Már Krisztus előtt 5000ben is sajtoltak olívaolajat. Táplálkozáson kívül más célokra is felhasználták az olívaolajat: ezzel kenték fel a királyokat, szépítették a hercegnők testét, ápolták a csecsemők bőrét és kenték be a holttesteket. A Biblia özönvízről szóló fejezetében egy olajágat tartó galamb jelenti a katasztrófa végét. Sokféle minőségben Az olívaolajok között jelentős minőségi különbségek vannak. A legjobb minőségű az extra szűz olívaolaj, amelyet gondosan válogatott bogyókból, a leszedésüket követő 24 órán belül sajtolnak.

Extra szűz
Az olajbogyókat mossák, majd megtisztítva, egy mechanikus rendszerrel préselik. Az olajbogyópasztát kíméletesen gyúrják az olaj szeparálása céljából, majd ülepítik és centrifugálják. A keletkező extra szűz olívaolajat megfelelő tartályokban tárolják, azután szűrik és palackozzák. A folyamat során sem oldószert, sem hőt nem alkalmaznak. Semmilyen tartósítószert és adalékot nem adnak az olajhoz, így az extra szűz olívaolaj megőrzi eredeti zamatát, vitamintartalmát, nem károsodik az értékes telítetlen zsírsavtartalma, antioxidánsokban rendkívül gazdag marad. Ezért az olívaolaj - egyéb zsírokat helyettesítve - számos egészségkárosító tényezőt kiküszöböl.

Sansa
Létezik emellett az úgynevezett sansa olívaolaj, amely a sajtolás során keletkező maradványokból készül, s amelyet oldószerrel nyernek ki a megmaradt olívamasszából. Ezek az olajok 1 %-ban tartalmaznak extra szűz olívaolajat, ez az oka, hogy egyáltalán használható ezekre a zsiradékokra az olívaolaj elnevezés. A silány minőségű, olcsó készítményt a mediterrán országokban ma már nem forgalmazzák, de hazánkban sajnos minden 100 vásárlásból 60 alkalommal a silány sansaolaj mellett döntenek a vevők, mert nem ismerik az extra szűz olívaolaj előnyeit. (Összehasonlításul megemlíthető, hogy ugyanilyen különbség van az oldószerrel kinyert halolajok és a természetes úton kinyert busahalolaj között, amely utóbbiban nem károsodnak a többszörösen telítetlen zsírsavak. A halolaj fogyasztása az omega6 zsírsavak miatt fontos.)

Előnyös élettani hatások
Az olívaolaj értékes tulajdonságait és előnyös élettani hatásait a mogyorófélék olaja és az avokádóolaj közelíti meg, ezután következik a hidegen préselt napraforgóolaj, majd a többi olajfélék. Kiemelendő a szőlőmagolaj és az édes sárgabarackmag olaja, amelyek antiallergikumként is használhatók. A gyógyászati célra is használt olívaolaj 70-80%ban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavésztereket, fitoszterint és lecitint is tartalmaz nyomokban. Életfontosságú (esszenciális) zsírsavak az F-vitaminok, amelyeket az olívaolaj természetes állapotában tartalmaz, de az F-vitaminok forrásai még a napraforgó, kukorica, szója, tökfélék, sütőtök. Az F-vitaminok a sejthártya építőanyagai és fontos hormonszerű anyagok alapanyagai. Ezek mesterséges bevitele és extrém túladagolásuk rákkeltő lehet, ezért fontos, hogy természetes környezetben, az elemi anyagokban levő kísérőanyagokkal együtt kerüljenek szervezetünkbe.

Anyagcserénk védelmében
A természetes állapotú extra szűz olívaolaj a hidegen történő kinyerés miatt tartalmazza a zsiradékon kívül a nem károsodott vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidáns hatást fejt ki, így védi anyagcserénket az egészségkárosító hatásoktól, anyagoktól. Ugyanez nem érvényes az oldószerrel kinyert olajokra.

A zsírok biológiai funkciói
A sejthártyák építőanyagai működésük szabályozói, tartalék energiaforrások, energiaszállítási formák, védőrétegképzők a sejtfalak vitaminok, antioxidánsok. A zsiradékok telített és telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. Táplálkozásélettani szempontból jelentős, hogy a telítet és telítetlen zsírsavak milyen arányban fordulnak elő az elfogyasztott táplálékokban.

Minőségi összetételük
Az egészséges étrendben a tálék 30%-a a zsiradék, de nem mindegy a felvett zsírok minőségi összetétele és az energiaforrásként való hasznosulást elősegítő zöldségek és gyümölcsök aránya. Az olívaolaj és a hidegen kinyert busahal olaja optimális arányban tartalmi az egyszeresen telítetlen, a többszörösen telítetlen és a telített zsírsavakat. A gyümölcsök közül a piros színanyagot nagy mennyiségben tartalmazó feketeribiszke, feketeáfonya, feketeszeder telítetlen zsírsavak mellett B12 vitamint is tartalmaznak. A nagy karotintartalmú zöldségek antioxidáns vegyületeket tartalmaznak, ilyenek a sárgarépa, kelkáposzta, brokkoli, karfiol, valamint a petrezselyem és zeller zöldje, a spenót, sóska, mangold és a hagymafélék zöldje, a snidling. Az egészségkárosító szabad gyökök megkötésében az olíva olaj mellett az omega3 zsírsavakat nagyobb mennyiségben tartalmazó halak, busa, lazac, makréla fogyasztása is alapvető fontosságú, az immunrendszer gyulladásos folyamatainak megelőzésében, az idegrendszer működésének támogatásában, az érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében. Stresszterhes napjainkban ezért az olívaolaj és az olívabogyó rendszeres fogyasztása, étrendünkbe való folyamatos beiktatása egészségmegőrzésünk miatt nélkülözhetetlen.

Repceolajjal könnyebb és egészségesebb
Szinte közhely, hogy a Magyarországon hagyományosan használt sertészsír meglehetősen egészségtelen, a diabéteszeseknek különösen nem ajánlott. A kérdés tehát, hogy mivel süssünk-főzzünk. Talán mellőzzünk háztartásunkból mindenfajta zsiradékot? Szó sincs róla. Szervezetünk energiaszükségletének harmadát zsiradékokból fedezi, a cukorbetegeké is. Több vitamin, az ételek bizonyos szín- és aromaanyaga csak zsírban oldódik. Csakhogy a különböző zsiradékoknak eltérő az élettani hatásuk. A növényi olajok többsége főként úgynevezett telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Ezekben alacsony az érelmeszesedést előmozdító LDL-koleszterin szintje és magas az érrendszert védő HDL-koleszterin aránya - magyarázza Dr. Zajkás Gábor, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet igazgató főorvosa.

Léteznek hidegen sajtolt olajok - például az olívaolaj -, amelyek jellegzetes ízük, illatuk miatt elsősorban saláták, öntetek készítésére alkalmasak. Rövid ideig tarthatók el, hevítve füstölnek, kellemetlen szagot árasztanak. Márpedig ha az olaj a magas hő hatására lebomlik, a szervezetet károsító, akár rákkeltő anyagok is keletkezhetnek benne. Ezért fontos - magyarázza Zajkás doktor -, hogy lehetőleg bő olajban és csak a szükséges hőfokon süssünk. Ha az olaj erősen füstöl, sötétté válik, az figyelmeztető jel, hogy ne használjuk tovább, lehűlés után se melegítsük újra. A hidegen sajtoltakhoz képest más tulajdonságúak a finomított olajok. Ezekből eltávolították a termék aromáját, színét, eltarthatóságát kedvezőtlenül befolyásoló összetevőket, ám az esszenciális zsírsavak és a vitaminok sértetlenek maradtak. A finomított olajok íz- és illatsemlegesek, ezért sütésre, főzésre kiválóan alkalmasak, használatukkal az ételek eredeti íze érvényesül.

Kérdés, hogy melyik fajta, milyen alapanyagú finomított étolajat érdemes leemelni az üzletek polcairól? Magyarországon elterjedt a napraforgóolaj. Ez magyarázható a hazai napraforgó-termesztés adottságaival, és hogy ezt a terméket több évtizede forgalomba hozták. A másik, növekvő népszerűségű finomított étkezési olaj a repceolaj. A jó minőségű alapanyagnak és a modern gyártási eljárásoknak köszönhetően - állítják a szakemberek - a manapság forgalmazott repceolajok 100 százalékosan semleges ízűek és illatúak. A korszerű palackozás hozzájárul, hogy az olaj jellege ne változzék és legalább egy évig eltartható legyen.

Dr. Fövényi József diabetológus főorvos véleménye szerint élettani tulajdonságaik - pl. a vérzsírszinteket igen kedvezően befolyásoló hatások - a cukorbetegeknek javallott a tiszta, természetes repcéből készült finomított olajok használata. Egyéb hasznos tulajdonságaik mellett jól bírják a hőterhelést, alkalmasak húsok, burgonya, zöldségek sütésére. Nem véletlen, hogy a tőlünk nyugatra, illetve északabbra fekvő országokban nagy arányban használnak repceolajat a háztartások és a vendéglátók. Nálunk még viszonylag újdonságnak számítanak, azonban ma már a legtöbb élelmiszerüzletben megtalálhatók, és a növekvő kereslet azt jelzi: a családok egyre jobban megkedvelik a korszerű, egészségőrző repceolajat.

A szójaolaj diadalútja
Az elmúlt évben jelent meg a magyar gasztronómia hazai színterén a szójaolaj alapú sütőzsiradék. A meghatározó szójaolaj-tartalom, a speciálisan finomított technológia, a gazdaságosabb felhasználási lehetőség következtében az USA-ból érkezett krémes sütőzsiradék az elmúlt hónapokban nem csak a top gasztronómia és az ipari felhasználás színpadán aratott babérokat, hanem egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik meg iránta a nagykonyhák részéről is. Bizton számíthat sikerre a gyermekétkeztetés területén éppúgy, mint a kórházi étkeztetés szférájában. A szójaolaj alapú krémes sütőzsiradék fogadtatását összefoglaló körképünkben először a Danubius Termál Hotel főorvosa fejtette ki véleményét a szójaolaj alapú sütőzsiradék diéta terápiában történő alkalmazásáról:

- Most, amikor egyre több szakcikk, elemzés jelenik meg különböző orvosi szakfolyóiratokban a szójaolaj diadalútjáról, orvosi szempontból is jó szívvel tudjuk javasolni ezt a sütőzsiradékot - mondotta elöljáróban. Egy legutóbbi nemzetközi felmérés során a transzzsírsavakat különböző koncentrációban tartalmazó étrendi zsiradékok hatását tanulmányozták a humán szérumlipoproteinekre. Tizennyolc egészséges, önkéntes férfi és ugyanennyi nő randomizált kettős vak vizsgálatában 35 napon keresztül hat különböző összetételű étrend egyikét fogyasztotta. Valamennyi étrend élelmiszer-összetevői ismertek voltak, az összes energia 30 százaléka a zsiradékokból származott. A zsiradék kétharmad részét a következő anyagok tették ki: szójaolaj transzzsírsav tartalom: 0,5 g/100 g, félfolyékony margarin 0,5 g/100 g, lágy margarin 7,4 g/100 g, kemény margarin 20.1 g/100 g, vaj 1,5 g/100 g. A szálloda főorvosa a továbbiakban kifejtette, hogy a hotelba érkező vendégek számára úgynevezett komplex, az iskolaorvoslást magába foglaló kezelést adnak, amely a diagnózis megállapítását követően vonatkozik a kezelés módjára, legyen a gyógyvizes vagy komplex, a fizikoterápiára, a mozgásterápiára, és nem utolsósorban a ditoterápiára. Ezen belül van az úgynevezett pozitív felépítő és a megőrző terápia. A racionalizált életforma kialakításához tehát rendkívül fontos a táplálkozás egyénre szabott voltának meghatározása.

- Amikor alkalmunk volt a szálloda vezetőivel - beleértve a séffel - közösen elemezni a szójaolaj alapú sütőzsiradék tulajdonságait, természetesen nemcsak konyhatechnológiai szempontból elemeztük a terméket, hanem szójaolaj-tartalma miatt táplálkozás-egészségtani pozitívumokat is kerestünk, és örömmel állapíthatom meg, hogy találtunk is. A sütőzsiradék komplex górcső alá vétele során az is jelentősen befolyásolta kedvező véleményünket, hogy az összkoleszterin - HDL koleszterinarány szignifikánsan csökkent a szójaolaj és a fél folyékony margarin hatására, míg a kemény margarin fogyasztása után emelkedett a vajat tartalmazó étrendhez képest. Az össz- és az LDL koleszterinszint, valamint az összkoleszterin-HDL koleszterinarány tekintetében a szójaolaj mutatta a legkedvezőbb hatást azon a bizonyos nemzetközi tesztelésen. A szójaolaj tartalmú szójaolaj alapú sütőzsiradék gyakorlati használatáról ugyancsak a Danubius Hotels lánc séfjeinél érdeklődtünk. Közülük ketten - Fazekas Imre, a budapesti Hotel Héliából és Kálmán János, a hévízi Thermal Hotelből - már hónapok óta használják a terméket, véleményük tehát igencsak mérvadó lehet:

- Az elmúlt néhány hónap bebizonyította, hogy ez a sütőzsiradék jó választás volt - mondotta Kálmán János. - Szervesen illeszkedik konyhatechnológiánkhoz. Csakis olyan fritőzökben szabad használni, ahol elérhető az ideális 200-220 oC-os sütőhőmérséklet, mivel igazi előnyei ezen a hőmérsékleten tudnak érvényesülni. A magasabb hőmérséklet rövidebb sütési időt jelent, így a zsiradék kevésbé szívódik fel az ételbe. Ez azzal az előnnyel is jár, hogy kevésbé kell a fritőzt utántölteni. Felhasználása sokrétű, egyszerre több nyersanyag (szárnyas, hal, tészta, gombafej, sajt stb.) is süthető, a takarékossági szempon-tokról nem is beszélve, hiszen nagyon sok helyen használnak még egyszerre két-három fritőzt is, aminek eredményeképpen hosszabb a sütési idő, és jóval nagyobb az energia és az olajfelhasználás. Az olaj minőségét a gyártótól kapott egyszerű mintavevő készülékkel lehet ellenőrizni. Ezzel könnyen megállapítható az olajcsere optimális időpontja. A hosszabb felhasználási idő naponta filterpapírral történő szűréssel tovább növelhető. Ennél az olajnál a habzásképesség is minimálisra csökken, és különlegességének egyik igazi fokmérője, hogy az előbb említett egyszerre sülő nyersanyagok nem adnak egymásnak ízstafétát, azaz például a hal nem veszi át a szárnyas ízét, a végtermék élvezeti értéke azért is rendkívül jó, mert nem szívja be magába az olajat. Használata nyomán pedig száműzhető az éttermekből és a konyhákból a kellemetlen olajfüstszag! A Magic Chef a budapesti Thermal Hotel Hélia szakácscsapatának is kedvence. Az új termék kiválasztásánál fontos szempontként említi a "csapat" szót Fazekas Imre mesterszakács, a szálloda séfje:

- Egy séf naponta kap ajánlatokat, és soha nem a felszínes szimpátia alapján kell döntenie egy-egy új termék vagy technika alkalmazásáról. Szigorúan csak a pozitív és negatív tulajdonságok egymás mellé állítása után dönthetnek. A csapat szót azért tartom fontosnak, mert például ennél az új sütőzsiradéknál a mindennapi használat a szakács kollégáimra vár, és az ő értékítéletük nagyon fontos számomra. Több hétig vizsgálódtunk, és ma már csak ezt használjuk. Hatékonysága jobb, mint a piaci társaié, a gazdaságosság mellett kellemes ízt ad az ételnek és a benne megsütött étel színe a szakszerű használattól és a jól megválasztott hőfoktól függ. Nem habzik, és ha az egymást követő kosarakban különböző ételek vannak, azok nem veszik át a másik ízét. Akár két-három hétig is felhasználható (legideálisabb a 70-90 óra közötti), ez is előnyére írandó konvencionális terméktársaival szemben. Tehát szállodai konyhákban is ideális ezzel dolgozni.

SZÓJASZÓTÁR
A szójabab igen sokoldalúan feldolgozható és felhasználható nyersanyag. Készülhet belőle szójatej, tofu, miszo, szójaszósz, tempeh, natto, szójaliszt, szójapehely, szójagranulátum, natúr szójaszeletek, szójakockák és ezek granulált, lisztté őrölt formái.

Szójabab:
a babot mindig meg kell főzni, mert a nyers szója emésztésgátló anyagot tartalmaz, amely megakadályozza a fehérjék lebontását a szervezetben, azonkívül így eltávolíthatjuk a maghéj alatti keserű anyagot is.

Szójaliszt:
a szójabab teljes kiőrlésű lisztjét 1:8 arányban más lisztféleségekkel keverve szokták használni tészták, kenyerek, péksütemények elkészítésénél, továbbá levesek, főzelékek és egyéb ételféleségek tápértékének növelésére. A szójaliszt nem sűrít.

Szójatej:
a pépesített szójabab vizes főzetéből, a leszűrést követően nyerik. Vigyázni kell, mert ha elkezd forrni, könnyen kifuthat az edényből. A szójatej vasban és fehérjében igen gazdag, nem tartalmaz koleszterint és telített zsírsav tartalma is igen alacsony. Ugyanolyan módon használják fel a natúrkonyhában, mint a tehéntejet.

Tofu:
túrószerű sajt. A szójatejhez kevés tengeri sót adunk, így könnyen bekövetkezik az alvadás. A kivált fehérjét finom szűrőn lecsepegtetjük, majd formába préseljük. Feltétként tálalható túró, tejföl, majonéz vagy bármely más ízesítéssel.

Miszo:
szójabab krém. Gabonafélék és tengeri só speciális gombával beoltott, akár 2 évig is tartó fermentációjának az eredménye. Rendszeres fogyasztása elősegíti az egészséges bélflóra kialakulását, erősíti a szervezetet és megvédi a fertőzésektől. Felhasználhatjuk levesek, egytálételek, szendvicskrémek, szószok ízesítésére.

Szójaszósz:
alapanyaga szójababból, pörkölt búzából és tengeri sóból áll, a beoltása speciális gombával történik. Az érlelés során az enzimek a keményítőt egyszerű cukorrá, majd ezt a természetes élesztők alkohollá és észterszármazékká alakítják át, ez adja meg a szójaszósz ízét. A keveréket végül leszűrik, majd felmelegítik. A szójaszósz ízben gazdag, sós fűszer. Serkenti a vérkeringést, segíti az emésztést, jó ásványisó és vitaminforrás. Gabonaételek, levesek, feltétek ízesítésére használják.

Tempeh:
fermentált szójasajt, a szójabab megfőzésével, kiszárításával, majd gombával történő beoltásával kb. 24 órás érleléssel lehet előállítani. Húspótló ételek nyersanyagául szolgáló sajtféleség, mely antibiotikumot is tartalmaz, így nagy szerepe van a betegségmegelőzésben.

Natto:
húspótló élelmiszer, mely erősen jellegzetes íze miatt kis mennyiségben ízesítőanyag is. A főtt szójababot gombával oltják be, majd 2 napos fermentáció után alakul ki.

Szójagranulátum:
egészséges, csíraképes szójababból készül, mindenféle kémiai anyag nélkül. Dióra emlékeztető ízű, teljes értékű olajtartalma ellenére sem avasodik. Granulátumként és őrleményként is felhasználható vagdalthoz, leves és főzelékek adalékaként, sütemények, tészták elkészítésénél. Ha úgy akarjuk felhasználni, mint a darált húst, akkor a granulátumot háromszoros mennyiségű ízesített, fűszeres lével leforrázzuk, és fedő alatt hagyjuk feldagadni. Ezután úgy kezeljük, mint a darált húst. Ha süteménynél akarjuk használni, akkor szárazon keverjük a liszt közé. Ha pudingot akarunk készíteni, akkor édes tejjel forrázzuk le. Grillázs esetében pedig szárazon keverjük a pirított folyékony cukorra.

Szójacsíra:
az egészséges szójamagokat csíráztató tálba tesszük, vízzel permetezve, szobahőmérsékleten 4-5 nap alatt fehér csírákat kapunk. Gazdag tápanyagokban, kitűnő ízű, sok fehérjét, lecitint, E-, B-, C vitamint tartalmaz. Sok benne a karotin, az ásványi anyag és nyomelem. Mivel keményítőmentes cukrot is tartalmaz, kiválóan használható a diétás étkezésben. Főzni nem szabad. Saláták elkészítésénél használják.

Szójaolaj:
a többszörösen telített zsírsavak teszik értékessé. Saláták dúsítására, majonéz készítésére és egyéb mártásokhoz is jól felhasználható. Segíti a sejtregenerációt véraláfutásos, gyulladásos esetekben.

Szójakocka:
háromszoros mennyiségű, ízesített, fűszeres forró vízzel leforrázzuk, majd fedő alatt hagyjuk feldagadni. Utána, mint a húst készítjük el.

Szójajoghurt:
szójatejből egyszerű kefirrel, joghurttal történő beoltással szójajoghurtot, kefirt készíthetünk az aludttej mintájára Loós Ágnes

 

Celeb fogyás....

Peller Mariann fogyása
Peller Mariann fogyása


 Gombos Edina fogyása!

Jáksó László fogyása
Jáksó László fogyása!

Pataki Zita fogyása 
Pataki Zita fogyása

Ábel Anita fogyása

Ábel Anita fogyása

Támogass minket

 






G.G. AdminVitaminGoogle PageRank
Copyright © - Minden jog fenntartva. VitaminBank.hu 2007 - 2014. Artemisinin – Egynyári üröm kivonat