Hirdetés


Moksha Cseppek

Moksha Cseppek

Természetes fogyás lemodások nélkül.

 

3 Testőr kapszula

Fogyjon a 3 testőr kapszulával

 

Hidrogén ital


Hidrogén ital a Flavin7-től.

Névnap

Ma 2017. november 21., kedd, Olivér napja van. Holnap Cecília napja lesz.

www.vitaminbank.hu

Ha tetszik az oldal, kérlek helyezd el oldalad forrásában az alábbi kódot. Természetesen nem kötelező. Így fog kinézni: Vitamin

Belépés



Kabakosok

Sárgadinnye (Cucumis melo)
Görögdinnye (Citrullus vulgaris)
Uborka (Cucurbitabcitrulus)
Főzőtök (Cucurbita)
Sütőtök
Patisszon
Cukkini


Sárgadinnye (Cucumis melo)
A sárgadinnyének többféle fajtáját ismerjük. A nevük is különbözhet, színük is, sőt tápanyagtartalmuk is. Termelésük csak azokon a vidékeken ajánlatos, ahol hosszú meleg nyár van, elegendő idő a beéréshez. Az éghajlati hőmérséklet határozza meg a cukortartalmát is. Jó tápdús talajt igényel. A hőmérsékletet emelhetjük, ha fekete fóliát helyezünk az indák alá.

Tápértéke:
Tápértékét a következő anyagok határozzák meg: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz cink, kobalt és króm, A vitamin, niacin, riboflavin, tiamin, folsav és C vitamin.

Gyógyhatása:
A sárgadinnye kitűnő gyógyszer mindenféle lázas és gyulladásos betegségre. Gyógyhatását a béta-karotin tartalmának köszönheti, de sikerét növeli a benne levő nagymennyiségű ásvány.

Bélgyulladás:
Jó hatást vált ki a hasi rész bármely, gyulladással kapcsolatos megbetegedés gyógyításában: vékony és vastagbélgyulladás, illetve a vékonybél végénél levő zár, (ileum) gyulladása esetén ajánlatos a sárgadinnye fogyasztása. A bél e szakaszának gyulladása főleg azoknál a vegetáriánusoknál jelentkezhet, akik táplálékuk legnagyobb részét nyersen fogyasztják. A kemény, rostos táplálék olyan károsodást végezhet a belekben, aminek következtében leszűkül a járat, illetve krónikus gyulladás jön létre, nem egyszer rák. A sárgadinnye tartalmánál és természeténél fogva hűsíti a beleket és kisimítja.

Gyomorgörcs, bélgörcs:
A gyomorgörcsöt sok minden kiválthatja, így a helytelen, gyors táplálkozás, a sebtében bekapott étel, az ideges gyomorba ledobott táplálék. A rágás vagy az étkezés feltételeinek elmulasztása nem igen segíti elő a nyugodt emésztést. Általában gyomorgörcsök, bélgörcsök jelentkeznek, ami nem egyszer gázzal jár. Ilyenkor nagyon jót tesz egy pohár nyugodt körülmények között lassan fogyasztott sárgadinnye-lé. Feloldja a feszültséget az idegekben és a belekben.

Önpusztító betegségből eredő gyulladások:
A sárgadinnye karotin tartalma, és a benne előforduló ásványok teszik lehetővé, hogy a szervezet immunrendszere kedvezően befolyásolja a gyulladásos fájdalmakat, fellobbanásokat. A betegségben meglankadó immunrendszer erőre kap, növekszik ellenálló képessége. A gyulladás csökken a csuklókban, a fájdalom szünetel. Ha továbbra is szeretnénk ezt a hatást elérni, naponta több pohár sárgadinnyelét kell elfogyasztanunk.

Bőrkiütés, bőrbetegségek:
A bőrbetegségek és kiütések általában gyulladásos elváltozások következménye a bőrön. Sárgadinnye fogyasztásával alaposan hozzájárulunk ahhoz, hogy ezek a kellemetlen tünetek elmúljanak. Ha pedig huzamosabb ideig fogyasztjuk, az okok megszüntetéséhez is alaposan hozzájárulhatunk ezzel a táplálékkal.

Nyálkahártya:
Meghűléses betegségeknél általában a légzőszervi nyálkahártyák jönnek gyulladásba. Az A vitamin rendkívül jó hatással van a nyálkahártyákra, különösen lázas megbetegedések során. A sárgadinnye alaposan hozzájárulhat ahhoz, hogy a meghűléses megbetegedésen gyorsan, zökkenőmentesen túltegyük magunkat.

Erős menstruáció esetén:
Az erős menstruáció általában valami rendellenesség következménye, okozhatja akár kisebb gyulladás, illetve fázás. Ha idő előtt jelentkezik a vérzés, azonnal megkezdhetjük az A vitamin, illetve karotin fogyasztását, így a sárgadinnyét. Sikeresebb és gyorsabb hatást érhetünk el, ha a karotint (sárga színű gyümölcs tartalmazza) E vitaminnal vesszük be, akár búzacsira olajjal, ami segíti az A vitamin felszívódását.

Elkészítési mód:
Válasszunk jó érett dinnyét. Ezt sikeresebben végezhetjük, mint a görögdinnye választást. Elég, ha az orrunkhoz emeljük, hogy érezzük a terjengő, jellegzetes illatot. A sárgadinnyét elkészíthetjük lemezvágóval, vagy gyümölcs centrifugával. A kettő között az a különbség, mire fogjuk felhasználni, és ki. Ha kicsi gyerekről van szó, vagy lázas betegről, jobb ha centrifugázzuk. A lébe belekeverhetünk egy kk. búzacsira olajat, az E vitamint, hogy biztosabb legyen a felszívódás. Ha üdítő italt akarunk készíteni, keverhetjük más gyümölccsel, ízlés szerint. Ha gyulladásos emésztőszerv gyógyítására fogyasztjuk kúraszerűen, a legjobb ha lemezvágóban pépesítjük. A pép tovább marad az emésztőcsatornákban, hűsítve azokat.

Görögdinnye (Citrullus vulgaris)
A görögdinnye az egyik legkedveltebb táplálékunk a nyár folyamán. Az idény rövid, de ez idő alatt részesülünk ennek a zöldség-gyümölcsnek minden kellemes adományából. Nálunk két fajtáját különböztetjük meg, a piros belsejűt és ritkábban találkozunk a sárga belűvel. A kérdés csak az, hogy hogyan válasszuk ki a jó édes dinnyénket. Van, aki a megkopogtatásra választja ki, más a bajuszt keresi, hogy el van-e száradva. A legtöbben arra esküsznek, a legjobb, ha felvágjuk. Hadd mondjam azt, hogy a dinnyetermelők között nem igazi az, aki nem tudja a kopogtatásával megállapítani azt hogy érett-e. Amilyen jó a dinnye, olyan jót tesz a testünkkel.

Tápértéke:
Tápértéke nem éppen megkapó, de ha azt számítjuk, hogy görögdinnyét egy ültő helyben nem csak tíz dkg-ot fogyasztunk, hanem sokkal többet, a szervezetünkbe jutó ásvány több, mint képzeljük. Vegyük csak példának a vasat. Tíz dkg görögdinnye tartalmaz 0.8 mg vasat.

Gyógyhatása:
A görögdinnye az a táplálék, amelynek több mint kilencven százaléka víz. Gyógyhatását éppen ez a tulajdonsága idézi elő. Mert ahhoz képest, hogy ennyi vizet tartalmaz, azt hihetjük, hogy csak átfut a beleinken és kiürülünk. Így is van, de nem nyomtalanul fut át. Mert minden, ami nem odavaló, távozik a vérünkből, főleg a savtartalom éppúgy, mint a beleinkből a nem oda való anyag, de legnagyobb tisztító akciót a vesénkben végez a görögdinnye. Fogyasszunk tehát az idényben annyi görögdinnyét, amennyit csak tudunk.

Segít a betegségből felépülni:
Egyik leggyengédebb táplálékunk a beteg számára, aki csak most kezdi a lábadozást. Alaposan megtisztítja a vért, serkenti a további gyógyulást az A vitamin tartalmával s minden más ásvány megvan benne, hogy jól érezze magát a beteg. Szinte átmossa a szervezetet és felüdíti.

Tüdővel kapcsolatos probléma:
Akár a felső légzőszervi probléma, akár a tüdő hörgőire hárul az inger, a görögdinnyében megvannak az ásványok és a vitaminok, hogy csillapítsák az ingereket. Az A vitamin a nyálkahártyákra hat enyhítőleg, valamint gyógyítja a gyulladást.

Izületi gyulladás és köszvény:
A görögdinnye fogyasztása huzamosabb időn alaposan elősegíti, hogy a vér sav-lúg egyensúlya visszatérjen. Ha ezzel egy időben vigyázunk az egyéb táplálék felvételre, észrevehető haladást érhetünk el az érrendszeri betegségből való gyógyulásban. A görögdinnyelé szinte kimossa a csuklónkat a húgysavkőtől.

Láz:
Akár meghűléses, akár reumatikus lázzal állunk szemben, a görögdinnye kálium és más ásványtartalma megtisztítja a vért, az A vitamin pedig meggyógyítja a gyulladásos betegséget, ami a csuklónkban vagy a test bármely más pontján van.

Emésztési zavarok
Emésztési panaszok esetén is segíthet a görögdinnye. Mint általában, a panaszok akkor jelentkeznek, amikor nehezen emészthető étellel tömjük meg magunkat. A görögdinnye víztartalmával olyan nagy teret foglal el, hogy hamarosan telítettnek érezzük magunkat. De ugyanolyan hamar át is esünk a telítettség érzésén, mert a víz keresztül megy rajtunk s a gyomor visszakapja eredeti rugalmasságát. Működésével pozitívan befolyásolja az emésztés további szakaszait, így serkenti a belek ürülését is.

Szervi panaszok esetén:
A szervezet teljes átmosásával megszabadulunk nagyobb szervi panaszainktól is, mint a májpanasz, vagy a vesék működésének csökkenése. Ha a máj nagyon le van terhelve, nemcsak a szervezetünk, de egész viselkedésünkből tükröződik, hogy valami nincs rendben. Okunk van arra, hogy a szervezet így reagáljon, hiszen a máj az a szervünk, amelyre a legszerteágazóbb működtetési feladat hárul. A vér kitisztulásával a máj is lélegzethez jut, valamint a májnak kitűnő gyógyszer az A vitamin. A vese a májjal egy időben tisztul meg. A sok folyadék, felhígítja a test szennyét és könnyebb feladat hárul a vesékre.

Kitűnő nyári ital:
Ha a nyári melegben görögdinnyét fogyasztunk, a lehető legjobbat tesszük szervezetünkkel. Minden megvan benne, amire a szervezetnek szüksége van a hőségben. Még elegendő só is van, ami pótolja az izzadsággal elveszített ásványt. Van benne jócskán vas, cink kitűnő forrása a magnéziumnak és meg kell azt is említeni, hogy a kalcium, magnézium arány megfelel a felszívódási követelményeknek. Megemlíthetjük továbbá az A és C vitaminokat, valamint a szelént, amelyek együtt antioxidánsok. Ha éppen nagyon akarjuk, vehetünk be egy kiskanál búzacsira olajat, hogy az E vitamin csatlakozzon az oxigén szabadgyökök elleni harchoz.

Elkészítési mód:
Ha a görögdinnye levét keverni akarjuk más zöldség lével, kicentrifugázhatjuk. De fogyaszthatjuk salátával, vagy éppen a fő étkezések után egy-két órával magában kúraszerűen, naponta kétszer, háromszor, hogy jól átmossa a szervezetet.

Uborka (Cucurbitabcitrulus)
Az uborka az indiánok eledele. Mindig is salátának, vagy körítésnek használták fő ételhez, olyan ételekhez amelyeknek erős íze van, hogy hűtésre kényszerülnek. Saláta készül belőle, vagy savanyítják, mindenképpen jó az emésztésnek. Nálunk elmaradhatatlan terméke a kiskerteknek, és éppen olyan helyet tölt be az étkezésünkben, mint valamikori ősei.

Tápértéke:
Az uborka nemcsak az emésztő szervekre hat hűsítőleg, de a légzőszervekre, és a gyulladásos bőrre is. Kiemelkedő vitamin vagy ásványi anyag nincs benne, mégis jó szolgálatot tesz a természetes gyógyításban. Leginkább a bőrelváltozásra használják, és úgy külsőleg, mint belsőleg jó méregoldó tulajdonsága van.

Gyógyhatása:
Az uborka lé külsőleg és belsőleg is használható. Ha belsőleg használjuk, kellemes üdítőhöz jutunk, különösen más zöldségfélével keverve. Vitamin és ásványi só tartalma biztosítja a test számára a kellemes közérzetet. Alapjában véve jellegtelen íze és illata következtében jól megfelel más zöldség lé dúsítására is. Ha belsőleg használjuk rendszeresen, egy idő után az egész megjelenésünk megváltózhat, fiatalosabbá válhat. Üdébb lesz bőrünk, csillogóbb a hajunk, kellemesebbé válhat egész megjelenésünk. Nem hiába használják a gyógyászatban egyes bőrápoló krémek alapanyagának az uborkalét. Nemcsak szépítőszernek használjuk, de gyógyítani is lehet vele.

Rovar csípés:
A rovarcsípés általában fájdalommal, daganattal, később pedig viszketéssel jár. Ha azonnal intézkedünk, különösen kisgyereknél, megelőzhetjük a sok kellemetlenséget. Az uborka lé, vagy uborka pép jótékony hűsítőként hat még az erős fájdalommal járó méhecske csípésre is. Ugyancsak kellemetlen lehet a homoklégy csípés is, ami akkora lehet mint egy bolha. Ha érezzük a csípést, szét is morzsoljuk a kicsi fekete rovart, de már késő. A bőrbe juttatott méreg másnap, vagy harmadnap olyan erős viszketést okoz, hogy folyton vakarásra késztet. S a legtöbb amit tehetünk, hogy a vizes fejbe alakuló pattanásra hintőport szórhatunk. Ha időben intézkedünk uborka-lével, vagy péppel, sok kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat.

Sérült, vörös bőr:
Ha vörös a bőr, valami által meg lett sértve. Lehet az erős kisugárzás, vagy napsütés. A lázas sérült bőrre legjobb ha borogatást teszünk lemezvágóval pépesített uborkából egy két órára. Ha a napégette bőrre uborkát helyezünk, nem hólyagosodik fel a helye, így sérülés nélkül megúszhatjuk a veszélyes kiruccanást.

Bőrkiütés:
Előfordul, hogy kirándulás folytán kivörösödik bőrünk, és kiütések keletkeznek. Az okát nem tudjuk fölfedni, csak gyanítjuk, hogy a természetet járva, utunk során valamilyen mérgező növénnyel akadtunk össze. Elég egy érintés a bőrre, hogy kiütések jelenjenek meg, amelyek viszketnek, végül vizes pattanásba fejlődnek, aminek elkaparás a végső sorsa. A kellemetlen vakaródzás napokig is eltarthat, akár ki is sebesedhet. Mindezt megelőzhetjük, ha a kezdet kezdetén uborkalét, vagy pépet teszünk a kipirosodott bőrre.


Elkészítési mód:
Az uborkalét általában más jellegzetesebb ízű zöldségfélével keverjük. Mivel igen levecses, legjobb, ha kicentrifugázzuk a levét. Keverhetjük petrezselyem lével, ami kitűnő vízhajtó, valamint torma, de a zöldbab, spárga stb lével, aminek méregtelenítő hatást is tulajdonítanak, sőt nagyon jó húgykősav hajtó.

Főzőtök (Cucurbita)
Durván csoportosítva a töknek két fajtáját különböztetjük meg. A sütőtök és a főzőtök. A sütőtök mély narancsszínű, a főzőtök kiérlelve halványsárga színű, de főzésre nem érleljük ki, esetleg a késő őszi termést, amikor bemeszelik a végeit, és úgy tárolják. Az érett tök tovább eláll. A növény két fajtája között még az a különbség hogy az egyik, a főzőtök guggonülő, a sütőtök indája pedig fut a kukoricásban. A sütőtök csak ősszel élvezhető, miután megcsípi a dér.

Tápértéke:
Ha gyógyhatást akarunk elérni, legjobb ha a főzőtök levét fogyasztjuk. A benne levő szerves nátriumot, sót a máj nagyon jól tudja értékesíteni.

Gyógyító hatása:
Zöld tök, vagy főzőtök gyógyhatása a szerves só tartalmában van. Az nagyon fontos, hogy a szervezet folyamatosan elegendő szerves sóhoz jusson. Ha ugyanis sokáig főleg édes gyümölcsön élnek a vegetáriánusok, krónikus fáradság vesz rajtuk erőt, mert szervezetükből hiányzik a szerves só, ami a máj működéséhez szükséges. Ilyen estekben a legjobb, ha naponta fogyasztunk tökfőzeléket és nyers lét is

Cukorbetegeknek:

A tök nyersen való fogyasztása után a szerves só, illetve nátrium, a vérbe kerülve, emeli a vér só tartalmát, valamint csökken a vér cukortartalma.

Hiperaktivitás:
Különösen a gyermekeknél észleljük az utóbbi időben a túlzott éberséget, mozgékonyságot, magyarán kezelhetetlenséget. Ezeket a jelenségeket a különféle ételadalék okozza, mint színesítők, tartósítók, és a nagy fehércukor tartalom. Ez mind gyakoribb jelenség a gyerekeknél, ami csupán az első megnyilvánulás, figyelmeztetés, hogy a gyerek táplálkozásában valami nincs rendben. Később ez allergiába vagy más betegségbe fajulhat. Ha időben cselekszünk, sok bajtól óvhatjuk meg a gyerekeket. A szerves só lassú adagolása a legjobb gyógyszer a hiperaktivitásra.

Hőség ellen:

Ha nagy meleg van sokat izzadunk, a test sótartalma jócskán csökkenhet. Ez vonatkozik azokra is akik napon fizikai munkát végeznek, vagy a sportolókra, akik sokat gyakorolnak. Az izzadtsággal a bőrön keresztül sok só távozhat, amit ha nem pótolunk fáradtságot, kimerültséget idéz elő. Ilyenkor a legjobb ital a testnek a nagy sótartalmú növényből készült ital. Nem szükséges, hogy hideg legyen, mert a test csak akkor kezdi hasznosítani a folyadékot a gyomrunkból, amikor az átvette a test hőmérsékletét. Napszúrás esetén is jobb ha szerves sókban gazdag növényi lét iszunk. Fogyaszthatunk citromos vizet is, de óvakodjunk a cukor használattól.

Krónikus fáradság:
A krónikus fáradság mind gyakoribb betegség, amikor az orvos nem találja a betegség okát, mégsem érezzük jól magunkat. Ha nem teszünk ellene semmit, a helyzet romlása fokozódhat. Ilyenkor a legjobb sötét színű zsenge tököt héjastól kicentrifugázni, felönteni egy harmad rész vízzel, és egy harmad rész paradicsom lével. Evés közben fogyasszuk.

Emésztési nedv:
Ha a testben van elegendő szerves só, nem jelent gondot a testnedvek előállítása. Ilyen nedv a szánkban a nyál. Ha nincs elegendő nyál, kiszárad a szánk, szomjúságot érezünk. Ha éhesek vagyunk és ételt látunk, vagy rá gondolunk, megindul a nyál termelődés a szánkban, ami a keményítő emésztéséhez szükséges. A gyomorban a gyomorsav van, a hasnyálmirigy is termel három féle nedvet, a belekben is megtalálható az emésztési nedv. Mindezek termelődéséhez szerves sóra van szükségünk, amit a tökben megtalálunk.

Csonttörés és csontritkulás:
A zöld tökben az ásványok elosztása megfelel annak, hogy egymást támogatva jobban fel tudjanak szívódni. Ez teszi lehetővé a kalcium felszívódását, így a csontritkulás megakadályozását. A nátrium tartalom lehetővé teszi, hogy a tök-lé fogyasztása hatására a tört csont hamarább begyógyul, sikeresebben forr össze.

Előállítási mód:
A zöld tök, vagy más néven főzeléktököt ha gyógyításra szeretnénk használni, legjobb ha nyersen fogyasztjuk. Mivel salátának nem szoktuk meg, centrifugázzuk ki a levét, és naponta háromszor fél pohárra fogyasszuk olyan zöldségekkel együtt amelyek tartalma szintén magas szerves sóban, nátriumban. Ha zsenge a tök, jól mossuk meg, és héjastól centrifugázzuk.

Sütőtök
A sütőtök felhasználásban és tápanyag tartalomban különbözik a főzőtöktől. Még a felhasználás ideje is lényegesen különbözik. A főzőtök a nyári meleg hatásától véd meg, a sütőtök pedig a tél hidegétől, illetve a fázástól és következményeitől.

Tápértéke:
Hatalmas mennyiségű A vitamint tartalmaz, és minél mélyebb narancssárga, annál nagyobb az A vitamin tartalma. Természetesen a tápérték itt is attól függ, milyen földbe termett a tök. Ha a hagyomány szerint trágyafészek tetejére ültettük, biztosan jobb tápértékű táplálékot kapunk.

Gyógyhatása:

A tök állítólag az amerikai indiánoktól ered. Onnan jutott el hozzánk, de csak mint élelem. Náluk alakult ki a gyógyító hatása. Had említsük meg az ősi indián gyógyító hatást, jóllehet valakin segít, ha megpróbálja fehérvérűség gyógyítására használni. Ha megfigyeljük az ásványi tartalmát láthatjuk, hogy a kalcium, foszfor és a magnézium a tökben hasonló mennyiségben fordul elő. A felszívódásnak ez az arány az egyik feltétele. Ha a felszívódás alapos, a három ásvány együtt hatalmas gyógyító erőt fejthet ki.

Gyulladások:
A sütőtök a megfázásos betegségekre hatékony. Minden elváltozás amely gyulladással jár gyógyítható a sütőtök levével, illetve a benne levő A vitaminnal. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatással. A légzőszervi nyálkahártya, köhögés, tüdő és a hörgők azokra ható ingert csillapítja, és gyógyítja az ért károsodásokat. A tüdőgyulladást és egyéb tüdő károsodást is gyógyíthatjuk. Súlyosabb esetben jó ha búzacsira olajjal fogyasztjuk az A vitaminos tök lét.

Petefészek és húgyhólyag gyulladás:
A meghűléses betegségekkel járó gyulladásokat szintén sikeresen gyógyítja a sütőtök lé. Hat továbbá a hüvely nyálkahártyájára, ha kúraszerűen fogyasztjuk, megszűnik a folyás is.

Allergia, bőrpanasz:
Az ásvány rendkívül jó arányban fordul elő a tökben. A kálium elősegíti a vér tisztítását. Az A vitaminnal ily módon jó hatással vannak a pattanásos bőrre. Az allergia leküzdéséhez szintén szükséges a vér lúgosítása, mert csak ily módon tud érvényesülni a gyógyításában az A vitamin. Allergikus köhögés, tüsszögés, sőt az asztma rohamokat is csökkenthetjük, ha töklét fogyasztunk.

Máj működés serkentése:
A máj az a testrészünk melynek nem érezzük panaszait. Az orvostudomány is elég későn tudja megállapítani a bajt, amikor már nehéz segíteni a betegen. Ha azonban valamilyen rendellenességet tapasztalunk, szúrást, vagy tompa nyomást a jobb oldalunkon, a bőrön elváltozást, gyakori meghűlést stb. Nyugodtan gyanakodhatunk a májra. A májnak nagyon sok feladata van, s mi ahelyett hogy segítenénk működését, folyamatosan terheljük. Próbáljunk segíteni önmagunkon, a máj meghálálja a legkisebb figyelmességet is. A vértisztítás mellett fogyasszunk A vitamint kúraszerűen.

Szív és koszorúér:
A kalcium fontos a szív és véredény izomzatának felépítéséhez. A magnézium serkenti a kalcium felszívódását. A kálium együtt a kalciummal a szív működését szabályozza. Mindezek az elemek megtalálhatók a tökben olyan mértékben és mennyiségben, amennyire az a testnek megfelel. Láthatjuk, hogy a kálium és a kalcium együtt jótékony hatással vannak a szív működésére és a koszorúérre. Ha a vér túlzottan lúgos, gátolhatja a kalcium felszívódását. Ettől azonban a mi magyar kosztunkon élve nem kell félnünk. Sokkal inkább a túlzott fehérje fogyasztástól, aminek következtében a vér savas lesz, és a kalcium kioldódik a csontokból, valamint nem történik meg az izmok kellő mértékben való ellátása kalciummal.

Prosztata problémák:
Nyugati könyvekben azt olvashatjuk, hogy a magyar cigányok nem tudják mi a prosztata rák, mert sok tökmagot fogyasztanak. Ehhez még hadd tegyük hozzá, hogy a szegény ember aki a kukoricájában annyi tököt termelt amennyit csak tudott, hogy a jószágnak legyen, no meg téli reggelire tök tepertőnek vasárnaponként rétesnek és bélesnek, nemcsak a mag fogyott, hanem a tök is, egyik fő eledel volt régen. Az A vitaminban bővelkedő tök így nemhogy a rákot, de a gyulladást sem engedte kifejlődni. S a tökmagban a test számára nélkülözhetetlen zsírtartalom kitűnően társult az A vitaminnal, ami segítette a felszívódását érvényesülését a testben. Más gyulladás sem fejlődhetett ki, mert az immunrendszer épségben őrködött az egészség felett. Talán éppen a télen elfogyasztott tök tette lehetővé, hogy az öregasszonyok az ablak mellett ülve harisnyát kötöttek este a beszűrődött holdfénynél, nem küzdöttek a szürkületi vaksággal.

Elkészítési mód:
Ha télen fogyasztjuk, vegyünk példát elődeinkről. Habár ma már nem olyan elterjedt a marhatök, aminek a magja azért jó, mert könnyen lehet megtörni, próbáljunk meg esszenciális olajat is használni, amikor tököt fogyasztunk. Ha nem tudunk természetes úton hozzájutni, a kertekből, szerezzük be a gyógynövény boltból. Megéri, mert a tök rendkívül egészséges táplálék, különösen akkor amikor nemigen van más zöldségféle. Ha betegek vagyunk, és egészségünkért harcolunk, nincs sok választásunk. Akár a tél elején is megkezdhetjük a kúrát. A májbetegek számára talán az egyetlen segítség, de két csészénél többet ne fogyasszunk. Egyébként az étkezésben, nincs recept, mindenkinek a saját felszívó képességétől függ a gyógyulás.

Patisszon
A patisszon vagy másnéven csillagtök a tökfélék családjába tartozó dudvás szárú növény, amely egyéves, váltivarú, egylaki. Egyaránt felhasználhatjuk az ételkészítés során a kabakos termését, magját és a virágát. E nemzetség legismertebb fajai, a spárgatök, sütőtök, cukkini mellett a patisszon sem elhanyagolható táplálkozási szempontból. Társaitól eltérő jellegzetessége és egyben névadója a csillag alakú kabakos termése, amely az érési szezon elején héjastól, majd később héj nélkül fogyasztható. Főszezonja júniustól októberig tart. Figyelni kell arra, hogy csak a kemény példányokat vásároljuk meg, melyek ellenállnak a nyomásnak. Célszerű vásárlást követően azonnal, frissen feldolgozni. A hűtőszekrény zöldségrekeszében néhány napig tárolható. Alacsony energiatartalmának (31 Kcal/100 g) köszönhetően a fogyókúrás étrendben bátran fogyasztható. A különböző diétának megfelelő konyhatechnológiai eljárásokkal elkészítve, gyakorlatilag a legtöbb étrend részét képezheti. Zsír- (0,1 g/100 g) és rosttartalma (0,7 g/100 g) elhanyagolható, ezzel szemben 91%-a víz. 1,2 g fehérjét, illetve 6,2 g szénhidrátot tartalmaz. Vitamin- és ásványianyag-tartalma elhanyagolható. A patisszon változatosan elkészítve a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásnak része. Vegetáriánus étrendben gyakori feltétként találkozhatunk a patisszonnal.
Felhasználási lehetőségek:
1. Kabakos termése
- Savanyítva önállóan, vagy vegyes saláta részeként
- Feltétnek "pörkölt" formájában, bundázva, sörtésztában
- Grillezve mártásokkal
- Töltött ételnek elkészítve
- Rakott ételként
- Karamellizálva

2. Virága
- Töltött ételként
- Sörtésztával bundázva
- Nyersen saláta részeként, vagy mártásba mártogatva
- Karamellizálva

3. Magjai
- Müzli részeként
- Pirítva önállóan
- Saláták ízesítéséhez, díszítéséhez

A patisszon helye az étrendben
Hazánkban elsősorban a bundázott termése ismert és közkedvelt. De a patisszon ennél több, változatos lehetőséget kínál. Egyaránt fogyasztható nyersen saláta részeként, párolva köretként, főzelék formájában, feltétként a kabakos termése. Azonban felhasználható a virága, illetve a fiatal termés még puha magjai, amelyek jellegzetes ízűek. Bundázhatjuk a hagyományos módtól eltérően például sajtos masszával, és így gyermekeknek hamis rántott halként tálalhatjuk. Karamellizálva különleges zöldségkoktélt készíthetünk belőle.

Cukkini
Az uborka és a tök házasságából született cukkini világos- vagy sötétzöld színű zöldségféle, amely egyre népszerűbbé válik a szülei mellett a patisszonhoz, padlizsánhoz hasonlóan. Courgettes-nek, cukkettinek is nevezik. A tökfélék családjába tartozó növény 10-30 cm hosszú kabak-termésének héja a világoszöldtől az erőteljes sötétzöld árnyalatig terjed, de lehet sárga, vagy sárga csíkos is. A különböző színű fajták beltartalmi értékei hasonlóak, a tápértékének zöme a puha héjában rejlik. Alacsony energiatartalma (32 kcal/100 g) miatt fogyókúrában bátran ajánlható, illetve megfelelő ételkészítési eljárást alkalmazva, a legtöbb diétás étrendben felhasználható. További tápanyagértékei jellemző a tökfélékre, így elhanyagolható mennyiségű zsiradékot (0,4 g/100 g), 1,5 g/100 g fehérjét, 5,3 g/100 g szénhidrátot tartalmaz. Nem emelhetünk ki egyetlen vitamint vagy ásványi anyagot sem, amelyből jelentősebb mennyiséget tartalmazna. Főszezonja májustól októberig tart, de az üvegházi termesztésnek és a világra jellemző gyors szállítási útvonalaknak köszönhetően ma már egész évben frissen kapható hazánkban is. A kisebb, zsenge cukkinit héjával együtt, míg a nagyobbakat meghámozva fogyaszthatjuk. Ugyanígy a zsenge termés magjai fogyaszthatók, míg az érettebbekét érdemes eltávolítani. Vásárláskor csak a kemény példányokat válasszuk, amelyek ellenállnak a nyomásnak. A zsenge termés aromája erősebb. 5 napig hűtőszekrény zöldségrekeszében, lazán papírba csomagolva eltartható, de érdemes frissen, közvetlenül a vásárlás után elkészíteni. A cukkini nagyon sokoldalú, az ételkészítés során egyaránt alkalmas levesek, köretek, feltét, egytálételek, töltött és rakott ételek elkészítéséhez, de akár nyersen salátákhoz, zöldséglevekhez is felhasználhatjuk vagy mártásba mártogatva is fogyaszthatjuk, de savanyíthatjuk is. A zsenge terméseket célszerű salátákba felhasználni, vagy feltétként elkészíteni, míg a nagyobbak levesnek, köretnek alkalmasak. Felhasználhatjuk zöldséglevesekhez, de ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl puhára. Kitűnő nyári étel a cukkiniből készített krémleves. Köretként elsősorban főzve vagy párolva készíthetjük el. Itt szintén figyeljünk arra, hogy ne főzzük túl puhára, hiszen így tálaláskor nem lesz a tányérunk dísze.

Sokoldalúan felhasználhatjuk a termést, így feltétként is több formában tálalhatjuk. Különösen a vegetáriánusok fogyasztják így előszeretettel. Bundázva, ha a nagyobb cukkinit hosszában félbevágva, kimagozva felszeleteljük, s amikor rántott halat eszünk, gyermekeknek ezt adhatjuk. Grillezve, nyárson sütve, a húsokhoz hasonlóan fűszerezve, szintén kitűnő fogás. A zsenge termések alkalmasak töltött étel elkészítésére, míg az idősebb példányok kimagozva, felszeletelve, hagyományos rakott ételek elkészítésére is alkalmasak. Nyersen az alaposan megmosott, zsenge cukkinik használhatók fel kockára, hasábra, karikára vágva. Lassan itt a cukkini szezonja, így a legtöbb háziasszony számára elérhetővé válik, tehát bátran, változatos formában beépíthetjük a megszokott étrendünkbe.
 

 

Celeb fogyás....

Peller Mariann fogyása
Peller Mariann fogyása


 Gombos Edina fogyása!

Jáksó László fogyása
Jáksó László fogyása!

Pataki Zita fogyása 
Pataki Zita fogyása

Ábel Anita fogyása

Ábel Anita fogyása

Támogass minket

 






G.G. AdminVitaminGoogle PageRank
Copyright © - Minden jog fenntartva. VitaminBank.hu 2007 - 2014. Artemisinin – Egynyári üröm kivonat