Hirdetés


Moksha Cseppek

Moksha Cseppek

Természetes fogyás lemodások nélkül.

 

3 Test?r kapszula

Fogyjon a 3 test?r kapszulával

 

Hidrogén ital


Hidrogén ital a Flavin7-t?l.

Névnap

Ma 2017. március 23., csütörtök, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

www.vitaminbank.hu

Ha tetszik az oldal, kérlek helyezd el oldalad forrásában az alábbi kódot. Természetesen nem kötelez?. Így fog kinézni: Vitamin

Belépés



Fokhagyma (Allium sativum)
Metél?hagyma (Allium schoenoprasum, Snidling)
Póréhagyma (Allium porrum)
Vöröshagyma (Allium coepa)



Fokhagyma (Allium sativum)
A fokhagymának több fajtáját ismerjük. Nálunk két nagy csoportra oszthatjuk, ezek a tavaszi és az ?szi fokhagyma. A tavaszi fokhagymát tavasszal ültetjük s az egész évre termeljük, mert eláll. Az ?szi fokhagyma gerezdjei jóval nagyobbak, de ha melegben tároljuk, hamarosan megapad, kihajt. A fokhagyma használata elterjedt a magyar konyhán. Sokféle jó tulajdonsággal rendelkezik, köztük baktériumöl? hatása is van, mint az ?rölt paprikának, ami lehet?vé teszi, hogy a házikolbász megtartja kit?n? izét.

Tápértéke:
Nehéz szólni a fokhagymáról, annyi értékes tulajdonsága van. Ezek határozzák meg, különösen a betegnek, hogy menny is a tápértékük. Eltekintve a szagától, nagyon jó gyógyhatása van a fokhagymának, minden szempontból, mert vitaminokban és ásványi sókban b?velkednek.

Gyógyító hatása:
A fokhagyma hagyományos gyógyszer a népi gyógyászatban. Még a boszorkány?zésben is szerepet kapott, ami azt bizonyítja, el?deink igen csak hittek hatóerejében. Legtöbb esetben beválik a fokhagyma mint gyógyszer, de mint minden mással, módjával bánjunk vele.

Vírusos agyhártyagyulladás:
A vírusos agyhártyagyulladás ma is végzetes betegség lehet, mert nincs meg ellene a hatásos gyógyszer. Így legjobb ha felismerés után azonnal a népi gyógyszerhez a fokhagymához folyamodunk, természetesen kikérve a kezel?orvos véleményét. Ebben az esetben ajánlatos a fokhagymalét vöröshagyma-lével keverni, és óvakodni az édességt?l. Legjobb ha a hagymalét petrezselyem-lével ízesítjük.

Koleszterin-csökkent?:
A fokhagyma nemcsak megakadályozza a koleszterin illetve a zsír lerakodását a vérben, hanem képes a már lerakodott masszát feloldani, csökkenteni a vér koleszterin szintjét. Nem szabad azonban túlzásba vinni, mert a fokhagyma csökkenti ugyan az LDL-t de ugyanakkor csökkenhet a HDL is, ami szívelégtelenséghez vezethet. Ha nagymértékben fogyasztjuk, egyesek számára enyhén mérgez? lehet, s a kén hatására a gyomorban és a belekben er?s szelek támadnak, és megjelenik a fokhagyma másodlagos illata.

Arterioszklerózis:
Az arterioszklerózis úgy keletkezik, hogy a véredények falára lerakódnak anyagok, és ezáltal fokozatosan kisebbé válik a vér járata az artériákban. Minél sz?kebb a járat, annak arányában emelkedik a vérnyomás, és annál nagyobb feladat terheli a szívet. Végül a kapilláris vérerek eldugulnak és megjelennek a kísér? bajok, valamint a szívben legtöbb esetben koszorúér sz?kület alakul ki, aminek következtében csökken a szív vérellátása. Mind gyakoribb a szívtáji fájdalom, s beköszönt a végs? baj, a szívszélh?dés. Természetesen a végs? kifejl?dést nem szabad megvárni. Mert annak ellenére, hogy a leglappangóbb betegség, ma már nagyon kevésb?l áll egy koleszterin ellen?rzés és ha szükséges, meg kell tenni az intézkedéseket a táplálkozási szokások megváltoztatására. A fokhagyma két hónap alatt érezhet?en leviheti a vérzsír szintet. Ez-alatt van id?nk a többi élelem között is böngészni, mit dobjunk ki egészen, és mi az amit be kell vennünk étrendünkbe. Figyelmesen ellen?rizni kell, melyik az az étel, amit leggyakrabban fogyasztunk. Pl. dúsított tej, vagy tejföl, ami ugyancsak megemelheti a koleszterin szintet.

Baktérium és vírusöl?:
Valamikor vegyszeres gyógyszer hiányában baktérium vírus és gomba-fert?zéses betegségekkel szemben a fokhagymával gyógyították a tífuszt, kolerát stb. Ma is sikerrel használhatjuk egyes betegségekkel szemben Ha elgondoljuk, hogy a vírusok ellen még mindig nincs hatékony vegyszer, szívesen kísérletezünk, a természetes gyógyszerekkel, hogy mihamarább a gyógyulás útjára lépjünk. Ugyancsak hatékony a fokhagyma a candida gombabetegséggel szemben. Szinte minden emberben van kisebb nagyobb mennyiség? éleszt? gomba ami a nyálkahártyákon telepszik meg, és gyulladást okoz. Több betegség alap-okozója lehet. Legjobb védekezés ellene a fokhagyma. Ajánlatos joghurttal bevenni egy kiskanállal naponta, különösen, ha el?z?leg antibiotikumot szedtünk. A joghurt ugyanis segít visszaállítani a bélflórát.

Féreg?z?:
Kevés olyan gyerek van, aki valamilyen állattal van kapcsolatban és nincs valamilyen bélférge. Régen azt tartották, ha a gyerek piszkálj az orrát bélférge van. Az ismertet? jel inkább az, ha a gyereknek gyakran viszket a feneke. Ha a kicsi nem hajlandó bevenni a fokhagymát még mézzel sem, legjobb ha a mézbe fokhagymaport keverünk, és azt adjuk neki. Súlyosabb esetben többhetes kúrát is javasolhat az orvos.

Tisztítja a légutakat:
A fokhagymának a megh?léses betegségek gyógyításában is nagy szerepe van a népi gyógyászatban. A legtöbb esetben ezek a betegségek a nyálkahártyákhoz köt?dnek. Asztma, köhögés, szamár-köhögés, hörghurut esetében a nyálkahártya kevésbé ingerlékeny a tejben f?tt fokhagyma hatására. Vigyázat: nagy h?ségben ne használjunk nagyobb mennyiség? fokhagymát. Óvakodjanak továbbá a fokhagymától azok is, akik gyulladásos betegségben szenvednek, így gyomorfekélyben, vagy bélgyulladásban.

Emésztési zavarok:
Ez emésztési zavarok nemcsak a kor velejárója. Nehéz ételek fogyasztása után felléphetnek bárkinél. Ezt már a régiek is tudták, valamint azt is, hogy a fokhagymának baktérium öl? hatása is van. Így társították a hús tartósításával, így maradt ránk a kolbászkészítés, aminek a magyar konyha mestere. Mint látjuk, nemcsak az étel tartósításban van szerepe a fokhagymának, hanem az emésztésben is. Különösen a száraz húst könnyebb megemészteni fokhagymával. Mindannyian jól ismerjük az abált szalonnát. Mit sem ér, ha nincs rajta paprikás fokhagyma. Ugyanezt mondhatnánk a kocsonyára is, és sorolhatnánk a többi húsételeket, amelyek mindegyikének megvan a készítési miértje.

Elkészítési mód:
A fokhagyma legértékesebb frissen, megtisztítani és fogyasztani. Ha f?zzük, a fokhagymát egészben tesszük a levesbe. Ha darabolva tesszük a rántásba, csak dobjuk bele, és máris keverjük el a f?zelékkel, ne hagyjuk a zsíron pirulni, mert megkeseredik.( és ami f?, hatását veszíti) Fogyaszthatjuk a fokhagyma kicentrifugázott levét is, de azért a kevésért nem érdemes beszagosítani a gyümölcs centrifugát. Ha mégis úgy döntünk, bármely zöldség-lével keverhetjük.

Metél?hagyma (Allium schoenoprasum, Snidling)
Származás
Hasonlóan a vöröshagymához a Földközi-tenger környékér?l származik. Már a görögök és a rómaiak idejében is nélkülözhetetlen konyhanövény volt.

Jellemzés
A friss metél?hagyma színe sötétzöld, alakja hengeres, belül üreges. Íze sokkal lágyabb, mint bármely más hagymáé.

Fajtái
A metél?hagymának alapvet?en két fajtáját különböztetjük meg: metél?hagyma, kínai metél?hagyma (íze fokhagymásabb, intenzívebb)

Boltokban, piacokon mind él? növényként, mind szárított f?szerként megtaláljuk.

Eltarthatóság, tárolás
Cserepes növényként jól nevelhet?, így érdemes mindig frisset használni. Szárított változatára a szokásos tárolási módok vonatkoznak: száraz, fényt?l védett helyen, légmentesen zárható edényben tárolandó.

Elkészítés, felhasználás

Darabolás után igen gyorsan elszáll az illóolaj tartalma, ezért amilyen gyorsan csak lehet használjuk fel. Kit?n? ízesít?je lehet vajaknak, sajtoknak, leveseknek, salátáknak de akár húsoknak is. Fontos, hogy amennyiben h?kezeljük, akkor ez csak nagyon rövid ideig történjen.

Alakjából és élénk színéb?l adódóan díszítésre is remekül használható.

Vitaminok, ásványok
Igen magas a metél?hagyma C-vitamin tartalma. Természetesen ez csak a friss növényre igaz!

Póréhagyma (Allium porrum)
A póréhagyma a vöröshagyma korai fajtája. Abban rejlik el?nye, hogy szinte a salátával egy id?ben kerül az asztalra.

Tápértéke és gyógyhatása:
A póréhagyma tápértéke és gyógyhatása megegyezik a vöröshagymáéval. A különbség a felhasználásban van. Míg a vöröshagymát nagyobb mennyiségben ételek elkészítéséhez használjuk, a póréhagymát f?leg nyersen fogyasztjuk kisebb mennyiségben salátákhoz, vagy kiegészít?nek f? ételek mellé.

Emésztést serkent?nek, székrekedésre:

A vöröshagyma féleségeknek egyik legértékesebb tulajdonságuk, hogy baktérium és vírusöl?k. A póréhagymát általában nyersen fogyasztjuk, nehezen emészthet? ételekkel, felvágottal, hideg húsokkal. A vöröshagyma olyan anyagokat tartalmaz, amelyek serkentik a belek féregszer? mozgását, és ezzel magát az egész emésztési folyamatot meggyorsítja, dinamikusabbá teszi, így hat a székrekedésre is.

Vízhajtó, enyhe húgyhólyag- és vesetisztító:
A nyers hagyma nemcsak a belek mozgását serkenti, hanem a vízkiválasztást is a szervezetb?l. A vöröshagyma tartalmaz rutént, is, ami hat a kapilláris vérerek munkájára, er?síti a véredények falait. A koleszterin lerakódás már a kezdeti fázisban legérzékenyebben a veséket és az agy kapilláris vérereit zárja el. A vesem?ködés csökkenése, ha nem is vesszük észre, már korán, akár a harmincas, negyvenes évek el?tt megkezd?dhet. Javíthatunk az állapoton, ha rutén tartalmú élelmiszert fogyasztunk, így a vöröshagymát.

Reuma fájdalmakra:
A vöröshagymának melegít? tulajdonsága van. Ami azt jelenti, hogy fogyasztása télen kimondottan jól esik, mert felmelegíti a testet. Különösen a reuma fájdalmakra ajánlatos, hiszen a téli hideg fokozza a reumatikus fájdalmakat a csuklókban.

Elkészítési mód:

Tekintettel arra, hogy a hagyma magában nagyon er?s, tömören csupán küls?leg használjuk. Ha kúraszer?en alkalmazzuk, bármely más, így a káposztafélékkel nyugodtan keverhetjük a levet, hogy elvegyük a káposzta jellegzetes izét, és a hagyma er?s illatát. Ha vízhajtónak használjuk, legjobb ha más vízhajtó zöldséggel keverjük.

Vöröshagyma (Allium coepa)
Az egyik tartozék zöldség-félénk, amelyet szinte mindennap használunk, legyen az bármely étel, leves, tészta-, vagy húsétel. A hagyomány abból alakult ki, hogy hagyma mindig minden mennyiségben volt a háznál, a legszegényebbnél is. És minél szegényebb volt a család, annál egészségesebbek voltak a gyerekek, amit részben a sok (nyers)hagyma fogyasztásnak köszönhettek.

Tápértéke:
A vöröshagyma különösen nyersen nagyon tápláló. Sok benne az ásványi só, és többek között még E vitamint is tartalmaz. Fontos megjegyezni, hogy rendkívül melegít? hatása van, ezért lázas betegeknek ne adjuk.

Gyógyhatása:
Tápértéke megfelel a fokhagymáénak, még gyógyító hatásban is szinte megegyeznek. És mint a fokhagymából a vöröshagymából ugyancsak, ha sokat fogyasztunk gázokat okoz a belekben.

Megh?léses betegségekre:
A vöröshagymát megh?léskor próbáljuk csak küls?leg használni, mert melegít? hatása van, ami a lázas betegnek nem lenne kellemes. Ne fogyasszon továbbá a gyomorfekélyes és a bélgyulladásban szenved? beteg sem, túlzott mennyiség? vöröshagymát. Ha azonban eldugult a légz?szervünk, jót tesz a szinuszoknak a vöröshagyma illatának belelélegzése.

Égésre:
Ugyancsak küls?leg használjuk gyógyszerként a vöröshagymát els?segélyként égési sebekre. Ha megtörtént a baj, a lehet? legrövidebb id? alatt centrifugázzunk ki néhány vöröshagymát. A kapott lében áztassunk locsogósra egy puha ruhát, vagy gézt, és helyezzük borogatásnak az égett felületre. Ha minden jól megy, a seb nem hólyagosodik fel és nem maradnak égési hegek.

Nagyobb bélféreg ki?zése:
A fokhagyma alkalmas a kisebb bélférgek ki?zésére, a népi hagyományos gyógyításban. A vöröshagymával nagyobb bélférgeknél is sikerrel járunk. Régebben a galandférget is ki?zte a belekb?l. Akkor a gyógyszer az volt, hogy egy egész tányér összevágott hagymát kellett elfogyasztania a betegnek, lehet?leg egy ült? helyében. A kúra jellege ma sem változott, de enyhíthetjük vöröshagyma-lével. Próbáljuk meg, fele-fele arányban vízzel hígítani. A hagyma lé ugyanis nagyon er?s tisztán, könnyen lehet a fogyasztás következménye hányás. Ha nem érünk el sikert, térjünk vissza a tányér nyers hagymához.
 

 

Celeb fogyás....

Peller Mariann fogyása
Peller Mariann fogyása


 Gombos Edina fogyása!

Jáksó László fogyása
Jáksó László fogyása!

Pataki Zita fogyása 
Pataki Zita fogyása

Ábel Anita fogyása

Ábel Anita fogyása

Támogass minket

 






G.G. AdminVitaminGoogle PageRank
Copyright © - Minden jog fenntartva. VitaminBank.hu 2007 - 2014. Artemisinin – Egynyári ĂĽröm kivonat