Hirdetés


Moksa Cseppek

Moksa Cseppek

Természetes fogyás lemodások nélkül.

 

3 Testőr kapszula

Fogyjon a 3 testőr kapszulával

 

Hidrogén ital


Hidrogén ital a Flavin7-től.

Névnap

Ma 2020. szeptember 23., szerda, Tekla és Líviusz napja van. Holnap Gellért és Mercédesz napja lesz.

www.vitaminbank.hu

Ha tetszik az oldal, kérlek helyezd el oldalad forrásában az alábbi kódot. Természetesen nem kötelező. Így fog kinézni: Vitamin

BelépésJód

A jód egy fontos nyomelem az emberi szervezet működésében. Jelen van a pajzsmirigy által termelt két hormonban, ami az emberi szervezet normális fejlődéséhez elengedhetetlen. A szervezetben kb. 15-20 mg jód található, ennek 70-80%-a a pajzsmirigyben van, mert a jód a pajzsmirigyhormonok (tiroxin, trijód-trionin) szerves része, így részt vesz az anyagcsere szabályozásában, befolyásolja a növekedést, az idegrendszer működését, de közvetve hat a vérkeringésre is. Azokon a területeken, ahol a talaj, ennek következtében az ivóvíz, és a növények jód -ban szegények, halmozottan fordulnak elő golyvás megbetegedések. Egyes növényi eredetű élelmiszerek gátolják a jód hasznosulását a szervezetben, ilyen a kel, kelbimbó, retek. Az állati eredetű élelmiszerek jód tartalmát, a takarmány és az ivóvíz jód szintje is befolyásolja.

Jód.
jód

Szükségletünk:
Jódban gazdag: a tengeri halak, kagylók, a jódozott konyhasó 25 mg/kg kálium jodidot tartalmaz. A legkevesebb jódot a gyümölcsök tartalmaznak. Napi szükséglet: 0,15 mg

Hiányállapotok:
Az anyagcsere lassul, depresszió lép fel, a szérumban az össz-zsiradék szint nő, fiatal korban kreténizmus léphet fel, várandós anyáknál a magzat elhalása, spontán abortusz, magzatfejlődési rendellenességek jelentkeznek. Általános tünet a golyva, a pajzsmirigy megnagyobbodása.

Jellemzői:
Vegyileg a jód a legkevésbé reaktív a halogének közül. Elemi állapotban kétatomos molekulákból áll I2, barnásfekete, fémesen csillogó, szilárd anyag. Könnyen párolog, és gőze irritáló szagú, ibolyaszínű. Jól oldódik egyes szerves oldószerekben, mint kloroform, szén-tetraklorid, szén-diszulfid (ezeknek színe ibolya), etilalkohol, éter, aceton (ezeknek színe barna), és benzol (barnásibolya). Vízben alig oldódik, 1 g I2 feloldására 3450 ml 20 °C-os vagy 1280 ml 50 °C-os víz szükséges. Azonban igen jól oldódik kálium-jodid oldatban I2+I-=I-3, és az oldat színe barna (nagyon híg oldatok színe sárga). Keményítő jelenlétében az oldat színe kék, és ezt a tulajdonságot használják az analitikai kémiában a nagyon kis mennyiségű jód kimutatására. Az elszíneződés akkor is számottevő, mikor az oldat sárga színét már nem tudjuk biztosan megállapítani. A keményítő molekulái spirálisan fel vannak csavarodva, és a spirál közepébe felsorakoznak a molekulák (ezt az elrendeződést röntgensugaras analízissel állapították meg). A kék szín 80 °C-on eltűnik, de lehűtve újra megjelenik. Általánosan elterjedt tévhit, hogy normális körülmények között nem lehet folyékony jód -ot előállítani, mivel melegítésre ez szublimál anélkül, hogy megolvadna. Az igazság az: hogy ha lassan hevítjük az olvadáspontnál, (113,7 °C) a sűrű gőztakaró alatt, megjelennek a jód cseppek.

Előfordulása:
A jód nagyon kis menyiségben (0,05 mg/l) jelen van a tengerek vizében. Egyes algák, korallok és szivacsok halmozzák fel a szervezetükben szerves vegyületekben kötve, és ezeknek a hamujából fedezték fel. Jód található még (kb. 0,1%) nátrium-jodátként (NaIO3) a chilei salétromban, jodidként nagyon kis mennyiségben egyes gyógyvizekben és váltakozó mennyiségben (7-46 g/m3) a vízben, ami kőolajjal együtt kerül a felszínre.

Előállítása:
Jód előállítható jodidokból oxidálással, vagy a jodátokból redukálással. Oxidálószerként használni lehet klórt (Cl2), ózont (O3), oxigénesvizet (H2O2), kálium bikromátot (K2Cr2O7) savas közegben. Nagyon tiszta jód állítható elő kálium jodidból és réz szulfátból. A jodátokból való előállításra nátrium hidrogén szulfitot használnak. A jodát előbb jodiddá redukálódik, majd ez, a fölös jodátot elemi jód -dá redukálja, míg ő maga is jód -dá oxidálódik.

Felhasználása:
Egészségügyben 3%-os vizes oldata (mivel vizben gyengén oldodik, alkoholos oldatát higítják vizzel) jelen van az elsősegély dobozokban, sebek fertötlenitésére és szükség helyzetekben viz fertötlenitésére használjuk (3 csep/l és hagyjuk félorát állni). - Mivel elnyeli a Röntgen sugarakat mint kontraszt anyagot használják egyes vizsgálatoknál. - Két, gamma sugarakat kibocsájtó izotópját (131I vagy 123I) a pajzsmirigy müködésének vizsgálatára használják (scintigrafia). - A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Iodum néven hivatalos.

Biológiai szerepe:
A jód , egy fontos nyomelem az emberi szervezet működésében. Jelen van a pajzsmirigy által termelt két hormonban, de ebből 90% a tiroxin, ami az emberi szervezet normális fejlődéséhez elengedhetetlen. (Pl. serkenti a növekedést, fokozza az alapanyagcserét, alapja a csontosodási folyamatnak, az agyszövet fejlődésének). Az ősfejlődés során a pajzsmirigy hormonok nagyon korán megjelentek, mivel jelen vannak a legtöbb többsejtű szervezetekben, de szerepet játszanak egyes egysejtűek esetében is. A pajzsmirigy a jód -ot a véráramból szűri ki, és raktározza el, ezért nagyon fontos hogy a táplálékkal és ivóvízzel elegendőt vigyünk be a szervezetbe. Azokon a területeken ahol az ivóvíz nem tartalmaz jód -ot szükséges a jód -ozott só fogyasztása. Hiánya a pajzsmirigy megnagyobbodásához golyva és tiroxin alul termeléséhez vezet. A tiroxin alul termelése esetén az alapanyagcsere 50%-kal is csökkenhet, ami fiatalkorban aránytalan törpeséget, szellemi visszamaradottságot eredményez, felnőttkorban testhőmérséklet csökkenést, beszéd, mozgás, gondolkodás lassulást, elhízást, és étvágytalanságot eredményez.

 

Támogass minket

 


G.G. AdminVitamin
Copyright © - Minden jog fenntartva. VitaminBank.hu 2007 - 2019.
Artemisinin – Egynyári üröm kivonat