Hirdetés


Moksa Cseppek

Moksa Cseppek

Természetes fogyás lemodások nélkül.

 

3 Testőr kapszula

Fogyjon a 3 testőr kapszulával

 

Hidrogén ital


Hidrogén ital a Flavin7-től.

Névnap

Ma 2020. szeptember 23., szerda, Tekla és Líviusz napja van. Holnap Gellért és Mercédesz napja lesz.

www.vitaminbank.hu

Ha tetszik az oldal, kérlek helyezd el oldalad forrásában az alábbi kódot. Természetesen nem kötelező. Így fog kinézni: Vitamin

BelépésMalomipari áruk

Az előző számban megismert gabonafélékből a termékek széles skáláját állítják elő őrléssel, hántolással, vagy pelyhesítéssel.

Őrlés
Az őrlés a gabona feldolgozásának legrégebben ismert technológiája. A régészeti emlékek szerint eleinte a magokat egy kődarabra szórták, és egy másik kővel apróra zúzták azokat. Később az egyiptomiak és a görögök mozsárba tették, és mozsártörővel megtörték a gabonaszemeket. Az ókori Rómában már két, egymásra helyezett malomkövet használtak az őrléshez, melyek közül az egyik forgott. A forgatást először emberi erővel (rabszolgák), majd a víz, vagy a szél erejével végezték. Ma már jórészt elektromos energiával működnek a malmok, és a malomköveket gépek által meghajtott acélhengerek váltották fel. Őrlés során a gabonaszemeket fokozatosan felaprítják, s közben szétválasztják az emészthetetlen részeket a magbelsőtől. Liszt, dara és korpa készül ezzel a technológiával. A lisztek finom szemcseméretű termékek, melyek a kiőrlés mértékétől függően korpatartalmukban, szemcsenagyságukban, valamint vitamin és ásványianyag-tartalmukban térnek el egymástól. Minél több héjrész kerül az őrleménybe, annál nagyobb az ásványianyag-, vitamin- és élelmirost tartalma, tehát a szervezet számára annál értékesebb. Hazánkban a búzalisztnek van a legnagyobb jelentősége és hagyománya. A ''BL'' jelölésben az első betű a búzára, a második pedig a liszt szóra utal. Az ''L'' betű helyett használt ''F'' jel a fogós liszteket jelöli. A két betű után írt szám a szárazanyagra számított hamutartalomra utal. Az apró szemcseméretű, alacsony korpatartalmú, világos színű finomliszteket (pl. BL 55) főleg a háztartások, a vendéglátóipar és a sütőipar használja. A nagyobb szemcseméretű, érdesebb tapintású, jó sikérminőségű fogós liszteket (pl. BF 50) száraztészták, réteslapok stb. előállítására használják. A több héjrészt tartalmazó, sötétebb színű kenyérlisztek (pl. BL 112) a sütőipar alapanyagai. A boltok polcain található teljes kiőrlésű lisztet teljes gabonaszemekből készítik. A Graham-liszt a teljes kiőrlésű lisztnél kicsit durvábbra van őrölve. A barna liszt az eredeti gabonaszemek kb. 85%-át tartalmazza, miután a csíra és a korpa egy részét kivonják belőle.

A liszt nem őrzi meg minőségét a végtelenségig, ezért mindig száraz, hűvös helyen kell tartani. Új lisztet soha nem szabad a régihez tenni, pótlás előtt mindig ki kell mosni, és meg kell szárítani a tartót. A teljes kiőrlésű liszt a csíra olajtartalma miatt kevésbé tartható el mint a fehér liszt, ezért egyszerre csak kis mennyiséget érdemes belőle venni. A búzaliszteken kívül a malomipar rozs-, kukorica-, rizs-, szója-, hajdina- lisztet és speciális célliszteket (pl. piskótaliszt, ostyaliszt), valamint keményítőt, búzacsírát, búza- és zabkorpát állít elő. A búzacsíra jól használható a szív-és keringési rendszer megbetegedései esetén, a jelentős élelmirost-tartalmú búza- és zabkorpa (mely a gabonaszem héja) emellett székrekedés, fogyókúra, cukorbetegség étrendjének hatékony kiegészítője. A darák szemcsenagysága jóval nagyobb, mint a liszteké. Általában ételkészítéshez, és gyermektápszerek gyártásához használják fel.

Hántolás
Hántolásnál a gabonafélék és a hüvelyesek magvait malomipari művelettel fosztják meg az emészthetetlen héjrészektől. Ezután a magbelső felületét fényezéssel, gömbölyítéssel tehetik tetszetősebbé. E termékcsoport legnagyobb jelentőségű képviselője a rizs, mely fényezett és fényezetlen formában kerül forgalomba. Ételkészítésre az a rizs alkalmas, mely főzés folyamán 2-2,5- szeresére duzzad, nem hajlamos csirizesedésre, összetapadásra. A hántolt termékek közé tartoznak még a borsófélék, a hántolt árpa, a hántolt köles és a hántolt búza (burizs).

Pelyhesítés

A gabonapelyheket gőzöléssel és hengerek közötti lapítással állítják elő, legtöbbször a teljes gabonaszemből, ezért az egész gabonaszem összes tápanyagait tartalmazzák. Biológiai értékük jelentős. A zabot, az árpát, a hajdinát, és a kölest hántolják pelyhesítés előtt, a búza és a rozs azonban héjasan pelyhesíthető. A gabonapelyhek egy részét vassal, esetleg kalciummal és különféle vitaminokkal is kiegészíthetik. Táplálkozás-élettani szempontból különösen értékes a zabpehely és a zabkorpa, melyek jelentős mennyiségű, vérzsírcsökkentő tulajdonságú, oldható rostanyagot (ß-glükánt) tartalmaznak, és így magas vérzsírszintű betegek diétájához javasolhatók. Továbbá lassítják a velük együtt elfogyasztott szénhidrátok felszívódását, fogyasztásuk ezért cukorbetegek és fogyókúrázók számára is ajánlott. Nem elhanyagolható tulajdonságuk, hogy gyorsítják a széklet áthaladási idejét a bélrendszeren, ezzel csökkentik a székrekedés és a vastagbéldaganatok kialakulásának esélyét, valamint a vastagbéldivertikulózis (a bélfal kóros kiöblösödése) veszélyét is. A zabpehely további feldolgozásával (őrlés, szitálás) nyerik a zabpehelylisztet, mely igen jó sűrítő anyag, de sütemények készítéséhez is kiváló. A malomipari termékek közül említést érdemelnek még a puffasztott termékek. Puffasztáskor a gabonaszem térfogata 8-10-szeresére nő, így könnyebben emészthetővé válik, ezért ezek emésztési panaszokkal küzdők számára javasolhatók. Leggyakrabban édességek, levesbetétek előállításához használják őket.

Egyéb diétás termékek
A teljesség kedvéért említést érdemelnek a speciális malomipari termékek, melyek közül fehérjeszegény diétánál használhatók a Fe-mini kenyér és süteményporok. Ezeknek fehérjetartalma kb. nyolcad, tized része a búzalisztének. Lisztérzékenyek számára készül a gluténmentes Coelipán és Coelimix kenyér- és süteménypor, mely a rizs- és kukorica termékek mellett az étrend színesítését szolgálja. Cukorbetegek számára gyártják a Diabetmix multi kenyér- és süteményport, mely alacsonyabb szénhidráttartalmú a hagyományos készítményeknél, és egyben gluténmentes is. Veresné Bálint Márta

Felhasznált irodalom:
Gyógyító ételek, ártalmas ételek, Reader's Digest Kiadó Kft., Budapest, 1998
Hargitai György: Az étel a legjobb orvosság, Gladiátor Kiadó Kft., Dunaújváros, 2002
Hargitai György: Az étel a legjobb orvosság 2., Magyar Könyvklub, Budapest, 1994
Házi sütöde, egészséges finomságok, Burda, Modell Kiadó Kft., Budapest, 1990
Ingram, C. - Shapter, J.: A kenyér és a kenyérsütés enciklopédiája, Glória Kiadó, Budapest, 2001, 2002
Limousin, O.: Mindennapi táplálékunk, a kenyér, Venezia Könyvkiadó Kft.
T. Puskás Ildikó: Gyógyító ételek, Focus Vitalitás Kiadó, Budapest, 2003
Varga Zsuzsa - Dr. Horváthné dr. Mosonyi Magda: Élelmiszerismeret és -technológia II., HIETE, Budapest, 1998

 

Támogass minket

 


G.G. AdminVitamin
Copyright © - Minden jog fenntartva. VitaminBank.hu 2007 - 2019.
Artemisinin – Egynyári üröm kivonat