Hirdetés


Moksha Cseppek

Moksha Cseppek

Természetes fogyás lemodások nélkül.

 

3 Test?r kapszula

Fogyjon a 3 test?r kapszulával

 

Hidrogén ital


Hidrogén ital a Flavin7-t?l.

Névnap

Ma 2017. március 23., csütörtök, Emőke napja van. Holnap Gábor és Karina napja lesz.

www.vitaminbank.hu

Ha tetszik az oldal, kérlek helyezd el oldalad forrásában az alábbi kódot. Természetesen nem kötelez?. Így fog kinézni: Vitamin

Belépés



Ribizli
Málna
Földieper
Sz?l?, mazsola, bor
Köszméte
Josta
Faeper



Ribizli (Ribes nigrum, ribes rubrum)
A ribizlinek két fajtáját ismerjük, a piros ribizlit és a fekete ribizlit. Mindkét fajta közkedvelt kerti növényünk. Alacsony bokornövény, az évszaktól függ?en július elejét?l július közepéig terem. Európában közkedvelt gyümölcs, melynek számos elkészítési módját ismerik.

Tápértéke:
A fekete és a piros ribizlire érdemes odafigyelni. Úgy tunik, apró, igénytelen bogyói nem sok vizet zavarhatnak. Vizsgáljuk azonban meg, mi mindent van benne. Megtalálunk benne káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, ként, molibdeumot, cinket, mangánt, rezet, vasat. kobaltot, brómot, milligramm boront, alumíniumot, rubidiumot, szilikont, szelént, fluoridot, nikkelt.

Gyógyhatása:
Láthattuk, milyen sokféle ásványt tartalmaz, igen magas arányban, így gyógyító-értéke kimagaslik a gyümölcsök közül. Tartalmaz továbbá gamma linolenik savat, GLA, amely fontos az egész test számára.

Vérzékenység csökkentése:
A ribizli szörp fogyasztása azoknak ajánlatos, akiknek gyakran vérzik a fogínyük, illetve más kapilláris erezetük. Azoknak is segít, akik vérzékenységben szenvednek.

Az öregségi betegség gyógyítója:
A ribizli a többi bogyós gyümölccsel kitun? vértisztító, és a kapilláris vérereket javító, így muködésüket serkent?. Bebizonyított tény, hogy az id?söd? ember veséjének muködése a kor el?rehaladtával fokozatosan csökken. Ez a helytelen táplálkozás következménye az életünk során, ugyanis fokozatosan eldugulnak a vese kapilláris vérerei, s csökken a vese muködési képessége. A bogyós gyümölcsök fogyasztásával ez a folyamat késleltethet?, s?t egyesek szerint a homoktól, esetleg a k?t?l is megszabadulhatunk. Erre a leghatékonyabb gyümölcs a ribizli.

Mozgásszervi idegrendszer, stb.
A fekete ribizli tartalmaz némi gamma linolenic savat, amely a prostaglandin el?állításához szükséges. A prostaglandinekr?l már volt szó. Csak a közelmúltban fedezték fel, de annál nagyobb szükség van rá az életfolyamathoz. Másodpercnyi életük során, az egész szervezet muködését befolyásolhatják, a sejtek ki-be kapcsolására szolgálnak, és ezáltal er?s immunrendszert alkotnak. Ha azonban nincs elegend? linolenic sav a szervezetünkben, megkezd?dnek az önpusztító betegségek. A ribizli-lé hat a mozgásszervi idegrendszer muködésére, aminek következtében gyógyítja a többgócú idegrendszeri gyulladást.

Májbetegség:
A májat a napi életünk folyamán sokféle baj éri. Hihetetlen mennyiségu méreg jut szervezetünkbe az élelmünkb?l, környezetünkb?l stb. A ribizli szörp kitun? gyógyszer a máj méregtelenítésére. Candida kiirtására. Az éleszt?gomba, vagy candida nagyon gyakori és nagyon alattomos betegség, Megtalálható az egész testben, de különösen a szájban és a hüvelyben. Fert?tlenítésére kitun?en megfelel a ribizli-szörp.

Megfázás esetén:
Kitun? téli italnak felel meg a ribizli szörp, amikor beleesünk a szokásos náthalázba. C-vitamin tartalma és savanyú íze nagyon megfelel a vírusok elleni hadjáratsorán. Hidegen, vagy melegen fogyasztva, nem ajánlatos édesíteni.

Általános egészség javító:
Láthattuk, milyen sokféle, és nagymennyiségu ásványt tartalmaz a ribizli. Ennek a tulajdonságának köszönheti, hogy az egyik legjobb szer a vér savtalanítására, illetve, a vér sav-lúg tartalmának egyensúlyozására. Ez a tevékenysége kihat az egész szervezet egészségére, illetve szinte minden betegség gyógyítására érdemlegesen hat.

Elkészítési mód:
Frissen csupán rövid ideig élvezhet? a ribizli, hasonlóan más bogyós gyümölcsünkhöz. Fogyaszthatjuk tisztán, vagy más gyümölcs-lével. Ha édesítés mellett döntünk, használjunk kevés mézet. Télire szörpöt készíthetünk bel?le, barnacukorral, tartósítószer nélkül, vagy tároljuk mélyhut?ben.

Málna (Rubus idaeus)
A málnának több fajtája létezik. Nálunk a piros honos, mely megtalálható vadon a hegyvidéken és a kiskertekben is. Közismerten finom gyümölcs. A népi gyógyításban nemcsak a gyümölcsöt alkalmazzák, de a levelét is. Levelei aromás anyagot tartalmaznak, ezért gyógyteának és üdít? teának is fogyasztják. A málna júniusban kezd érni, és ?szig tart.

Tápértéke:
A bogyós gyümölcseink, így a málna is rendkívüli hatással vannak szervezetünkre, mert sok ásványi anyagot tartalmaznak, valamint C-vitamint. A málna közkedvelt gyümölcsünk. Kiskertekben, f?leg kellemes aromájú szörpjéért termelik, de lekvárt is f?znek bel?le. Gyerekeknek kedvenc itala. Ez nagyon jó, mert betegség esetén a gyerek igen csak kellemes gyógyszerhez jut, s észre sem veszi máris kilábalt a náthából. Használhatjuk szörpnek magában vagy más gyümölccsel keverve. A málnalekvárral készült sütemények szintén kedveltek.

Gyógyító hatása:
A málnalevél teát cukorbajra, vese és hólyagbántalmak ellen alkalmazzák, Izzasztó hatása is van, valamint számos teakeverék összetev? része. De megh?léses betegségre használható a szárított málnalevél és bogyó f?zet is.

Könnyíti a gyerekszülést:
A népi gyógyászatban a magzat egészséges fejl?désére gyerekszülés megkönnyítésére is isszák a kismamák a málnalevél teát. Nagyon jól bevált a reggeli rosszullétek esetén is. A terhesség els? hét hónapjában naponta egy csészével ajánlatos, a szülés el?tti hetekben pedig két csészével. Egy csésze teához egy kanál szárított málnalevelet teszünk, 35-40 percig forraljuk.

Vértisztító:
A málnaszörp és a gyümölcs frissen fogyasztva is jótékony hatású az egészségre. Vértisztító hatásai közé tartozik, a vércukorszint csökkentése, a magas vérnyomás csökkentése, a vér körforgásának serkentése, a menstruációs zavarok megszüntetése, a szívmuködés szabályozása stb.

Elkészítési mód:
A leghatásosabb, ha frissen fogyasztjuk, de ugyanakkor rá kell arra mutatnunk, hogy értékénél fogva nem szorítkozhatunk használatára csupán az év négy hónapjában. Ezért, igyekezzünk minél többet tartósítani, akár szörpként, akár pedig lekvárként, vagy mélyhut?ben. Ha szörpöt készítünk, a tartósító anyagot kerüljük, barna cukrot használjunk, leszurés után forrón töltsük az üvegekbe, és egy napon át dunsztoljuk, szivacs között. Felbontás után hut?ben tároljuk.

Földieper (Fragaria vesca)
A földieper több termesztett fajtáját különböztetjük meg. A rózsafélék családjába tartozik, vad rokona a szamóca erd?kben tisztásokon, bokros helyeken fordul el?. Finom gyümölcs. Az erdei szamóca sokkal értékesebb anyagokat tartalmaz, mint a kerti földieper. A vadon term? növénynek levelei is hasznosak, gyógynövényként használják teának, teakeverékekhez egyaránt. Teáját bélhurut ellen, teakeveréke pedig a cukorbaj gyógyításához járul hozzá. Izzasztóként is használják. A földieper az egyik legelérhet?bb gyümölcs a bogyós gyümölcsök közül a tömegek számára. Termesztése nagyban is történik, így a nagyvárosi piacokra is eljuthat minden mennyiségben, amíg az idény tart. Hasonlóan jó a felhozatal a szamócából is, amíg az idény tart. Bár sokan a tetszet?sebb földieper vásárlása mellett döntenek, a szamóca vitamin, és ásvány tartalma nem egyszer többszörösen felülmúlja el?kel? rokonáét.

Tápértéke:
A földieper és szamóca nagyon értékes gyümölcsünk. Értékét fokozza, hogy az els?k között jut hozzá a test a téli vitaminkoplalás után. Ha elegend? szamócához jutunk, testünk mint a szivacs megtelik vitaminokkal és ásványokkal, ellenállóvá válva a meghuléses és más betegségekkel szemben.

Gyógyító hatása:
Gyógyító hatása megfelel a többi bogyós gyümölcsnek, s?t amint említettük, erdei, vadon él? rokona, felülmúlja termesztett vagy a kiskerti földiepret. Vértisztító, baktériumöl?.

B?rzúzódás:
Vértisztító hatása lehet?vé teszi azoknak a betegségeknek a gyógyítását, amelyek a kapilláris vérerekkel kapcsolatosak. A b?r alatti vérzékenység, b?rzúzódás, amikor ugyan nem nagy a sebesülés a b?rön, de elegend? arra, hogy utat nyisson a fert?z? baktériumoknak a szervezetünkbe, illetve a b?r alatti vérzékenység lehet más, komoly betegség következménye, vagy velejárója, vagy elégtelen táplálkozás következménye. Bármely bogyós gyümölccsel gyógyítható ez a betegség, így a földieper szörppel is.

Fogápoló, szépít?:
Nemcsak fogtisztításra, de fogápolásra is kitun? szer a földieper. Nyomkodjuk szét egy kis tálban, majd a pépesített földieperbe mártsuk bele a fogkefét és jól keféljük át a fogainkat. Fényesek és fehérek lesznek a földiepert?l. A kozmetikában is helyet kapott a földieper, mert kitun? b?rápolónak bizonyult. A bedörzsölt b?r nemcsak az elhalt részekt?l szabadul meg, de a napégetett b?rt is husíti, gyógyítja.

Elhízás ellen:
A földieper kitun? szer azoknak, akik fogyókúráznak. Nem csak azért, mert a folytonos étvágyat kielégíti, de rengeteg ásvány tartalma következtében els? osztályú vértisztító. Különösen azoknak ajánlott, akik id?s korban az elhízás következtében önpusztító betegségekben szenvednek, mint az arhtritisz, stb. Jó gyógyszer továbbá a cukorbajra, magas vérnyomásra, székrekedésre, vesékre stb.

Elkészítési mód:
A földieper az a gyümölcs, amit sokrétuen föl tudunk használni. Díszítésnek, vagy kiegészít?knek más gyümölcs társaságában. Jellegzetes íze javítja a gyümölcssalátát. Üdít? italnak is jó, és természetesen magában is fogyasztjuk. Törekedjünk arra, megszabaduljunk rossz szokásunktól, hogy cukrozzuk. Éppen a földieper az egyik jellegzetes gyümölcsünk, amely semmiféle ízesítésre nem szorul. Maradjunk meg a természetes íznél, sokkal élvezetesebb és megkíméljük a májunkat egy fölösleges vegyszert?l.

Sz?l?, mazsola, bor (Vitis species)
A sok fajta sz?l? közül számunkra az a legértékesebb, amihez abban a pillanatban hozzájutunk. Természetesen annak, ami a házunk körül n?, nincs párja, mégis hadd mutassunk rá néhány jellegzetességre, amiben esetleg megkülönböztetést tehetünk egyes fajták között. Talán az egyetlen gyümölcs, amely nem utánér?. Ha zölden vesszük le, zölden fogyasztjuk el. Ha vásároljuk és inkább az édesebbet szeretnénk, válasszuk a sárgábbat. Hasonló a helyzet a színes sz?l?knél, minél mélyebb a színe, minél sötétebb árnyalatú, annál értékesebb számunkra. A színes sz?l? ugyanis antioxidáns, tehát lényeges szerepet vállal testünk védelmében, az oxigén szabadgyökök elleni harcban.

Tápértéke:
A sz?l? értéke az ásványi savak tartalmában van. A legtöbb benne a kálium, valamint jelent?s mennyiségu szelén található. A szelénr?l tudjuk, hogy antioxidáns, nagymértékben befolyásolja a sejtek öregedése elleni küzdelmet.

Gyógyhatása:
Szélesköru használata a rákelleni küzdelemben van. A sz?l?lé kúraszeru fogyasztása addig, amíg tart az idény azoknak a rákbetegeknek is ajánlatos, akik állapota súlyos szakaszban van. Tartalmaz továbbá fitoesztrogént is.

Hormonterápia:
Hormonterápiába akkor részesül a beteg, amikor a szervezetben csökken a természetes hormonellátás. Ez bekövetkezhet a máj munkájának hanyatlása következtében, vagy az id?s korral. A mesterséges hormonnal való beavatkozás, nem a legjobb gyógymód, mint annyiszor bebizonyosodott. Ezért ma már sokan a természetes hormonokhoz folyamodnak, amelyeket egyes növények tartalmaznak. A sz?l? és a vörösbor is tartalmaz fitoesztrogent, ami segíti helyrebillenteni a szervez megbomlott egyensúlyát.

Herpesz, vírusos:
A herpesz azok közé a betegségek közé tartozik, amely támad, de szinte semmit sem lehet tenni ellene, mert a hagyományos gyógyászatban nincs gyógyszer. A vírusok ellen csak a táplálékunkban találhatunk gyógyulást. A herpesz ellen jól bevált gyógyszer a sz?l?lé, abból is a sötét színu. Nem kell sok bel?le, naponta csupán egy pohárral, hogy megkezd?djön a gyógyulás. A sz?l? olyan anyagot tartalmaz, amely muködés képtelenné teszi a vírusokat. A sz?l?lével érdemes más, krónikus betegeknek is kísérletezni. Jó eredményt hozhat azok számára is, akik sugaras kezelést kapnak.

Krónikus fáradtság:
A krónikus fáradtság korunk betegsége. Sokan nem is tartják betegségnek, mert nem lehet a fájdalom helyét megállapítani és nincs rá meg a gyógyszer sem. A hajszoltság, az idegesség, a környezeti szennyez?dés, a gyér táplálkozás, tehát egy egész sor ok válthatja ki a szervezet legyengülését. Ha nem teszünk ellene semmit, hamarosan valamilyen szervi elváltozássá fajulhat. A sz?l?lével itt is érdemes kísérletezni néhány hétig.

Koleszterin csökkent?:
Kísérletek bebizonyították, hogy a sz?l? jó hatással van az egészségre. A sz?l? tartalmaz boront, P vitamint, bioflavonodokat stb. Hat a koleszterin csökkentésére, illetve emeli a HDL szintjét, ami jó hatással van a szív muködésére és az érrendszeri betegségekre.

Elkészítési mód:
A sz?l?nek fogyaszthatjuk a gyümölcsét magában, vagy saláta összetételeként. A kúraszeru fogyasztás általában a lére szorítkozik, naponta egy-két csészével, amit centrifugázunk. Ez nem feltétlenül szükséges, tekintettel arra, hogy a sz?l? magjának is bizonyítottan rákgyógyító hatása van. Ha van lehet?ség, válasszuk a sötét színut. Hat-hét után tartsunk egy hét szünetet. Vigyázzunk, a permetet jól mossuk le.

Köszmétefa
A köszmétefa alacsonyan elágazó, terebélyes ágrendszer?, száraz évszakokban lombhullató, legfeljebb 10 m magas, világos kérg? fa, amely az összetévesztésig hasonlít a bilimbihez (Averrhoa bilimbi). Levelei nagyok, látszólag szárnyaltak, valójában azonban körülbelül 40-50 cm hosszú hajtásokról van szó, amelyen az egyszer?, átellenes állású levelek kétsorosan helyezkednek el (a levélpárok száma a 20-at elérheti). Ezek a hajtások mint levelek hullanak le, és az ágakon felt?n?, nagy és s?r?n elhelyezked? ripacsokat hagynak hátra, levél módjára. A levéllemez hegyes-tojásdad, ép szél?, vékony és lágy, világos, fénytelen és sima, legfeljebb 8 x 4 cm nagyságú és 2-3 mm hosszú nyel?. A virágok és a termések 12 cm hosszú, de többnyire rövidebb, tömött, csüng? bugában fejl?dnek, amely mind az er?teljes, id?s fás részeken ered (caulifloria). A kis, jelentéktelen virágok 4 tagúak, egy- vagy kétivarúak, zöldes-vörösesek és rövid kocsányúak.

Termése:
a széles-gömbölyded, tompán 6-8 bordájú, csonthéjas termés sárgászöld vagy fehéres, kb. 2 cm hosszú és 2,7 cm széles. Héja vékony és áttetsz?, a terméshús szilárd, üveges, lédús, némileg összehúzó hatású és nagyon savanyú, zamatos íz?. A sárgásbarna, legfeljebb 1 cm nagyságú csonthéj gömbölyded alakú, hosszanti bef?z?désekkel, és 4-6 magot tartalmaz; a hústól csak nehezen válik el.

Felhasználása:
A köszmétefa nagyon savanyú termése rendkívül gazdag C-vitaminban. Éretten megcukrozva nyers gyümölcsként vagy édeskés-savanyúan eltéve vagy f?tt ételeket f?szerezve használják fel. A cukrozott termésb?l zamatos szirup, a kipréselt gyümölcsléb?l üdít?ital készül. Chutneyhoz, lekvárhoz vagy zseléhez el?bb megf?zik, majd eltávolítják a k?magokat. A kandírozott vagy szárított terméseket f?szerként használják, vagy kis ínyencfalatokként fogyasztják. A fiatal leveleket megpárolják. A gyökerek mérgez?ek, er?sen hashajtó hatásúak, különböz? gyógyászati célra alkalmasak.

Elterjedése:
?shazája vélhet?en Madagaszkár; a fajt a trópusi Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában, valamint Ázsiában széles körben termesztik.

Termesztése és betakarítása:
A köszmétefa trópusi és szubtrópusi klímában tenyészik, és mint igénytelen, szárazságt?r? gyümölcsfát, gyakran mint díszfát is, házikertekben nevelik. a növényt rendszerint magról szaporítják.

Rokon faj:
A Phyllanthus emblica L. az el?z? fajtól abban különbözik, hogy levelei nagyon keskenyek (a levéllemez 20 x 3 mm), ugyancsak kétsorosan nagyon nagy számban állnak a rövidhajtásokon, melyek szintén szárnyalt levélnek t?nnek. A csaknem ül?, gömbölyded, hosszbarázdás termések akár 5 cm nagyságúak is lehetnek, kezdetben sárgászöldek, majd fehéresek, megérve téglavörösek. Nagyon savanyú, keser? termései ellenére a fát a trópusokon világszerte termesztik.

Josta: szerencsés keresztezés
Mi az? Nem ribizli és nem köszméte, mégis, mindkett? jó tulajdonságait hordozza. Igen, sokan ismerik és kedvelik: ez a josta.

Ismerjük meg!
A josta (Ribes nigrolaria) csak néhány évtizede létezik: a ribiszkefélék (Grossulariaceae ) családjába tartozik, a feketeribizli és a köszméte (egres, piszke) keresztezéséb?l jött létre. A nemesítés 1922-ben kezd?dött Németországban, Kölnben, a Max Planck Intézetben. Az els? keresztezéseket Lorenz végezte, majd dr. Rudolf Bauer fejezte be. Kereskedelmi forgalomba mind a növény szaporítóanyaga, mind maga a gyümölcs a hetvenes években került. Érdekes megvizsgálni, melyik "szül?jét?l" mit örökölt: a tüskétlen cserje, hosszú hajtásaival inkább a ribizli, mint a köszméte cserjéjére hasonlít. A sötét szín?, sima héjú, és sz?r nélküli termés kb. 3 g súlyú, gyümölcsének húsa zöldes, apró magokat is tartalmaz. Ízét tekintve mindkét ?sére emlékeztet, kellemes íz?, de hiányzik a tipikus feketeribizli-íz, a köszméte frissít? savanyúsága mellett az aromája inkább az áfonyáét idézi. Levelei közepesen nagyok, háromkaréjúak, fényesen zöldek, inkább a köszmétére hasonlítanak, mint a fekete ribiszkére. Vessz?i és a rajta lév? rügyek alaktani szempontból a fekete ribiszkéhez állnak közelebb, de a vessz?k színezettebbek, a rügyei testesebbek. Virágzása április els? harmadában megindul. Sziromlevelei lilás szín?ek. A bogyók a fekete ribiszkénél nagyobbra, a köszméténél kisebbre n?nek. Július közepére általában beérik, bokronkénti termése négy term?év átlagában 3.6 kg.

Faeper (Morus nigra)
Származás

A faeper Nyugat-Ázsiában ?shonos növény, melyet már az ókori görögök is ismertek. Nyugat-Európában a selyemhernyó tenyésztéssel került át. Napjainkban már nem túl gyakori fafajta. Vadon term? gyümölcsének nemesítésére nem fordítottak túl nagy gondot, annak ellenére, hogy a századforduló idején nagy becsülete volt. Akkoriban szinte minden új út mellé eperfákat telepítettek.

Érdekesség
A faeper a vándorlók eledele, az országutakat szegélyez? eperfasorok sok szegény ember számára tették elviselhet?vé az életet. Sajnos mára zömében kiirtották ezeket a fákat.

A faeper levele a selyemhernyók f? tápláléka.

Jellemzés

Meglehet?sen magas fán teremnek a leginkább szederhez hasonlítható, savanykás-édes, fekete vagy fakó bordó szín? gyümölcsök. Igazán kedves növényr?l van szó, hiszen az érett szemek érintetlenül a földre hullanak, így könnyítve meg dolgunkat a szüreteléssel.

Festékanyaguk veszélyes, ugyanis bármit véglegesen megfog, amivel csak érintkezésbe kerül. A népj hagyomány azonban úgy tartja, hogy az éretlen gyümölcs képes a érett szemek által ejtett foltot eltávolítani.

Fajtái
Két változatát különböztetjük meg. Egyik a fehér faeper, melynek termése fakó bordó, hosszúkás. Másik fajta a fekete faeper, mely inkább szederre emlékeztet és sokak szerint ízletesebb sápadt rokonánál. Energitartalom43 kcal, 180 kJ/100 gramm

Melyiket vásároljuk?
Leginkább erd?kben találkozhatunk ezzel a gyümölccsel. A bogyók legyenek hibátlanok, színük fajtájuktól függ?en fekete, vagy halvány bordó. A szemek érettségér?l is könnyen meggy?z?dhetünk, ha nemes egyszer?séggel megkóstolunk egy-kett?t közülük.

Eltarthatóság, tárolás
Szedés után nagyon gyorsan elkezd penészedni, így amilyen gyorsan csak lehet használjuk fel ?ket. H?t?szekrényben is csak néhány napig tartható el.

El?készítés
Alaposan mossuk meg a szemeket, majd távolítsuk el az esetlegesen meg rajta lev? szárakat.

Elkészítés, felhasználás
Az érett faeper finom nyersen magában, süteményekhez, fagylaltokhoz, sorbete-hoz. A túlérett szemekb?l pompás lekvár, illetve mártást készíthetünk.

Vitaminok, ásványok
A vitaminok közül C-vitamint tartalmaz kimagasló mennyiségben, ezen kívül található benne némi K-vitamin is. Ásványi agyagok közül kalcium-, foszfor-, kalium-tartalma említésre méltó.

Élettani hatások
Magas C-vitamin tartalmának köszönhet?en enyhíti a megfázásos betegségek tüneteit.

 

 

Celeb fogyás....

Peller Mariann fogyása
Peller Mariann fogyása


 Gombos Edina fogyása!

Jáksó László fogyása
Jáksó László fogyása!

Pataki Zita fogyása 
Pataki Zita fogyása

Ábel Anita fogyása

Ábel Anita fogyása

Támogass minket

 






G.G. AdminVitaminGoogle PageRank
Copyright © - Minden jog fenntartva. VitaminBank.hu 2007 - 2014. Artemisinin – Egynyári ĂĽröm kivonat